28 octombrie 2024
ActualitateEducatia alimentara este la pamant: Obezitatea si diabetul au ajuns bolile copilariei

Educatia alimentara este la pamant: Obezitatea si diabetul au ajuns bolile copilariei

Diabetul si obezitatea fac ravagii in randul copiilor. Acestia ar trebui sa faca mai multe ore de sport pe saptamana si sa aiba o alimentatie sanatoasa. Medicii trag semnale de alarma, dar Ministerul Sanatatii se misca mai greu.

Medicii specialisti in diabet si boli de nutritie au tras semnalul de alarma cu privire la starea de sanatate a tinerei generatii. Cea mai amenintatoare dintre boli este diabetul. Din acest motiv, Ministerul Sanatatii a inclus un nou program de sanatate in calendarul pentru acest an: programul national de depistare precoce a diabetului la copii. „Este primul an in care un program este dedicat exclusiv acestei boli, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, sef compartiment la Directia de Sanatate Publica. Pana acum, am derulat doar programul de asigurare a testelor de automonitorizare a glicemiei la copiii cu diabet”. Sanatatea alimentatiei, de mare importanta in activitatea de preventie din alte tari, a fost si este ignorata in Romania. Pana acum, Ministerul Sanatatii a desfasurat doar sporadic verificari ale alimentelor din comert. Ultima sa initiativa, de interzicere a comercializarii alimentelor nesanatoase in scoli, nu a reusit decat sa-i oblige pe elevi sa fuga in pauze la fast-food-urile din vecinatatea institutiilor de invatamant. In ciuda amenzilor aplicate de Inspectia Sanitara de Stat, in unele chioscuri scolare se vand in continuare chips-uri si sucuri bogate in E-uri.



De 10 ori mai multi

Ca fenomenul este cat se poate de ingrijorator o demonstreaza evolutia de la un an la altul a morbiditatii provocate de diabet in randul copiilor. In prezent, in evidenta dr. Gabriela Fetecau, singurul medic specialist in diabet si boli de nutritie la copii, sunt 60 de cazuri. Incidenta in randul copiilor a acestei boli este din ce in ce mai mare. aAcum zece ani erau depistate anual 2-3 cazuri noi, ne-a spus dr. Gabriela Fetecau. In 2007 si 2008 au fost diagnosticate cate 10. Practic, a crescut de 10 ori incidenta”. Cat despre obezitate, ce amploare inregistreaza aceasta in randul copiilor nu se cunoaste inca. La nivelul judetului Bacau nu exista o evidenta centralizata a numarului de cazuri, de ele ocupandu-se atat medicii de familie cat si medicii specialisti. aNu i-a adunat nimeni, afirma dr. Gabriela Fetecau. Acum am inceput sa facem dosare si sa le trimitem la Bucuresti, pentru ca bolnavii beneficiaza de tratament gratuit al obezitatii timp de trei luni”. Obezitatea trebuie tratata in primii 5-6 ani de viata. In caz contrar, obezul, de mic, va fi la fel si la maturitate. Cat este mic, obezul nu va avea si diabet, dar la maturitate va fi predispus si la aceasta boala, precum si la hipertensiune arteriala si la boli cardiovasculare.

Doina Mincu
Elena Tintaru
Roxana Neagu
Gabriel Pop



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img