Primariile de comune mai primesc niste atributii, din aceasta luna. E vorba de sarcini care vizeaza procedura de vânzare a terenurilor agricole din extravilan in baza Legii 17/2014. Scopul acesteia ar fi sa incurajeze achizitionarea si comasarea terenurilor.
Normele de aplicare ale legii au fost publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, la sfârsitul saptamânii trecute. Conform acestora, primariile inregistreaza cererea vânzatorului si oferta, cu actele aferente, organizeaza si gestioneaza Registrul local special de evidenta a ofertelor de vânzare pe suport de hârtie si in format electronic, afiseaza oferta de vânzare la sediul primariei si pe site si intocmesc „Lista preemptorilor”.
Asta inseamna ca analizeaza actele de proprietate, oferta de vânzare, extrasul de carte funciara, planul cadastral, Registrul Agricol, evidentele fiscale si de stare civila si stabilesc care sunt persoanele care au drept de preemptiune la cumparare (coproprietari, arendasi, vecini).
E nevoie de cadastru gratuit
Pe lânga faptul ca vor tine registre, vor verifica acte si vor face liste, functionarii primariilor vor fi nevoiti sa faca naveta la sediul Directiei Agricole (DA), ca sa duca dosarele vânzatorilor. Tot primariile trebuie sa urmareasca si sa afiseze comunicarile de acceptare a ofertei depuse de preemptorii, sa le transmita si pe acestea la DA, sa incheie proces-verbal in fiecare etapa procedurala etc.
Ca sa indeplineasca aceste atributii, autoritatile au nevoie de un angajat, de bani ca sa-l plateasca, de materiale, de un program electronic etc. Edilii spun ca s-au invatat sa fie „moasa comunala”, dar sunt neincrezatori in eficienta acestei legi, afirmând ca „pâna nu se va face cadastru gratuit nu se va misca nimic in tara asta”.
Un alt obstacol in calea vânzarii si comasarii terenurilor e faptul ca majoritatea proprietarilor nu au facut dezbaterea succesorala. Legea prevede ca autoritatile sunt obligate sa adopte masurile organizatorice necesare pentru buna desfasurare a procedurilor fara sa explice limpede care sunt aceste masuri. Altceva e limpede insa: ca noile norme vor fi greoaie atât pentru vânzatori cât si pentru autoritati.
„Salariatul de la Camera Agricola va face aceste activitati, nu stiti ca e moasa comunala? Nu ne putem permite sa angajam inca o persoana. Nu avem voie si nici bani nu sunt. Totul e in functie de buget.”
Mihai Coman, primarul comunei Birsanesti
Dosarul depus de vânzator va contine cererea de afisare a ofertei, actul de identitatate, actul de proprietate, extras de carte funciara, planul cadastral, declaratie pe propria raspundere (la notar), certificat de la Registrul Comertului sau a actul in baza caruia isi desfasoară activitatea (daca vânzatorul e persoana juridica), procura, respectiv hotarârea AGA, certificat fiscal emis de primarie.
„Nu cred ca legea isi va atinge scopul. Oamenii nu si-au facut succesiunea, nu au cadastru si prefera sa dea terenul in arenda. Avem titluri de proprietate care nu sunt ridicate de 20 de ani.”
Vasile Banu, primarul comunei Filipeni
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.