11 ianuarie 2025

Edilii viseaza fonduri de mediu! Salubrizare la comun(e)!

Toti cei 93 de primari ai judetului au fost invitati, ieri, la CJa pentru a semna statutul ADIS. Cerintele UE sunt tot maia stringente, iar banii tot mai putini. In vremuri de criza, fondurile europene sunt singura lor sansa.

Edilii din judet s-au adunat, ieri, in sala mare a CJ Bacau, pentru a semna statutul si actul constitutiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara de Salubrizare (ADIS). UE ne obliga sa avem servicii de salubrizare si depozite ecologice, ca sa nu contaminam solul. Comunitatile rurale nu au bani pentrua asa ceva, iar asocierea e unica lor sansa de a obtine fonduri europene. Primul pas spre infiintarea ADIS a fost facut in 2009, prin aprobarea de catre CL si CJ Bacau a asocierii. De altfel, 17 iulie 2009 era temenul fixat de UE pentru inchiderea gropilor de gunoi clasice. „S-a dat un nou termen, 31 decembrie 2009, dar nici acesta nu a fost respectat”, arata Viorel Ilie, edilul de Moinesti. Primariile ar fi trebuit sa aiba, deja, serviciu propriu de salubrizare sau sa incheie contract cu un prestator. Din 93 de primarii, doar 30 au reusit sa convinga o firma. Garleni e o exceptie: are serviciu de salubrizare din „98. „Taxa a fost de 10 lei/an, apoi de 15, iar din 2010, de 50 de lei.
[ad#stire] Trebuie sa-i obsinuim pentru cand va fi 200 lei”, afirma Valentin Flenchea. aNoi ducem deseurile la Adjud, dar costurile sunt cu 30-40 la suta mai mari din cauza transportului”, arata Emil Lemnaru, edilul Onestiului. Primarul Ioan Osolos, din Oituz, spune ca nu ia gunoiul, „il las cetatenilor”, iar Ioan Motoc, Pancesti, ca duce deseurile la depozitul din N. Balcescu. Majoritatea localitatilor nu au nici serviciu propriu, nici contract. „Firmele de salubrizare nu sunt interesate sa transporte gunoiul de la 60 de km”, arata primarul Gh. Baban, Oncesti. Serviciu comunal? Nici CL nu-si permite sa plateasca inca 4 angajati, nici cetatenii nu au bani sa achite taxa. Prin urmare, oamenii fac ce stiu de-o viata: ard crengile, cocenii, hartiile si duc balegarul pe camp. De PET-uri, care „sunt nocive”, scapa altfel: le cara, noaptea, in comuna vecina si le arunca in rapi sau pe liziera. Va fi mult de munca si cu mentalitatea, insa edilii pareau, ieri, mult mai optimisti. Credinta lor e ca, odata cu infiintarea ADIS Bacau, vor avea acces la programele europene de mediu, care asigura fonduri de sute de mii de euro.



Silvia Patrascanua



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img