Proiecte omorate de criza
Criza le-a taiat aripile primarilor care, in campanie, au promis investitii cu gandul la fondurile europene si la banii derulati prin programele nationale destinate infrastructurii. Europenii au devenit mai zgarciti si au inasprit criteriile de selectie, iar Guvernul abia are bani sa termine constructiile incepute. Uneori, nici pentru acestea nu se mai aloca fonduri.
Primaria Saucesti are o baza sportiva aproape finalizata, a carei valoare este de 677.000 lei: 472.000 lei de la Guvern, prin OG 7, si 205.000 lei din bugetul local. “Nu am mai primit bani din 2008, arata Catalina Sustac, contabil sef. Baza e aproape gata si am cerut 1,3 miliarde de lei vechi pe 26 martie, dar nu ne-au dat.” CL Saucesti mai are un proiect in valoare 5.700.000 de lei, depus in programul celor “10.000 km de drumuri” apartinand Ministerului Dezvoltarii. “Am cheltuit banii degeaba cu proiectul, declara edilul Stefanita Manea. Nu se mai fac nici drumuri, nici camine… Toti primarii sunt nemultumiti. Ne-au incurajat sa facem tot felul de proiecte, apoi ne-au spus ca nu se mai aloca fonduri. Am ramas toti blocati. S-au organizat 20 de licitatii pe tara, apoi apoi s-au anulat si CL au ramas cu caietele de sarcini.”
Masura 322 nu e pentru noi
CL Filipesti are doua proiecte in asteptare: unul pe Masura 322, in valoare de 2,5 milioane de euro, altul, pentru sediul nou al primariei, care ar costa 1.400.000 lei. “Proiectul pe 322 este eligibil, declara Dorin Tomescu, primar. Am tinut sa avem punctaj mare si imediat dupa ce au aparut schimbari in ghidul de finantare am facut si noi modificari in proiect: am lungit drumul, care a devenit obiectivul principal, si am scurtat reteaua de apa.” Proiectul vizeaza cinci investitii: reabilitare DC Filipesti-Carligi, sistem de alimentare cu apa in Filipesti si Oniscani, plus retea de canalizare si statie de epurare in Hirlesti, infiintarea “Muzeului Etnografic” prin renovarea Caminului Cultural Galbeni, reabilitarea unei cladiri din Oniscani si transformarea in “Centrul social after-school” si dotarea Caminului Cultural Boanta. CL Filipesti a cheltuit peste o suta de milioane cu studiul de fezablitate, avizele, expertizele etc. Acum, alesii asteapta rezultatul. Punctajul initial, calculat in Bacau, este de 66 de puncte, dar evaluarea finala se face la Iasi, unde se afla Centrul regional N-E al ANPDRP. Sperantele primarului sunt mici: “La nivel national, suma ar ajunge pentru finantarea a 400 de proiecte si sunt depuse peste 1200.”
Va contactam dupa ce trece criza
Sediul nou al Primariei Filipesti va exista, probabil, doar pe hartie. In proiect, cladirea are parter, etaj si mansarda si costa 14 miliarde de lei vechi. Desi e membru al PD-L, edilul se teme ca nu va prinde finantare. “Criza nu are culoare politica. Si mai e o problema: nu avem parlamentari in Colegiul 4. Cine sa se lupte pentru noi? Nici nu stiu unde sa depun proiectul. Ni s-a spus ca nu se mai dau bani pentru sedii de primarii!” Si Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, a primit o veste proasta de la ADR N-E: “Planul integrat de dezvoltare urbana” e eligibil, dar nu va fi finantat. Proiectul include reabilitarea a 41 de strazi (asfaltare, trotuare, iluminat etc.), renovarea fostei Scoli Slobozia si infiintarea Centrului de Tineret, precum si reabilitarea Centrului de Plasament 5. Cele mai importante sunt, insa, strazile. “Am depus proiectul la ADR N-E in martie 2009, explica Viorel Miron. Acum, ne anunta ca proiectul este eligibil, a intrunit punctajul, dar va ramane pe lista rezerve.” Daca suma se va suplimenta, promite ADR N-E, “veti fi contactati pentru a trece in etapa precontractuala.” Edilii spera ca zona occidentala a UE va iesi din criza si se va mai construi ceva si pe la noi. Chiar daca orice investitie e buna si atrage prosperitate, ei isi doresc sa fie vorba de drumuri si diguri, nu de case pentru specialistii care ne pleaca in Anglia, SUA sau Australia.