28 noiembrie 2024

Ecouri la evenimentul dedicat omagierii personalităților băcăuane

După o întrerupere de câțiva ani, mult așteptatul eveniment cultural ,,Bacău – Personalități ale locului” a fost reluat în acest an, prin organizarea celei de-a patra ediții, care a avut loc, miercuri, 20 noiembrie, în Aula Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău.

Ediția din acest an a proiectului a fost dedicat omagierii unor distinse personalități băcăuane, care au împlinit sau împlinesc o frumoasă vârstă, pentru contribuția adusă la promovarea culturii băcăuane, a culturii românești: conf. univ. dr. asociat la Facultatea de Litere a Univ. ,,V. Alecsandri” din Bacău, dl Ioan Dănilă (75 de ani), memorialist, lingvist, istoric literar, publicist și promotor cultural, membru UZPR – Filiala Bacău, fondatorul Societății Cultural-Științifice ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, luptător neobosit pentru restaurarea unuia dintre cele mai importante monumente culturale ale orașului Bacău, Casa ,,Vasile Alecsandri”, care va fi reabilitată printr-un proiect derulat de CJ Bacău; prof. Ioan Neacșu (85 de ani), estetician, critic literar, ziarist; prof. dr. Gheorghi Iorga (70 de ani), scriitor, traducător, critic și istoric literar, membru al USR – Filiala Bacău.



Cu această ocazie au mai fost amintite și omagiate, alte două personalități băcăuane, care, din păcate, nu au putut fi prezente la eveniment: prof. Petre Isachi (85 de ani), scriitor, critic și istoric literar, editor și director-fondator al revistei de cultură ,,13 Plus” și prof. Ovidiu Genaru (90 de ani), poet, prozator, dramaturg și traducător. Cuvântul de Laudatio pentru personalitățile prezente a fost rostit de alte trei personalități ale culturii băcăuane: conf. univ. dr. Adrian-Gelu Jicu, director al Bibliotecii Județene ,,Costache Sturdza” din Bacău, scriitor, critic și istoric literar; prof. Marius Manta, de la Colegiul Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău, scriitor și critic literar; Cornel-Simion Galben, scriitor, jurnalist, memorialist, critic și istoric literar, un promotor cultural, mai ales prin ciclul de scrieri ,,Personalități băcăuane”.

Întrucât evenimentul a fost prezentat pe larg în mass-media, noi, inițiatorii, organizatorii (alături de colegii de la instituțiile în care ne desfășurăm activitatea) și moderatorii acestor serii de manifestări, respectiv, Mihaela Băbușanu, expert patrimoniu la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău, scriitoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști-Filiala Bacău, și, Romulus-Dan Busnea, inspector de specialitate în cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), jurnalist și publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bacău, vă vom prezenta doar câteva impresii culese la cald de la participanții la manifestare, cărora le mulțumim și îi invităm cu mult drag și la edițiile viitoare. Le mulțumim, așijderea, tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestei noi ediții.

În alocuțiunea rostită în deschiderea evenimentului, după evocarea celor trei personalități omagiate, doamna Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, președinta Consiliului Județean Bacău a precizat următoarele:

,,Dacă nu reușim să valorificăm și să promovăm creațiile personalităților prezente astăzi aici, ca și ale tuturor personalităților care li se alătură și li se vor alătura, nu numai în procesul acesta de recunoaștere pe care îl lansează SPJPTCAS Bacău, în colaborare cu Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău, ci și prin alte instituții care promovează nume ale culturii băcăuane; dacă nu vom reuși să valorificăm și să diseminăm aceste informații, să facem cunoscute personalitățile băcăuane și operele lor, atunci județul Bacău, cu siguranță, nu va reuși să atingă potențialul de dezvoltare pe care îl are.

Desigur, e important capitalul material, dar, după cum știți și dumneavoastră, în primul rând trebuie să avem în vedere capitalul uman. Fără acesta și fără produsele sale finite, nu vom reuși ca și comunitate, ca și județ, să ne dezvoltăm, să ne facem vizibili în plan central și regional.

Să le mulțumim, așadar, personalităților omagiate, pentru contribuția adusă la îmbogățirea, păstrarea și promovarea patrimoniului cultural, mulțumiri deosebite și organizatorilor, căci, într-adevăr, nu e ușor nici să organizezi astfel de evenimente, nici să acorzi importanța cuvenită unor astfel de momente, cu totul speciale.

De asemenea, le mulțumesc și colegilor mei din conducerea instituțiilor mai sus menționate, pentru că au reușit să repună în calendarul evenimentelor culturale ale județului Bacău, astfel de manifestări. Sperăm să ne regăsim și cu ocazia altor ediții ale acestui eveniment, dar și la altele de acest gen.

Vă asigur pe această cale că acest proiect va avea și în continuare susținerea Consiliului Județean Bacău, că vom găsi resursele și instrumentele necesare pentru ca în județul Bacău, cultura, educația, să primească suportul și sprijinul cuvenit. Mult succes și mulțumiri personalităților omagiate!”

Dramaturgul, scriitorul, poetul și publicistul băcăuan, Viorel Savin (personalitate omagiată în cadrul celei de-a treia ediții, cea din 2017, la împlinirea vârstei de 77 de ani):

,,Mai tinerii mei contemporani, poeta Mihaela Băbușanu și energicul publicist Romulus-Dan Busnea și-au luat obiceiul altruist de a organiza periodic, cu sprijinul unor mari instituții administrative și culturale, omagierea personalităților din arealul spiritual și geografic al Bacăului.

Splendida sărbătoare de miercuri, 20 noiembrie, fiind a patra ediție, conturează deja ideea constituirii unui distins Club Băcăuan al Oamenilor de Seamă, din care, de data aceasta, au fost invitați să facă parte domnii Ioan Dănilă, Ioan Neacșu și Ghiorghi Iorga. Cuvântările celor care i-au omagiat pe sărbătoriți, pline de miez și, firesc, emoționant patetice, agrementate cu excelente și sensibile interludii muzicale, au satisfăcut pe deplin ascultătorii care au umplut aula universității `Vasile Alecsandri`. Felicitări din inimă!”

Prof. dr. Emilia Boghiu, președinte executiv al Fundației Naționale ,,George Călinescu” din Onești:

,,Simpozionul `Bacău – Personalități ale locului`, ajuns anul acesta la a IV-a ediție, demonstrează o sănătate viguroasă a mediului cultural.

Într-o lume în care informațiile despre oameni și fapte vin către noi din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și de la cel mai înalt nivel, chiar peste cât putem cuprinde!, este o idee foarte bună să ne concentrăm mai mult asupra microclimatului cultural care ne definește și care nu e mai prejos. Elogierea unor personalități spune mult despre comunitatea care le-a generat, producând armonii necesare dezvoltării ei. Oameni ca Ioan Dănilă, Gheorghe Iorga, Iulian Neacșu, sărbătoriți pe 20 noiembrie 2024, formează în jurul meu un edificiu cultural, pe care și eu, consumator obișnuit, mă pot ridica; tocmai de aceea consider benefică organizarea evenimentului. Dar, fără inițiativa Mihaelei Băbușanu și a lui Romulus-Dan Busnea, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat!

Prof. Adina-Elena Mitroiu, Colegiul Național ,,Dimitrie Cantemir” Onești:

,,Este greu de redat în cuvinte emoția pe care am simțit-o marți, 20 noiembrie 2024, în Aula Universității `Vasile Alecsandri`, la ceasul când Bacăul își omagia trei mari personalități ce au dat contur și înalt relief cultural județului (și nu numai!), trasând, de asemenea, din umbră sau direct, linii semnificative în destinul celor care am avut norocul să le fim discipoli, chiar și pentru o scurtă vreme.

Evenimentul, aflat la a patra ediție și organizat impecabil, a fost, în sine, o expresie a firescului din care adesea evadăm și în care uităm să ne întoarcem, a forței lucrurilor adânci, clare, curate, ce curg, asemenea unor izvoare puternice, în existența noastră, cărora le putem auzi cântecul și admira limpezimea, când ne oprim din iureșul în care alergăm, ieșind din contingent prin verticala spiritului. Toți cei prezenți în aula ce a găzduit Simpozionul `Bacău-Personalități ale locului` am trăit bucuria valorii recunoscute și celebrate autentic, în timp viu, real, în prezentul nostru mic răsfrânt în cel al istoriei mari. Ne-am simțit într-un simplu și cu adevărat ACASĂ! Căci, în vremurile acestea tulburi și frământate, evenimentul ce a avut loc la Bacău a demonstrat că nu ne-am rătăcit cu totul în hățișurile nevoii de a fi și că, prin munca, implicarea și puternicele repere etice și estetice ale personalităților din jurul nostru se poate așeza valoarea acolo unde îi este locul: în atenția, recunoștința și prețuirea noastră. Felicitări inițiatorilor, organizatorilor și celor sărbătoriți!”

Lucia Pădurariu, promotor cultural, organizator de evenimente, președintă-fondatoare a Asociației ,,Simfonia Florilor” și creatoarea brandului ,,Rendez-Vous cu flori”, atelier de creație florală by Lucia Pădurariu – Bacău:

,,A fost o onoare să fiu prezentă la acest eveniment `Bacău-Personalități ale locului`. Vă mulțumesc pentru invitație, Romulus Dan Busnea și Mihaela Băbuşanu!

Inițiativa organizatorilor de a omagia personalitățile locale este un act de recunoștință față de contribuția adusă la promovarea valorilor culturale perene și, in egală măsură, la susținerea și promovarea excelenței băcăuane. Alături de oamenii de cultură, de instituțiile de cultură, au apărut în ultimii ani o serie de asociații care adaugă noi dimensiuni fenomenului cultural local. Evenimentele inițiate de Asociația `Simfonia Florilor` exprimă interesul pentru promovarea patrimoniului local prin activități creative și artistice menite să aducă în lumină, pentru un public variat, frumosul și frumusețea și să mențină viu interesul pentru monumentele istorice. Astfel ne propunem, alături de voi, partenerii noștri, instituții locale și publicul băcăuan deopotrivă, promovarea patrimoniului local, activarea unei zone culturale relevante și interesante în județul Bacău, promovarea valorilor culturii românești printr-o `simfonie a artelor și emoțiilor`. De asemenea, dorim încurajarea unui sentiment de mândrie și apartenență la valorile noastre culturale locale.

Mulțumesc comunității băcăuane pentru deschiderea cu care a primit aceste evenimente dar și instituțiilor locale care ne-au fost parteneri și sperăm la o bună colaborare și pe viitor.

Cred cu tărie că societatea poate fi sensibilizată prin accesul la valorile culturale. Cred că emoția, în doze echilibrate, schimbă percepții reușind să mobilizeze comunitatea.

De aceea, considerăm că mesajele asociației noastre, ale organizatorilor unor astfel de evenimente, precum cel de astăzi, susținute de emoție artistică sunt și vor fi apreciate de public. Și mai cred că, schimbarea începe cu fiecare dintre noi”.

Poeta și publicista Marieta Rădoi Mihăiță:

,,Reverență tuturor celor omagiați și celor care au făcut posibilă omagierea lor!”

Tatiana Tapalagă, organizator evenimente:

,,Într-adevăr ,,ca să respecți o personalitate, este necesar să o cunoști! Sunt convinsă că organizarea unui astfel de eveniment necesită implicare și dăruire, iar reușita lui demonstrează că a meritat tot efortul dumneavoastră.

Mulțumim inițiatorilor, organizatorilor și coordonatorilor acestei superbe manifestări, care au făcut posibilă recunoașterea meritelor și onorarea celor trei personalități băcăuane: Ioan Dănilă, Ioan Neacșu și Ghiorghi Iorga! Succes în continuarea proiectului!”

Liliana Atomulese, publicist, memorialist și promotor cultural al Văii Trotușului:

,,Într-o zi superbă de toamnă târzie, la invitația inițiatorilor și organizatorilor evenimentului `Bacău – Personalități ale locului` , doamna Mihaela Băbușanu și domnul Romulus-Dan Busnea, am ajuns la această a patra ediție, pe care o așteptam cu mare nerăbdare (la una dintre edițiile anterioare fiind și eu parteneră). De ce? Pentru că știam că va fi o manifestare de mare ținută, în care vom afla despre marile valori ale Bacăului, în care vom asculta muzică de calitate, plus că vom întâlni în fața noastră acele personalități care contează în societatea timpurilor prezente. Toate aceste lucruri pregătite de organizatori, urmau să fie potențate de spațiul perfect, mai exact Aula Universității `Vasile Alecsandri` din Bacău. Unde altundeva ar fi fost mai potrivită o asemenea manifestare? Doar aici, unde tot ce te înconjoară, respiră inteligență, cunoaștere, excelență.

Desigur că așteptarea mi-a fost răsplătită. Am avut plăcerea de a descoperi niște oratori de marcă, deoarece pe unii nu îi mai ascultasem, dar și de a-i regăsi pe alții, pe care îi mai întâlnisem, începând cu președinta Consiliului Județean Bacău, doamna Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, care a adus un omagiu acestei universități, unde și-a făcut studiile, dar și profesorilor excepționali pe care i-a avut aici. Unul dintre aceștia era sărbătorit acum, mai exact domnul profesor Ioan Dănilă, așa că alocuțiunea susținută de domnia sa a putut fi exemplificată perfect. Cele trei personalități ale acestei de-a IV-a ediții, mai exact conf. univ. dr. Ioan Dănilă, prof. Ioan Neacșu și prof. dr. Ghiorghi Iorga, ne-au uimit prin vastitatea cunoștințelor și ale lor creații, despre care am aflat din cuvintele de laudatio, susținute de alte personalități ale Bacăului, la fel de importante ca și sărbătoriții.

Discursuri scânteietoare, care ne-au făcut să zâmbim, să aplaudăm, să ne mândrim că suntem contemporani cu asemenea oameni valoroși, au fost rostite în fața unui public avizat, în care se aflau personalități ale culturii băcăuane, alături de studenți ai universității. De altminteri, ciclul de scrieri `Personalități băcăuane` pe care l-a inițiat domnul Cornel-Simion Galben, se pare că a fost precursorul acestor evenimente organizate de către SPJPTCAS Bacău și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, lucru menționat de către invitați, care l-au numit pe domnul Galben `Nașul nașilor`. Momentele muzicale prezentate de către talentații elevi ai Colegiului Național de Artă `George Apostu` din Bacău, au adus acel plus de culoare, de relaxare elevată, perfect potrivită unei asemenea manifestări culturale.

Din păcate, cuvintele nu vor reuși să redea frumusețea momentului, oricât ar fi ele de meșteșugite. Tot ce vă rămâne este, să participați la edițiile următoare, pentru că veți avea sufletele pline de încântare, așa cum le-am avut noi, cei care am fost acolo, în tărâmul zeilor culturii”.

Consilierul județean, Lorena Maxim:

,,Cu respect și admirație, vă mulțumim pentru exemplul pe care îl oferiți comunității băcăuane! Prin talent, muncă și dăruire, inspirați prezentul și lăsați o amprentă valoroasă asupra viitorului. Să ne trăiți mulți ani!”

Consilierul județean, Ionel Bălan: ,,A fost o adevărată bucurie a spiritului…

Mulțumesc pentru invitația de a participa la cea de a patra ediție a grandiosului eveniment, în care au fost prezentate și omagiate trei dintre marile personalități ale comunității băcăuane”.

Andone Doina, membră a Asociației ,,Sofi Roz” din Bacău:

,,Foarte frumos eveniment! Oameni deosebiți si o atmosfera super! Mulțumim pentru invitație!”

Constantin Tudose, publicist, memorialist și istoric al comunei Cașin:

,,Eveniment remarcabil, cu un nivel așijderea al luărilor de cuvânt, ceea ce nu-i de ici de colo! Felicitări! Referitor la proiecția filmului de promovare a județului Bacău, când mai aveți în vedere să realizați un astfel de film, aș avea o sugestie, două, hai trei, dar nu mai mult de patru”.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bacău, prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău și Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu din Bacău”, în parteneriat cu Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău (USR) și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bacău (UZPR).

Romulus-Dan BUSNEA



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014