Genocid in numele bugetului
Schimbarea modului de compensare a unora dintre medicamentele utilizate in tratamentul bolilor cronice a adus economii in bugetul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) si cheltuieli suplimentare pentru pacienti. Astfel, numai in cazul retetelor pentru diabet si cancer eliberate in septembrie, CJAS a economisit peste 220.000 de lei. La polul opus, bolnavii au ajuns sa renunte la tratament fiindca nu pot sustine coplata.
La CJAS Bacau s-a tras linia sub retetele compensate eliberate de farmacii in septembrie si depuse la sediul institutiei in vederea decontarii de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Cifrele demonstreaza ca schimbarea modului de decontare a medicamentelor de pe lista C2 (pentru tratamentul unor boli cronice) a avut efectul scontat de autoritati: obtinerea de economii la buget. In cazul medicamentelor antidiabetice orale, retetele onorate de farmacii in august au fost in valoare de peste 465.000 lei. O luna mai tarziu, valoarea de decontare a scazut la 380.000 de lei. Aceasta inseamna ca CJAS va da farmaciilor cu 80.000 de lei mai putin numai in cazul medicamentelor pentru diabet. La retetele psentru boli oncologice, valoarea de decontare a scazut de la 844.792 lei la 706.632 lei. Diferenta de aproximativ 138.000 a fost suportata de bolnavii de cancer, pentru care pastrarea schemei de tratament este vitala.
Imitatii ieftine si depasite
Mecanismul de compensare a medicamentelor de pe lista C2 (pentru diabet, boli oncologice, HIV/SIDA, epilepsie, transplant etc) a intrat in vigoare la 1 septembrie. Prin noul sistem, CJAS deconteaza, pentru fiecare grupa de medicamente, cel mai ieftin produs. Acesta poate fi unul original sau un generic (o imitatie). Pacientii s-au trezit in situatia de a li se deconta de CJAS doar produse foarte ieftine si depasite. Unele dintre acestea nici nu se mai gasesc in depozite sau, incredibil, nici nu se mai fabrica. Pentru a continua cu tratamentul recomandat de medici si cu care sunt obisnuiti, pacientii cu boli cronice incluse in programele de sanatate au ajuns sa scoata din buzunar sume care, in unele cazuri, le depasesc venitul lunar. Ministerul Sanatatii a anuntat ca tinta sa, prin modificarea sistemului de compensare, este o economie anuala de 150 de milioane de lei. Se pare ca este pe drumul cel bun.
Pacientii nu au ce cauta in ecuatie
Calvarul pacientilor nu pare sa fi fost luat in calcul la schimbarea modului decompensare a medicamentelor de pe lista C2. Autoritatile s-au limitat la a declara ca genericele au aceeasi substanta activa ca si produsul orioginal, deci nu exista niciun motiv ca pacientul sau CJAS plateasca in plus. „Sunt lipsiti de orice urma de compasiune, ne-a declarat Cezar Irimia, presedinte al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice. Acea diferentiere intre produsele originale si cele generice este o greseala. Multe dintre generice nici nu mai exista pe piata. Bolnavii au ajuns sa renunte la tratament.” Reprezentantii pacientilor atrag atentia ca pentru guvernanti totul se rezuma la bani, la economii. „S-a anuntat ca anul trecut nu s-au cheltuit toti banii alocati pentru tratamentul acordat cu acceptul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. S-au facut economii de 11%, dar nu a spus nimeni cati pacienti au murit pe listele de asteptare.”
„Mi-au sesizat pacienti cu cancer situatii tragice. Pentru un tratament hormonal de intretinere, obligatoriu dupa unele operatii, trebuie sa plateasca cel putin 200 de lei pe luna. S-a ajuns in situatia aberanta ca un bolnav de cancer sa fie nevoit sa plateasca 4000 de lei pentru a lua reteta si a continua un tratament dupa schema obisnuita.” – Cezar Irimia, presedinte COPAC
Pe 5 noiembrie, liderii organizatiilor pacientilor cu boli cronice vor avea o intalnire in Capitala. Se vor decide pasii unui protest care nu mai poate fi amanat. Reprezentantii pacientilor sunt decisi sa protesteze in fata Parlamentului European.
Doina Mincu