13 ianuarie 2025

Economie de subzistenta

Colapsul economic in care se afla judetul Bacau este greu de imaginat. Iar prognozele sunt la fel de sumbre si pentru perioada imediat urmatoare. Una dintre institutiile care reflecta cel mai bine acest lucru este Oficiul Registrului Comertului.

In primele 10 luni ale anului nu mai putin de 6996 de societati comerciale au fost radiate voluntar. In aceeasi perioada, ianuarie-octombrie 2009, numarul firmelor radiate voluntar a fost de numai 775. Cresterea inregistrata este mai mult decât ingrijoratoare: 803%. La acest capitol, numar de firme radiate voluntar, suntem depasiti numai de Maramures (10.067 societati).



Artificii economice

Recesiunea economica este resimtita si in ceea ce priveste numarul inmatricularilor persoane fizice si juridice: a scazut considerabil numarul SRL-urilor, dar a crescut cel al persoanelor fizice autorizate si al intreprinderilor individuale. Daca in 2009 s-au inregistrat 676 de PFA-uri, in 2010 numarul acestora este de 758. La capitolul intreprinderi individuale, numarul inmatricularilor a crescut de la 550 la 895. Intreprinzatorii au apelat la aceasta solutie din ratiuni strict economice: contabilitatea este mult mai usoara iar facilitatile fiscale acordate de lege sunt atragatoare. Functionarea si organizarea acestor agenti economici este reglementata prin ordonanta 44 din 2008. Specialistii spun ca aceasta situatie se va mentine in urmatorul interval de timp.

449 de falimente in 10 luni

Nici numarul societatilor comerciale care au intrat sub incidenta Legii 85/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, nu este deloc de neglijat. Astfel, 449 de firme s-au recunoscut invinse si au declarat “faliment”. Cele mai multe falimente s-au inregistrat in lunile martie (93), februarie (65), ianuarie si octombrie (60). Falimentul este procedura de executare silita ce vizeaza toate bunurile debitorului aflat in imposibilitate de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile. In acelasi timp, peste 1.500 de firme si-au suspendat activitatea. Perioada pentru care un agent economic isi poate suspenda activitatea este de maximum 3 ani. La expirarea celor 36 de luni, termenul poate fi prelungit cu alti trei ani. Astfel, din cauza taxelor si impozitelor prea mari care trebuie platite catre bugetul consolidat al statului, patronii ori administratorii firmelor au apelat la suspendarea activitatii, la dizolvarea voluntara sau la radierea voluntara. La 31 octombrie 2010, la nivelul judetului Bacau, sunt 20.683 comercianti activi: 7.502 persoane fizice autorizate si 13.181 persoane juridice. Sunt considerate personae active din punct de vedre juridic, firmele inregistrate la ORC care nu si-au declarat suspendarea activitatii si nu se afla in niciuna din starile ce pot duce la pierderea personalitatii juridice. Au fost excluse firmele cu suspendarea temporara a activitatii, firmele radiate, firmele aflate in dizolvare, lichidare, reorganizare judiciara, faliment, insolventa.
Alexandra Zaharia



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img