Fraude de miliarde, evaziune la nivel inalt
Modalitatile de manifestare ale evaziunii fiscale sunt numeroase. Acum, in perioada de recesiune, economia subterana sau economia neagra a Bacaului, da batai de cap autoritatilor abilitate in domeniu. Evazionistii se perfectioneaza insa de la o zi la alta. Unii dintre ei au fost chiar descoperiti intr-un top de specialitate, respectiv in TOP 300.
Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico – sociale complexe de maxima importanta atat pentru mediul politic, cat si pentru cel social. Conform specialistilor in domeniu, eradicarea acesteia este o adevarata utopie. Astfel evaziunea fiscala apare ca un element nedorit al politicii fiscale. Evaziunea fiscala rezulta din defectele si inadvertentele unei legislatii stufoase, a fiscalitatii excesive dar si a slabei pregatiri a multor functionari care trebuie sa ia masuri in domeniu. Din nefericire, judetul Bacau este recordman la acest capitol.
Frauda de 11,5 milioane lei
De la inceputul anului si pana in prezent, prejudiciul adus statului este de-a dreptul halucinant: 11,5 milioane lei. Iar aceasta este numai suma pe care au reusit sa o descopere comisarii Garzii Financiare Bacau. Sumele vehiculate in economia subterana sunt mult mai mari. Exemplele in acest sens sunt numeroase. O firma din Moldova care avea ca obiect de activitate comertul a prejudiciat statul roman cu o suma ramasa necunoscuta. Reprezentantii acestei societati au avut infiintate filiale in nu mai putin de 40 de localitati din intreaga tara. Comisarii Garzii Financiare au descoperit ca, la sfarsitul anului 2009, firma incriminata a efectuat tranzactii si pe teritoriul judetului Bacau. Modalitatea de fraudare a statului era una pe cat de simpla pe atat de rapida si “productiva”. In anul 2009, firma a beneficiat de prevederile legii insolventei, Legea 85/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul achizitiei si vanzarii en-gros a produselor fara plata TVA-ului. De la 1 ianuarie 2010, aceste facilitati au disparut. Nu insa si indeletnicirile celor care coordonau in mod direct activitatea societatii Unii dintre ei au fost chiar descoperiti intr-un top de specialitate, respectiv in TOP 300.
Sute de societati verificate
Din verificarile efectuate de catre comisarii Garzii Financiare Bacau au dat la iveala mecanismul. Societatea comerciala a achizitionat marfuri din hypermarketuri (marfuri usor vandabile) cu un volum extrem de mare: 6-10 miliarde de lei pe zi. Cercetarile efectuate pe raza judetului au confirmat faptul ca descarcarile de gestiune, respectiv vanzarea marfurilor, a fost facuta en-detail. Sute de societati comerciale au fost verificate, dar la nici una dintre ele nu au fost identificate astfel de tranzactii. Valoarea totala a evaziunii fiscale facuta de catre aceasta societate comerciala a fost aproape imposibil de cuantificat. Cercetarile sunt in plina desfasurare, iar in cauza exista sanse foarte mari pentru a se intocmi un dosar penal pentru infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani.
Se prefera intracomunitarele
Evaziunea fiscala la produsele intracomunitare este insa in top. Fie ca este vorba de fructe, legume, carne, lemn, flori sau cereale, ideea de baza este una singura: cat mai multi bani intr-un timp cat se poate de scurt. Ponderea cea mai mare o are comertul. Dar nu orice fel de comert: cel cu cereale si cu alimente. In concluzie, se aduce orice fel de marfa care se vinde “la prima strigare”. Evazionistii evita sa-si faca stocuri pentru ca se expun numeroaselor riscuri: sa ramana cu banii blocati sau sa fie decoperitI de organele abilitate.
Zaharul, aliment supus evaziunii fiscale
Un alt exemplu de evaziune uriasa a fost cel al unei firme care a achizitionat si comercializat cantitati impresionante de zahar de pe raza judetului Bacau. De asemenea, la aceeasi societate comerciala au fost identificate si alte operatiuni comerciale neinregistrate. Administratorului societatii i s-a intocmit dosar penal. Cantitatea totala de zahar tranzactionat nu este cunoscuta. Si asta pentru ca operatiunile s-au desfasurat pe raza mai multor judete din Moldova. “Aceste grupuri infractionale, intotdeauna, pentru a impiedica cercetarile isi desfasoara activitatea prin intermediul unor firme din mai multe judete. Si practic sunt numai cateva societati tampon care impiedica verificarile. Astfel, de la firma-sursa la firma-destinatie tranzactiile capata aspect de legalitate”, a declarat Romeo Fratila, comisarul-sef al Garzii Financiare Bacau. Cercetarile Garzii Financiare Bacau se desfasoara alaturi de reprezentantii ANAF si cei ai Parchetului.
Evazionistii au dat de lucru Politiei
Eradicarea fraudelor fiscale a constituit unul din obiectivele prioritare al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau in care s-a actionat indeosebi in domeniul prevenirii si combaterii ilegalitatilor din sfera importului, exportului si comercializarii de produse, marfuri subevaluate din China si Turcia, precum si pentru aplicarea masurilor antidumping. “Activitatile desfasurate au dus la constatarea a 262 infractiuni de evaziune fiscala, a inca 289 la Legea cecului si 48 infractiuni vamale, in prima jumatate a acestui an”, a precizat comisarul sef Vasile Oprisan, comandant IPJ Bacau. Toate acestea au dus la un prejudiciu asupra bugetului de stat de 663.600.000 lei, pe tot ce inseamna activitatea IPJ. O atentie sporita s-a acordat si prevenirii si combaterii activitatilor de producere si comercializare ilegala a produselor din tutun, activitate din care a rezultat ridicarea in vederea cercetarilor a 230.767 pachete de tigari, in valoare totala de 969.221 RON si aplicarea a 105 sanctiuni in valoare de 813.000 lei, numai in acest an. S-a colaborat indeaproape cu Directia Finantelor Publice Bacau, Garda Financiara si Vama Bacau.
34 de infractiuni pe linia protectiei drepturilor de proprietate
Pe linia protectiei drepturilor de proprietate intelectuala si industriala au fost constatate in acest an 34 de infractiuni, in aceste dosare fiind cercetate 16 de persoane. Si piata produselor piratate si contrafacute a facut obiectul unor actiuni concertate ale politiei bacauane, concretizate in confiscarea a sute de fonograme, obiecte de imbracaminte contrafacute, obiecte de incaltaminte contrafacute.
Fraude prin leasing
Si in domeniul leasingului financiar, politistii au desfasurat activitati de cercetare penala intr-un numar de 7 dosare penale fata de 9 persoane. S-a dispus astfel începerea urmaririi penale fata de un cetatean italian, administrator al unei firme din Onesti, pentru inselaciune si fals. Ulterior cercetarile s-au extins si fata de un partener de-al sau de afaceri, tot italian, si al unui patron din Bacau. In fapt, cele trei persoane au achizitionat în leasing 6 autocamioane si, prin folosirea unor documente false, au înstrainat trei dintre ele pentru suma de 640.000 lei. Prejudiciul cauzat societatii de leasing este de 400.000 Euro.
Evaziune cu cereale
Cerealele fac si ele obiectul evaziunii ficale. Si totul graviteaza in jurul unui singur lucru: achitarea sau neachitarea catre bugetul consolidate al statului a Taxei pe Valoare Adaugata. Fermierii sunt insa cei mai revoltati. In urmatoarea perioada risca sa fie scosi de pe piata din cauza preturilor de dumping practicate de evazionisti. In luna iulie au fost luate la puricat 9 astfel de firme care desfasoara activitati intracomunitare. In primul rand a fost verificata destinatia si comercializarea marfurtilor din 35 de transporturi. Controalele se desfasoara impreuna cu Politia, ARR-ul si Jandarmeria. Aceste echipe mixte, operative din data de 15 iulie, au obligatia de a controla modul in care circula mai ales produsele agricole din recolta anului 2010. Producatorii spun ca au cerut in nenumarate randuri reprezentantilor Ministerului Agriculturii eliminarea TVA-ului la producatori, adica introducerea taxarii inverse. Numai asa, spun ei, evaziunea fiscala la acest capitol (cel al achizitiilor de cereale) va putea fi diminuata. O alta solutie ar putea fi controalele incrucisate.
A incercat sa fenteze statul
Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a mai multi inculpati, cercetati pentru savarsirea mai multor infractiuni de evaziune fiscala. Unul dintre acestia este Florin A., administrator la o societate din comuna Ungureni. “Ca urmare a probatoriului administrat in cauza, in cursul urmaririi penale, a reiesit faptul ca in scopul sustragerii contribuabilului de la indeplinirea obligatiilor fiscale, timp de doi ani, inculpatul nu a inregistrat in evidenta contabila a societatii veniturile realizate in urma producerii si comercializarii produselor de panificatie”, a explicat procurorul de caz. In acest mod, afaceristul a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 17.123, 63 lei. Mai mult, nici nu a declarat sediul secundar in care societatea a desfasurat activitatea. De asemenea, a retinut de la angajati sume reprezentand impozite sau contributii cu stopaj la sursa, pe care nu le-a virat in termenul de 30 de zile de la scadenta, fentand statul cu alti 8.463 lei. S-a mai retinut in sarcina aceluiasi barbat si faptul ca nu a procedat, cu intentie, la refacerea documentelor de evidenta contabila distruse in termenul stabilit de organele de control, desi avea aceasta posibilitate.
Firme „fantoma”
Un alt dosar este cel al lui Eduard Vili P., care, in calitate sa de administrator la doua societati comerciale cu raspundere limitata (SRL), timp de 9 luni, nu a inregistrat in evidenta contabila operatiunile comerciale de cumparare si revanzare de marfuri derulate, precum si veniturile inregistrate, cauzand bugetului de stat un prejudiciu total de 77.195 lei. “In sarcina inculpatului s-a mai retinut si faptul ca nu a declarat sediul secundar al uneia dintre cele doua societati, in scopul sustragerii de la efectuarea controalelor financiar-fiscale”, a mai spus procurorul. Un al treilea caz este cel in care sunt trimisi in judecata Violanda Gabriela M. si Giussepe M., care au administrat succesiv o firma, au retinut de la angajati sume reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, pe care nu le-au virat in termenul de 30 de zile de la scadenta, cauzand un prejudiciu bugetului consolidat al statului in suma totala de 65.524 lei. Dosarele au fost inaintate, spre competenta solutionare, Judecatoriei Bacau.
Masuri dure impotriva evaziunii fiscale si contrabandei
Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Bacau – fosta Vama a desfasurat in acest an un amplu complex de masuri operationale pentru combaterea fenomenelor de evaziune fiscala si contrabanda, in special cu tigari. Activitatea directiei s-a desfasurat pe mai multe planuri, atat in ceea ce priveste structura organizatorica (echipaje mobile, autorizari, supraveghere speciala, inspectie vamala, control vamal etc.), dar si in plan teritorial, prin derularea unor misiunispecifice, in targuri, piete si alte zone de risc. DJAOV Bacau urmareste activitatea operatorilor economici care deruleaza activitati cu produse accizabile, dar si operatiuni vamale. Institutia are in evidenta antrepozitele fiscale de bauturi spirtoase, bere si produse energetice, depozitele en-gross, utilizatorii finali de produse (alcool, de consum si de productie), operatorii inregistrati care achizitioneaza produse accizabile, cafea, tigari, alcool si parfum. “Numai in acest an, am efectuat 198 de controale prin echipajele mobile, a explicat Valentin Grosu, director. 128 dintre acestea au fost efectuate in trafic, unde au fost controlate peste 10.800 de masini.” Au fost aplicate in total amenzi de 2.038.000 de lei.
Confiscari de miliarde de lei
Sanctiunile vamesilor bacauani au fost aplicate strict pe produsele care au fost sustrase de la accizare. S-au confiscat 715 de litri de alcool pur, 1.158 de litri de bauturi spirtoase, 480 l de vin, 201.891 pachete tigari de contrabanda, 40 kilograme de cafea si 450 litri de parfum, in valoare fiscala totala de 1.157.740 lei noi (11,5 miliarde lei vechi).
142 de fraude
S-au identificat si 142 de fenomene de frauda, de comert ilegal pe tot ce inseamna activitati de vama si de accize. “Este o munca imensa, a mai spus directorul Valentin Grosu. Prin activitatile si rezultatele sale, raportate la structura de personal si potentialul tehnic, DJAOV Bacau este in acest moment pe primul loc la nivelul Regionalei Iasi si pe locul trei, la nivel national.” In toata aceasta perioada s-au efectuat activitati (146) si prin colaborare interinstitutionala cu lucratori ai Inspectoratului de Politie Bacau (Serviciul de Investigare a Fraudelor si Serviciul Politiei Rutiere), ai Garzii Financiare si luptatorii Brigazii Mobile de Jandarmi Bacau.
4 milioane numai in luna iulie
“Acesti oameni sunt oameni instruiti si care sunt pregatiti pentru profiturile mari pe care le obtin”, a afirmat comisarul sef Romeo Fratila. Numarul evaziunilor de proportii este din ce in ce mai mare pe teritoriul judetului Bacau. Numai in luna iulie au fost instrumentate 3 noi dosare de evaziune fiscala privitoare la fapte savarsite de catre administratorii unor societati. In acelasi timp, au fost finalizate verificarile la alte 6 dosare, astfel incat, pentru luna iulie prejudiciul declarat este de 4.304.000 lei. In unele situatii au fost luate si masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.
Contrabanda cu alcool in Bacau
Un astfel de transport, de mai multe bidoane cu alcool pur, sustras de la accizare, fara documente legale, fara banderole si sigiliu, fara etichete, a fost oprit in trafic de politistii de la Serviciul Rutier in acest an. In acelasi transport se mai aflau si 20 de kilograme de cafea, sustrase de la vamuire. A fost sesizata imediat si conducerea Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale. “Fiind sesizati, un echipaj al structurii noastre s-a deplasat la Politie, iar mijlocul de transport a fost adus la sediul Vamii Bacau”, a declarat Valentin Grosu, director. Din verificari s-a constatat ca este vorba de 200 de litri de alcool pur, cu o concentratie de 92 de grade tarie alcoolica. Valoarea fiscala a marfii este de 1.400 euro, iar daca ar fi ajuns pe piata neagra de consum, din aceasta cantitate de alcool s-ar fi fabricat 2,5 tone de produs intermediar, in combinatie cu bauturile fermentate linistit. Pentru cantitatea de alcool transportata, soferul a fost amendat pe Codul de procedura, cu 100.000 lei, adica un miliard de lei vechi, iar pentru transportul ilegal de cafea, s-a aplicat o sanctiune de 1.000 de lei noi, pe comertul ilicit de produse. Dosarul de cercetare penala a fost preluat de structura de Investigare a Fraudelor a Inspectoratul Judetean de Politie, care va continua ancheta pentru verificarea modului in care a fost produsa marfa si a retelei de distributie. Toate produsele ilegale au fost confiscate.
Prejudiciu de peste 2.000.000 de euro cu motorina
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui afacerist bacauan (Ionut Adrian T.), asociat unic si administrator la o firma din Bacau, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, toate in forma continuata. Din ancheta, s-a stabilit ca barbatul a achizitionat in regim de scutire de la plata accizelor cu motivatia “export – bunkeraj”, cantitatea totala de 4.945 tone motorina, pe care ulterior a livrat-o, pentru consum, unor societati (beneficiari) din intreaga tara la un pret incluzand acciza, fara a inregistra in contabilitate veniturile realizate, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului. Pentru a crea aparenta de legalitate a celor 161 operatiuni vamale, inculpatul a falsificat si a folosit mai multe documente contabile (declaratiile vamale de export, facturile externe, permisele si dovezile de incarcare) ce atesta in mod nereal efectuarea unor operatiuni de export. Astfel, s-a creat un prejudiciu in suma de 7.943.747,21 lei, reprezentand aproximativ 2.194.405,3 euro (TVA si accize), prejudiciu ce a fost integral recuperat. Dosarul a fost inaintat spre judecare la judecatorie.
Parfum de contrabanda confiscat de vamesii bacauani
Inspectorii vamali au anihilat si o retea de contrabandisti de parfumuri de calitate. In doua microbuze, cinci barbati transportau marfa ilegal, iar mijloacele auto au fost special modificate in interior pentru ca produsele de contrabanda sa fie sustrase de la vamuire. “In primul microbuz am gasit 138.100 ml de parfum, iar in a doua, 141.740 ml. Produsele sunt de calitate si erau destinate pietei externe, Anglia, Franta. Sunt peste 40 de tipuri de parfumuri”, a declarat Valentin Grosu, director Vama Bacai. Valoarea fiscala a marfii era de peste 82.000 de euro, insa daca ar fi ajuns la vanzare pe piata neagra, contrabandistii si-ar fi bagat in buzunare peste 750.000 de lei noi. Pe numele celor cinci barbati s-a intocmit dosar penal pentru contrabanda, iar ancheta este acum continuata de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Atat marfa, cat si mijloacele de transport au fost confiscate. A fost cea mai mare captura de parfumuri din ultimii doi ani la Vama Bacau.
Si la nivel mai mic
Dar evaziunea fiscala se desfasoara si la nivel micro. Numai la ultimul control la care au fost supusi micii comercianti, 14 agenti economici au fost sanctionati cu suspendarea activitatii. Comisarii Garzii Financiare au verificat daca ceea ce scria in bonurile fiscale emise de catre societati avea corespondent si in fiscalizarea veniturilor. Urmare a neconcordantelor depistate unele firme au fost sanctionate. Amenda prevazute de lege in acest caz este intre 8.000 si 10.000 lei.
Caz unic in Bacau: prima retinere a unui traficant de tigari
Bacaul a inregistrat si o premiera pe contrabanda cu tigari. Un barbat a fost retinut pentru 24 de ore, dupa ce a fost prins in trafic in timp ce transporta tigari de contrabanda. Este pentru prima data cand se ia o astfel de masura in cazul unui traficant de produse accizabile. Lucratorii vamali au depistat ca masina condusa de barbatul cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca, este plina cu zeci de pachete cu tigari, sustrase de la controlul vamal si de la accizare. “La numarare s-a stabilit ca este vorba de 5.196 de pachete, de diferite marci, cu timbre doar de Republica Moldova”, a precizat Valentin Grosu, director Vama. Valoarea prejudiciului fiscal este de de circa 5.000 de euro, iar valoarea totala de piata a marfii, de peste 50.000 de lei noi. Pe numele barbatului s-a intocmit dosar de cercetare penala de catre lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor ai Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Acestia au decis retinerea traficantului pentru 24 de ore. Dosarul a fost inaintat procuorilor cu propunere de arestare preventiva a faptuitorului pentru 29 de zile. S-a stabilit ca acesta este si recidivist in contrabanda cu tigari.
Art. 1 din Legea 87/1994 defineste evaziunea fiscala ca fiind “sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele fizice sau juridice romane sau straine”. Potrivit prevederilor art. 23, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 656/2002, constituie infractiunea de spalare a banilor dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.
„Fenomenul fraudelor bancare, în general prin emitere de file CEC fara acoperire, a cunoscut o explozie, comparativ cu orice perioada a anilor precedenti, atat pe fondul crizei economice, cat si pe fondul usurintei cu care unii agenti economici livreaza marfa primind în schimb file CEC, fara un minim de verificari.” – ofiter al Serviciului de Investigare a Fraudelor
Roxana Neagu