Oscilatie a balantei comerciale
Exporturile vamale, ca numar de declaratii depuse (operatiuni efectuate) la Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Bacau, sunt in scadere drastica. De cealalta parte, importurile cunosc o crestere considerabila, in special pe tot ce inseamna materiale de constructie, obiecte de uz casnic, dar si componente electronice. Toate din zone extracomunitare. De cealalta parte, datele de la Statistica spun ca per ansamblu, industria bacauana a scazut, ajungând pe penultimul loc in Regiunea Nord-Est.
Numarul declaratiilor vamale la export inregistrate la Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Bacau a scazut considerabil, de la 7.884 in 2011 la 6.889 in 2012, adica cu 87 la suta mai putin. Pe de alta parte, importurile au crescut la 4.279 declaratii – operatiuni (in 2012), fata de 3.723 (in 2011). Principala cauza, o spun specialistii, este faptul ca in ultimii ani s-a redus drastic activitatea de productie. La aceasta se adauga si orientarea agentilor economici activi cu preponderenta spre activitati de vânzare- cumparare pe piata comunitara (in tarile ce apartin Uniunii Europene), pentru care nu se percep taxe vamale. Am pierdut producatori in industria lemn si mai ales pe cea de mobila care efectuau exporturi in special pe partea asiatica, si „am câstigat” producatori externi, mai ales din China, Turcia, SUA si Israel, de la care cumparam masiv materiale de constructii, obiecte de uz casnic si componente electronice. Pe partea de tranzite vamale, DJAOV a inregistrat 4.279 de astfel de operatiuni anul trecut si a controlat nu mai putin de 3.098 mijloace de transport (1.968 mijloace auto, 59 – vagoane si 1.071 containere). In ceea ce priveste activitatea de coletarie postala (care a fost suspusa controlului vamal) in 2012 au fost expediate 7.227 de colete si alte 1.164 au fost primite in Vama Bacau. In total, aici sumele incasate pe taxe vamale sunt de 98.651 lei (fata de 111.649 lei in 2011).
Directia de Statistica: Industria bacauana a ramas in urma
Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica Bacau, in primele opt luni din 2012 valoarea exporturilor din judetul Bacau s-a situat la 239 de milioane de euro, in timp ce importurile au fost mai mari, de 294 de milioane de euro. Fata de aceeasi perioada a anului 2011, exporturile au crescut cu 6 la suta, in timp ce importurile cu 10,3 la suta. Datele statistice sunt atât pe schimburile intracomunitare, cât si pentru relatiile cu alte tari din afara spatiului european. Atât la export, cât si la import, in judetul Bacau pe primul loc se situeaza materialele textile. Am exportat anul trecut, dupa textile si produse din lemn, dar am importat pe locul al doilea masini si dispozitive mecanice. Per ansamblu, in primele sapte luni ale anului 2012, industria bacauana a scazut, ajungând pe penultimul loc in Regiunea Nord-Est. Volumul industriei a scazut cu 3 la suta, industria prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat influentând in mod negativ cifrele. Industria extractiva este singura ramura in care s-au inregistrat cresteri in aceasta perioada, cu un modest 0,7% . Influente pozitive mai mari în cresterea industriala au avut industria alimentara (+11,1%) si fabricarea de mobila (+24,0%). Singura parte buna este ca cifra de afaceri din industrie a fost in 2012 mai mare decât anul precedent cu 16,5 procente, la acest capitol Bacaul clasându-se pe locul al doilea in regiune, dupa Iasi.
Roxana Neagu
Andreea Gavrila
„Planul de incasari pe activitatea vamala a fost indeplinit in proportie de 94 la suta, insa pe o crestere considerabila a incasarilor din anul 2011 la care s-a facut planul de realizari. Adica, in 2012 am avut 63,991 de milioane lei, comparativ cu 2011 când au fost 49,57 de milioane de lei.”
Valentin Grosu, director executiv DJAOV Bacau
„Noi am avut un an de crestere. 80 la suta din cifra de afaceri a fost din exporturi. Lucram direct pe programe cu Airbus, dar si indirect. Desi raportul oficial nu este gata, am reusit sa crestem la 195 de milioane profit in 2012. Si pentru 2013, avem toate premisele sa realizam ceea ce ne-am propus prin buget si suntem permanent in cautare de noi piete.”
Grigore Filip, director Aerostar Bacau
„Din pacate, micii producatori de mobila au dat faliment in acesti ani de criza. Se importa componente pentru mobilier din China si Turcia, iar la mobila din lemn pentru finisaje se achizitioneaza produse si din piata interna. Din pacate, reusesc sa mai exporte numai producatorii mai mari si cei din lemn masiv, care au piete bune in vestul Europei. Din pacate, din acest punct de vedere, moda s-a schimbat si au aparut modele minimaliste, oamenii lasând la o parte mobila pentru a-si cumpara alte lucruri.”
Marin Mironeasa, patron de firma de mobila
Balanta comerciala = o parte a balantei de plati ce prezinta exporturile si importurile de bunuri/ servicii, intr-o anumita perioada de timp. Daca exporturile sunt mai mari decât importurile, balanta comerciala este favorabila. Invers, balanta comerciala este nefavorabila.
Export vamal – regimul vamal în care marfurile sunt scoase din teritoriul vamal al tarii fara obligatia returnarii lor in acest teritoriu. Exportatorul este obligat sa depuna o declaratie vamala de export pentru marfurile exportate, fie la biroul vamal in raza de activitate a caruia se afla sediul lui.
Importul vamal – este regimul vamal in care marfurile introduse in tara primesc statutul de marfuri puse in libera circulatie, dar numai dupa ce sunt platite drepturile de import si sunt aplicate masurile de politica economica.
Achizitii intracomunitare (importuri) si livrari intracomunitare (exporturi) pe trei trimeste din 2012 (ianuarie – septembrie) la Directia Generala Finantelor Publice Bacau (date ce provin din deconturile TVA depuse de contribuabili.
– importuri intracomunitare 346.906.012 lei (2011) si 434.708.359 lei (2012)
– exporturi extracomunitare 195.362.288 lei (2011) si 311.344.209 lei (2012)
„Declaratiile din luna decembrie 2012 sunt inca in termen de depunere. De aceea inca nu avem inca centralizata situatia si pe trimestrui IV si, implicit, pe tot anul 2012”, a explicat Adrian Anghel, reprezentant DGFP Bacau.