20 decembrie 2024

Echitate pentru sănătate

În trei cuvinte adunate, mai multe entități. Viață mai bună! Nu e vorbade etnii, de minoritari, majoritari Este vorba de Oameni care și-au dat mâna să facă ceva. Și se implică efectiv, fiecare, așa cum simte.

Vorbim de voluntariat, tot o formă de muncă patriotică, dar percepută altfel, și despre un proiect dezvoltat prin Programul de „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și  creșterea incluziunii romilor”.  Mai pe scurt și pe înțeles, Operatorul de program este Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), car a pus la dispoziție suma de… are și 25 de bani după virgule, de 2.972.33e3, 25 lei. Cifre pentru cei care trebuie să mănânce și ei o pâine când vin să verifice unde se duc banii. Împortanți sunt partenerii care s-au implicat în acest proiect: Crucea Roșie Bacău, UAT comuna Blăgești, UAT oraș Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare interculturală. UAT înseamnă Uninități Administrative Teritoriale, adică primării.  Proiectul a vizat acum satele Buda și Poiana Negustorului din Comuna Blăgești, și cartierul Șupan din orașul Comănești.  Miercuri dupăamiaza au venit cadouri la copiii  din Blăgești. Mămicile cu bebeluși prezente la școala din comună, s-au implicat efectiv la lecțiile de acordare a primului ajutor, în caz de accident, stop cardiac, lecții virtuale puse în practică de volunarii de la Crucea Roșie Bacău. Copiii au desenat, de la roboței până la ce se află în lună și în stele. Este mai bine să-i citez pe cei implicți în acest,eveniment, să ne dea mai multe informații, cu regretul că nu pot să-i enumăr pe toți cei implicați în acest proiect, de suflet:



Doru Tănase: „Este un proiect aflat în derulare, vizează comunitățile din zonele defavorizate. Aici vorbim de localitățile Poiana Negustorului și Buda. Colaborarea cu Crucea roșie și ajutoarele pe care le oferă, iată că sunt benefice, mai ales în situația economică actuală. De la produsele folosite pentru igiena personală, la cele necesare la școală, ghiozdane, ustensile pentru scris, desenat, caiete, dar și lucruri de folosință, dedicate mămicilor, adulților. Vrem să-i motivăm să ducă o viață sănătoasă. Ei sunt integrați în viața comunității. Această comunitate este vizibilă, trăiește și are o istorie.”

Dan Marcel Babliuc, director Crucea Roșie Bacău: „Noi avem săptămânal activități conform programului depus și finanțat. Următorul pas va fi la Comănești, Șupan.  Vedeți! Oamenii, copiii se bucură. Nu venim cu mâna goală. Trebuie să-i motivăm să vină la școală. Ei când ne văd știu că primesc ceva. Vedeți ce bază sportivă au aici? Noi ne încărcăm de multe ori negativ când vedem cum trăiesc. Ce condiții de trai au. Imaginile acelea rămân pe retină. Sinapse. Oftezi! Îi ajutăm.  Mă bucur că avem tineri care vin să facă voluntariat, și acele puncte pentru prezență și seriozitate pe care le putem da, le vor fi de folos pentru viitor. Majoritatea  vor să urmeze o carieră în  medicină. Mă bucur că se vede! Se face ceva.”

A ști ce să faci înseamnă a salva o viață

Mirela Blănaru, asistent medical, paramedic: „Am venit la Crucea Roșie din 2005, când au fost inundațiile pe Valea Muntelui.” Mirela a explicat mamelor din Blăgești, cu pruncii în brațe prezente miercuri la școală (Ziua educației, așa s-a nimerit, alăptatul la sân nu este o rușine), cum se poate salva o viață. Ce trebuie să facem când putem acorda primul ajutor. O lecție din care au avut de învățat tot cei prezenți. „Nu este nici ușor, nici simplu. Totul este să nu intri în panică. Soțul este ambulanțier, tot la Crucea Roșie. Avem  doi băieți, un nepoțel. Să știți că am fost oprită pe stradă. Mi-au mulțumit persoane care au văzut cum se procedează, și au înțeles că dacă în primele minute știi ce să faci, victima e salvată. Nu le cunoșteam. M-am bucurat. Sunt necesare și bine venite aceste activități de voluntariat, prin care poți salva o viață.

Raluca Diaconu, coordonator programe Crucea Roșie Bacău, activează de zece ani în sistem: „Suntem în satul Buda, comuna Blăgești. Proiectul nostru, cu toate activitățile aflate în derulare este vast. Aveți spațiu să vi le enumăr pe toate?”, întrebare adresată reporterului. „Datele sunt disponibile pe interent. Ce trebuie menționat este că acest proiect, Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună, este implementat  în perioada februarie 2022 – septembrie 2023. Este în derulare.  Veniți și voi!”  Ioan Bîșcă



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img