17 noiembrie 2024

Ecaterina Lupu, un debut în teatru promitator

Este extraordinar sa-i vezi pe adolescenti cum se exprima când sunt neconstânsi de rigorile mediului educational, cât de liber, de entuziast se manifesta. Si cât de creativ, pentru ca aici se afla miza cea mai importanta. Cine a fost în sala teatrului luni dupa-amiaza, la spectacolul intitulat „Circular”, a putut fi martorul unui eveniment dintre cele mai placute, vazând niste liceeni care se simteau în largul lor pe scena, exprimând idei, trairi, emotii.

Erau elevi de la Colegiile „Gh. Vranceanu”, „Ferdinand I” si „V. Alecsandri”, care fac parte din trupa de teatru „In the Spot”, si care jucau în piesa „Circular”, creatie a colegei lor Ecaterina Lupu. Stiam despre ea ca are preocupari literare, ca scrie poezie, pentru ca am publicat-o, acum ceva vreme, în revista „Ateneu”.



Iar acum am redescoperit-o într-o alta ipostaza, foarte îndrazneata, ea semnând un spectacol de autor. Pentru ca scenariul, regia si scenografia de la „Circular” îi apartin. Aflu ca totul a pornit de la un proiect si ca, pe tema data, a circului, Ecaterina a compus o lucrare asupra careia a revenit apoi, rezultatul fiind un poem dramatic.

Putin cam stufos, cam complicat, dar plin de imaginatie, de idei, de sensibilitate si avânt liric. Pentru ca e multa poezie, ambiguitate, mister voit în acest text, si mai putin conflict dramatic. E o poveste de dragoste, întortocheata, care se petrece la Circul „Picasso”, si sunt multe formulari aforistice si un simpatic teribilism adolescentin. Ecaterina Lupu da semne de real talent în încercarea ei de a surprinde lumea circului, cu specificul ei, cu dramele si tragediile din culise, de dincolo de luminile orbitoare, de culorile si sclipiciul care iau ochii în arena. Desigur, metafora vizata este cea a lumii ca teatru, spectacol, circ, unde suntem cu totii actori, performeri.

Iar ideea predominanta este aceea ca fiecare trebuie sa ia viata pe cont propriu, sa aiba încredere în sine si curaj, sa înfrunte riscuri, sa învinga prejudecati si sa depaseasca limitele impuse de ipocrizia sociala. Mi-a placut cum a creionat Ecaterina relatiile dintre personaje, si cum a tinut în mâna spectacolul, unul destul de dificil, cu o distributie numeroasa, cu multa lume în scena, pentru ca sunt si câteva numere de dans. si cu câta daruire a interpretat-o pe Elisa. În mod cert, Ecaterina Lupu are talent, iar acest debut în dramaturgie si în teatru este unul notabil. Dar talentati si total daruiti spectacolului pe care l-au însufletit sunt toti liceenii din distributie: Codrin Mândru, Bianca Marcoci, Emanuel Varga, George Maftei, Bianca Andries, Teodora Brînzac, Iuliana Berzuntanu, Remus Stanescu, Mara Cojocaru, Vlad Goranda, Diana Tudosa, Cristian Gradinaru.

Generosi (pentru ca strâng bani, cei câstigati din vânzarea biletelor, ca sa-i doneze în scopuri caritabile), comunicativi, expansivi, interpretii s-au asezat pe marginea scenei la sfârsitul reprezentatiei, dornici de a intra în dialog cu publicul. Care umpluse sala pâna la refuz. S-au pus întrebari, inteligente, amuzante, iar interventia, din final, a tatalui Ecaterinei, a fost aplaudata. Neculai Lupu, cunoscut profesor universitar, detinator, în anii trecuti, a unor importante demnitati publice, a spus ca, de-acum înainte, rolurile s-au inversat: daca pâna acum se vorbea despre fata lui Lupu, de acum înainte el va fi cunoscut ca tatal Ecaterinei, o autoare de teatru de succes. Frumos gest, plin de dragoste paterna si de sensibilitate.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014