„Hotii”, „Hotii”, „Hotii”, acesta a fost primul cuvant strigat din toti rarunchii de cei peste 400 de angajati ai CAROM Onesti care au protestat ieri in fata Prefecturii Bacau. Ei au acuzat conducerea fabricii, AVAS, pe lichidator, dar si Guvernul, ca nu s-au tinut de promisiune. „Nu vrem sa traim bine, vrem sa traim, atat!”
Sindicalistii, condusi de liderul Vasilica Udrea, au sosit la ora 11.20, cu sase autobuze. In primele zece minute, ei si-au strigat durerea si revolta fata de inchiderea combinatului in care lucreaza de 30 de ani:
„V-am votat si ne-ati tradat”, „Luptam luptam, CAROMUL sa-l salvam”, „Vrem sa muncim, nu sa cersim”, „Rusine” si iar „Hotii, hotii”. Cine sunt hotii? „Conducerea fabricii”, au spus sindicalistii, AVAS, care a dat fabrica pe nimic, Guvernul, care i-a amagit cu investitori, primarul Onestiului, martor indiferent la dezastru, si, mai ales, guvernul PSD, cu „privatizarile de succes” care au falimentat Romania. „Am venit la Prefectura Bacau ca sa prezentam situatia CAROM si sa incercam, dupa o lunga perioada de discutii, sa salvam societatea de la faliment”, a spus Vasilica Udrea in fata multimii agitate. „Rusine” au strigat, iar, angajatii. „Suntem unicul producator de cauciuc sintetic din Romania, a spus Udrea. Nu se poate, societatea trebuie sa functioneze. Am venit sa cerem drepturile pe care ni le-au luat altii”.
„Guvernul sa ia acesti bani de la Tender!”
Vasilica Udrea si alti patru sindicalisti au fost primiti de prefectul Gabriel Berca si de subprefectul Nicoale Olaru. „Nu exista pe teritoriul Onestiului alternativa de locuri de munca. Societatea trebuie sa invie, asa cum ne-a promis ministrul Vladescu. Statul a gresit cand a vandut CAROM”. Reprosurile si temerile sunt multe. „Ne taie gazul, curentul, nu avem cu ce plati banca, nu avem ce pune pe masa de Pasti. Media de varsta la CAROM e 45 de ani. Nimeni din tara si din afara nu ne mai primeste. Suntem prea bolnavi de inhalat gaze 30 de ani”. Guvernul a stabilit ca 1.295 de angajati ai CAROM vor primi 1,750 miliarde lei. Dar, sindicalistii nu vor somaj si ajutor. Ei cer ca toti cei care au fraudat fabrica sa plateasca, nu doar „capii”. „Nu vrem sa traim bine, vrem sa traim”, au spus onestenii. Udrea si colegii lui au acuzat Guvernul ca a stiut ce se intampla, dar n-a miscat un deget. „Tot ce a procesat RAFO a venit prin CAROM”, care a ajuns la 8.000 miliarde datorie la buget. „Statul sa ia acesti bani de la Tender”. Lichidatorul, sustin ei, vrea sa vanda combinatul, mii de tone de inox, la fier vechi: „Fiul lui Marghescu are o firma de taiat si una de paza. Vor sa vanda firma pe bucati”.
Primarul din Onesti si parlamentarii de Bacau, martori la dezastru
Gabriel Berca a afirmat ca angajatii combinatului „platesc acum facturile inconstientei celor care au condus aceasta tara”, in speta, guvernul PSD. El i-a acuzat si pe parlamentarii de Bacau, care nu s-au implicat in demersul lui si nu i-au dat un telefon, cu exceptia lui Aron Popa, senator PNL. Insistand ca e vorba de o firma privata, el a promis ca memoriul va ajunge pana seara pe masa lui Tariceanu. Revendicarile sindicatului CAROM sunt trei: sa fie platite salariile restante, vanzarea societatii sa fie monitorizata de Ministerul de Finante, „care sa ancheteze cumparatorul ca la SRI”, cine este, de unde vine si ce va face la Onesti, sa fie blocate concedierele colective la 165, iar restul muncitorilor, pana la 692, sa ramana in fabrica. Berca a mai promis o intalnire, dupa Paste, la care sa fie prezent ministrul Vladescu, Adrian Marghescu, lichidator, conducerea firmei, prefectul si sindicalistii. Aceleasi lucruri le-a declarat si la final, in fata celor 400 de sindicalisti. Urarea lui „Sa aveti, cat puteti, un Paste fericit”, a adus lacrimi in ochii barbatilor ramasi fara loc de munca. Dupa apelul la unitate a lui Vasilica Udrea, oamenii au urcat in autobuze, neincrezatori si tristi.
Scris de Silvia Patrascanu