9 ianuarie 2025

„Urgentele sunt pentru smecheri”

– interviu cu George Coneac, medic primar, medicina de familie
– Domnule doctor, astazi, cu voia dumneavoastra, vom vorbi despre medicul George Coneac, despre medicina de familie si despre sistemul sanitar in general…
– Imi cereti multe, am vazut ca nici domnul ministru nu cunoaste bine sistemul, iar noi, supusii mariilor lor, le luam asa cum sunt.
– Sunteti medic de familie intr-un mare cartier al Bacaului, zona Miron Costin. De cand stati cu usa deschisa la cabinet?
– De vreo 15 ani, am fost plecat doi ani in Libia, un an am urmat un curs de management la Bucuresti, deoarece atunci se auzea ca se va introduce un nou sistem in tara noastra si am vrut sa stiu cum vom lucra in continuare. Prietenii aveau teama ca voi ajunge director, insa n-am ajuns, nici nu mi-am dorit. Acolo am avut lectori din tara dar si din America, care s-au minunat de sistemul nostru. Rula la televizor serialul Spitalul de urgenta, va amintiti, iar unul dintre ei lucrase la acel spital patru ani. Era organizat pe sistemul Prime Time si fusese construit in 1907. Noi ce faceam in 1907? Parca o rascoala.

20 de ministri in 20 de ani
– Noi pe ce sistem suntem organizati?
– Greu de spus. Am preluat modelul Bismark, insa este costisitor. Acum toti cotizam la gramada, banii se duc la Bucuresti intr-un sac mare, dupa care Ministrul Finantelor ne da cat crede el. Sistemul francez este unul deschis, transparent, se stie tot timpul cat am contribuit fiecare, banii nu pot disparea. In acest sistem Casa de Asigurari nu poate spune ca nu are bani, totul este la vedere. Sa vedem ce va urma, insa noi am avut 20 de ministri in 20 de ani, fiecare cu reforma lui. Pot sa fie si 20 de ministri, insa reforma ar trebui sa fie facuta de specialisti, de medici care lucreaza in spitale, in cabinete, in policlinici, la stat, in privat, nu de functionari, nu pe criterii politice.
– In ministere sunt si specialisti, ca de aceea i-a pus acolo…
– Da? Am sa va dau un exemplu de reforma, de gandire. Stiti ca noi avem mai multe paturi in spitale la suta de mii de locuitori decat americanii? I-am luat, avem de sase ori mai multe. La ei medicina primara este baza, este mai ieftina, eficienta si poate reintroduce pacientul mai repede in activitate. Noi mergem tot pe sistemul vechi, 80 la suta cheltuie spitalele, 8-9 la suta policlinicile, iar noi, medicina de familie, 4-5 la suta.



Coplata alege bolnavul de inchipuit
– Dumneavoastra de sanatatea a cator oameni raspundeti?
– Eu am in lista 1800 de asigurati si vreo 300 neasigurati. Plata se face per capita, plus cateva servicii.
– Cati v-au trecut pragul?
– Aproape toti, numai ca sunt pacienti care vin mai rar, iar altii de 2-3 ori pe saptamana. Am pacienti care au n-au treaba vin la cabinet, ba sa-si ia tensiunea, ba ca nu au dormit bine noaptea, vin de la piata si mai trec pe la mine… Holul este plin de bolnavi, abia reusesc sa-i dovedesc, insa el sta 2-3 ore pe scaun sa-si ia tensiunea. Din 30 de oameni care imi cer ajutorul pe zi, sase sunt voiajori. Eu insa ii primesc pe toti, nu le pot refuza placerea de a ma vedea.
– Se discuta acum de introducerea sistemului de coplata. Cum comentati aceasta propunere?
– Da, sunt pentru introducerea coplatii in conditii strict determinate. Sistemul nu mai poate suporta finantarea statului la taclale cu medicul, recidivele subiective, lipsa educatiei. In 2009 am avut finantare doar pentru noua luni, restul de trei au fost acoperite prin imprumuturi din banci. Coplata sau chiar plata integrala functioneaza de multi ani in multe tari. Nu-i nicio noutate. Partea proasta este ca aceasta masura vine acum si nu a fost luata mai de mult, cand economia era mai relaxata. Acum, in plina criza, mai venim si noi cu acest sistem. In Germania, un consult se plateste cu 10 euro, iar reteta costa 10 centi. Nu vreau sa fiu cinic, este doar un mod de a ma face inteles, pana la urma nu doctorul Coneac ia masura.
– In aceste conditii, toti bolnavii se vor duce la Urgente…
– Cu urgentele este o alta problema. Eu am lucrat 15 ani in Urgente. Pot sa va spun din experienta ca doar 30 la suta din cazuri sunt justificate, restul sunt mofturi, mici pacaleli. In multe tari din Europa, daca se stabileste ca nu au fost urgente, pacientul este pus la plata, direct pe statul de plata. Urgentele sunt pentru smecheri, inventeaza tot felul de afectiuni, se duc mai ales seara si medicul nu-i poate refuza. Urmeaza tot protocolul, analize complete, ecograf, tomograf etc., care costa foarte multi bani. Banii mei, ai dumneavoastra. Eu cred ca ar trebui sa devenim mai „sanatosi” din acest punct de vedere. Si, sa fiu bine inteles, nu generalizez. Coplata alege bolnavul de inchipuit. Spitalele, cabinetele isi pot apoi finanta anumite achizitii extrem de importante pentru o medicina performanta, de care sa beneficiem toti. Pana la urma nu este vorba numai de bani ci de modul cum ii gestionam. Si mai este un paradox. Acolo unde avem tehnica, avem aparatura, nu avem medici. In Bacau este nevoie de 100 de medici si noi mai construim un spital. Traim in Europa. Dar nu-i de ajuns, trebuie sa mai si gandim europeneste, scuzati formularea.

Nu toate bolile se trateaza cu paracetamol
– Ministrul va acuza ca recomandati medicamentele cele mai scumpe, retetele sunt toate compensate sau gratuite, ca nu acordati asistenta 24 de ore din 24 de ore. Cum ii raspundeti ministrului?
– Domnii ministri nu cauta unde trebuie necazurile din sistem. Am sa va dau un exemplu. Eu cred ca o mare responsabilitate o avem in preventie. Este cea mai ieftina. Cine poate sa-mi normeze aceasta munca? Si se face, o facem, o fac, asa cu ce avem. Preventia nu se face numai cu gura, am nevoie de literatura, de pliante, de filme, de timp. De unde? Merg la domiciliul pacientilor, stau de vorba cu ei la cabinet, insa timpul este limitat. Sa stiti ca nu toate bolile se trateaza cu aspirina sau paracetamol. Eu sunt medic de familie, sunt primul care cunoaste pacientul, afectiunile, evolutia, medicamentatia anterioara. Pe multi ii cunosc si pe dinafara, si de dinauntru. Stiu ce medicamente sunt pe piata, cunosc eficienta lor. Eu il vreau pe prietenul meu, pe pacientul meu cat mai repede pus pe picioare. Sa se duca la munca, sa produca, sa plateasca impozitele. Stiti cati bani se cheltuie pe un pacient pe an in Romania? 100 de euro. In alte tari din UE se aloca 400 de euro. Noi avem un sfert. Niciun pacient nu vine sa ia pastile sau injectii de placere, nu sunt hranitoare. Nu aici este pierderea. Daca va dau un medicament mai slab, perioada de vindecare este mai lunga, daca va vindecati, daca nu, va trimit in spital si cheltuielile cresc. Vedeti ca eu revin si revin la cheltuieli, dar mai ales la cele care pot fi stopate la medicul de familie. Daca domnul ministru are alta politica, sa ne spuna.
– Care sunt afectiunile cu o mai mare adresabilitate la cabinet in ultimii ani?
– Speranta de viata este in crestere, de aici si o marire a numarului de persoane cu afectiuni specifice varstei, cum ar fi cele cardiace, digestive sau cele provocate de degradarea mediului, cancerul, hepatitele, bolile respiratorii. A crescut numarul diabeticilor, al obezilor si, mai grav, afectiunile datorate unei alimentatii nesanatoase si chiar subalimentatiei, urmeaza apoi bolile de sezon.

Stresul si alcoolul ne dau gata
– Ati investigat si cauzele care duc la persistenta, recidiva unor afectiuni tratabile sau considerate ameliorate?
– O spun direct: lipsa de educatie, de informatii, labilitatea unor pacienti, nerespectarea indicatiilor medicului si abandonarea tratamentului. In loc sa se refaca in 5-10 zile, revine si sunt nevoit sa-l trimit la medicii specialisti sau ajunge in spital, ca umare a complicatiilor. Fumatul, consumul de alcool, stresul sunt alte cauze ale degradarii sanatatii oamenilor. Cu alcoolul am adevarate batalii. Serios. Eu ii dau tratament, ii spun ca alcoolul este interzis, iar el imi spune ca vine Craciunul, Pastele, ziua lui, a nevestii. Peste o saptamana este iar la mine. A plecat cu 15 tensiunea si vine cu 20. Nu sa-l pun la plata? Sa stiti ca stresul, bolile psihice, cu toate consecintele sunt in crestere. Oamenii o iau razna din cauza lipsurilor, a banilor, pierderea unui loc de munca. Cauzele le stim.
– Medicii sunt platiti bine, cel putin aceasta este perceptia colectiva. Care este realitatea?
– Pentru corecta informare, dincolo de televizor, vocea strazii, medicii nu sunt bine platiti, salariile lor, veniturile lor sunt sub demnitatea unui om cu asemenea pregatire si responsabilitate. Am facut la cursul de management o simulare. Un doctor in medicina, profesor universitar, director de spital, si-a pus veniturile si cheltuielile pe masa. La acest nivel, salariul nu-i ajungea nici pentru achizitionarea de reviste, carti de specialitate din tara si strainatate. Mai adaugati corespondenta, participarea la reuniuni internationale si nationale, esti medic, trebuie sa fii informat, sa participi in direct la operatii in premiera, complicate, sunt apoi parteneriatele private sau oficiale. Avem si vom avea nevoie de medici foarte bine pregatiti, statul, privatul trebuie sa inteleaga acest lucru. De ce trebuie sa avem doua-trei locuri de munca pentru a trai decent? Multi pleaca in alte tari, vorbesc de cei deja formati, cu experienta, sunt platiti acolo cu 5000-10.000 de euro pe luna, altii si-au deschis propriile cabinete, clinici. Sunt si medici care au parasit sistemul, fac orice altceva, pantofi, distributie, vand masini, fac taximetrie. Va vine sa credeti? Este un semnal de alarma, sirenele suna de mai multi ani, dar degeaba. Un medic de familie se pregateste si se formeaza 10-12 ani. Dupa ce il avem, noi il legam de un program criminal: spital, garzi, consultatii, cabinet, urgente, avem un robot.

Corb la corb isi scot ochii!

– Sunteti vicepresedinte al Colegiului Medicilor. Se spune ca acolo corb la corb nu-si scoate ochii, ca reclamatiile raman prin sertare.

– Gresit. Extrem de nociva o asemenea abordare. Este adevarat ca a crescut numarul de reclamatii la adresa medicilor, asta nu inseamna ca toate au substanta. Stiti, s-a scris si in presa despre anumite cazuri care au facut obiectul analizei Colegiului Medicilor, solutiile au fost publice. Suntem acolo mai multi medici, de diferite specialitati, judecam cu obiectivitate, dam solutiile pe masura vinovatiei. Ambele parti au dreptul la aparare si la contestatie, ca intr-un stat democratic. Medicina nu este o joaca, nu suntem zei dar nici infractori. Incercam sa fim oameni si apoi medici. Pare complicat, insa nu este.

Preventia imbogateste sistemul
[ad#stire]- Sa revenim la medicul de familie. Are bani, este bine platit?
– Daca esti bun manager, bun specialist, poti sa traiesti decent. Putini stiu ca noi platim asistentul, dotarile, chiriile, utilitatile, curatenia, modernizarile, impozite, taxe, dobanzi la banci. Sanatatea costa, iar medicina primara este cea mai ieftina, de anvergura, avem, cum spuneam, cea mai buna legatura cu pacientul si de aceea avem cel mai ingrat rol: sa-l determinam pe om sa vina mai rar la noi, sa traiasca sanatos, sa se ingrijeasca, sa vina la controalele periodice, sa nu ia medicatie dupa ureche, asta trebuie sa faca medicul de familie, in primul rand preventie, sa descongestioneze urgentele, spitalele, sa faca economie pentru a avea un sector bine finantat si dotat, doar atunci vom avea cate tipuri de tomografe vrem, ecografe superperfectionate, PT/CT-uri, stimulatoare, simulatoare etc. Altfel ne furam caciula singuri.
– Femeile sau barbatii va deschid usa mai des la cabinet?
– Femeile, da, in ultimul timp femeile sunt mai sensibile, au nevoie de interventia medicului. Stresul din ultimii ani, lipsa unui loc de munca, grija casei, a copiilor sunt tot atatea motive de imbolnavire. Cu ele comunic mai bine, aflu si despre copii, despre barbati, despre casa, pana la urma suntem si doctori de suflete si pentru suflet gasim mai greu medicamente. Barbatii vin mai rar, sunt mai fricosi, duc boala pe picioare, au anumite vicii la care nu pot renunta, nu pot duce un tratament. Pe ei ii gasim in spitale, la urgenta.
– Si un ultim sfat pentru pacientii dumneavoastra.
– Sa fie cuminti, sa asculte de medic, sa lase fumatul, sa bea cu masura, sa foloseasca orele pentru somn. Atunci, ne vom vedea mai rar. Prefer sa fiu eu in pierdere.
Gheorghe Baltatescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img