Geofizicianul Dan Persa, este una din prezentele noi si vizibile in literatura noastra, un scriitor care stie asa-si domine talentul puternic”, dupa cum spune criticul literar Gabriel Dimisianu. Dan Persa a publicat romanele aVestitorul”, aSah orb”, aRazboi ascuns”, aCu ou si cu otet” dar si un volum de versuri aEpopeea celesta”. A fost premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania pentru romanul aVestitorul” (1997).
Redactor: Anul 1997 a fost momentul care va deschis drumul catre afirmare. In 1997 romanul aVestitorul” primeste aprecierile specialistilor si tot atunci deveniti membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, la numai 27 de ani. Ce oameni importanti au intervenit, direct sau indirect, in conformatia dvs. viitoare?
Dan Persa: aVestitorul” l-am scris an 1993 cu stiloul, an 94-95 l-am dactilografiat la o masina de scris Robotron si l-am pus antr-un sertar, unde mai aveam alte manuscrise cu poeme, teatru si ancercari de proza. La editura Albatros a ajuns din
antamplare, printr-un confrate constantean mai tanar, Grig Soitu, care s-a dus la Bucurersti cu niste treburi si mi-a spus ca de ce sa-l tin an sertar? Am avut noroc, manuscrisul a ajuns la Dna Georgeta Dimisianu. Cand am sunat, neancrezator, dupa cateva luni, m-a antrebat: aDumneata chiar existi? Am crezut ca e o farsa de-a lui Dumitru Tepeneag”. L-a publicat si lansat la Targul Bucharest… Ca sa fii antr-adevar scriitor, trebuie sa fii un scriitor annascut. E un dar dat de Dumnezeu (ca orice talent) si trebuie sa-l onorezi.
Red.: Din ce anume resort al fiintei se naste cartea semnata de D. Persa? Va inspaimanta sau va infurie pagina alba?
D.P.: La mine din dorinta de explorare, din verva, energie, bucurie de a trai. Dar cred ca scriu deoarece niciodata nu mi-a ajuns viata mea. Scriind ma proiectez an zeci de vieti, an zeci de ipostaze existentiale pe care
le-as fi putut trai. Dar ce caut
an noua viata nu e ansasi viata traita, ci visele asociate ei… ami place tot ce este an jurul meu.
Red.: De ce ati refuzat sa va implicati intr-un angajament politic? Impartasiti ideea ca apolitica murdareste”?
D.P.: Nu am refuzat angajamentul politic. A fi scriitor e deja si un angajament politic. ansa pentru o activitate politica an sine nu am avut timp. Chiar ma gandesc uneori ca ar trebui sa fac macar un mic pas pentru a ma implica politic an zona
cunoscuta mie foarte bine, cultura. Cultura Bacaului, a comunitatii noastre – foarte importanta deoarece ne da identitate, ne ajuta sa stam cu fruntea sus si sa privim direct an ochi oamenii din alte parti ale tarii sau ale lumii.
[ad#stire] Bacaul are azi institutii de cultura puternice, o traditie culturala puternica si, mai ales, are creatori de arta si cultura. Dar cultura ea are nevoie de sprijin – cel mai simplu sprijin, cel financiar. Platim deoarece vrem sosele bune ca sa nu dam an gropi la propriu, trebuie sa platim si pentru a sustine cultura, ca sa nu dam an gropi la figurat.
A consemnat Gabriel Pop