27 decembrie 2024

„Sunt indragostita de suprarealism!”

Viata culturala a Bacaului a prins un alt ritm odata cu deschiderea, vineri, a primei editii Gala Star. Timp de o saptamana, bacauanii au la indemana ochiului, urechii si sufletului nume importante din lumea teatrului romanesc. Ieri, inainte de pranz, in Teatrul Municipal &quotBacovia&quot erau deja veniti Sanda Manu, presedinta juriului Galei Star, Stefan Iordache (membru al juriului) era sosit de asemenea. Artistii concurenti se odihneau in camera de hotel, inainte de show-ul pe care-l vor sustine in concurs. In comandamentul Galei Star fiecare stie ce are de facut. Un grup de patru fete, studente la Teatru, vor tine legatura cu presa pe tot parcursul festivalului. Sambata, de la ora 11.00, actorul Mircea Albulescu va conduce un colocviu despre teatru. Vineri seara, recitalul extraordinar a fost sustinut de actrita Victoria Cocias. Intre o ocheada aruncata la lista cu invitati, o sorbitura dintr-o ceasca mare de cafea, pusa pe o masuta, alaturi de Trofeul Galei Star, Victoria Cocias ne-a raspuns cu o atitudine calda la cateva intrebari.

– Ati mai fost in Bacau?



– Am fost prin &#3982, cred, in concurs la Gala Recitalurilor Dramatice. Cu un spectacol de poezie, cu versuri de Miruna Runcan. Si eu si ea eram atunci la inceputuri, mult mai tinere… (zambeste dulce-amar, intelept).

– In seara asta (dialogul a avut loc in dimineata zilei de vineri, 31 martie n.r.) veniti, ca invitat de onoare, cu spectacolul &quotAvantajul vertebrelor&quot…

– Da, este un spectacol de poezie suprarealista. &quotAvantajul vertebrelor&quot este titlul unui capitol dintr-o carte de poezie a lui Gellu Naum. Sunt indragostita de suprarealism si de Gellu Naum. Am si jucat intr-o piesa de-a lui. Am in vedere un spectacol din poeziile lui Tzara. Poezia lui este in general o poezie romantica, desi a promovat curentul dada. Recitalul asta a fost prezentat la New York, in limba romana, pentru scriitorii de acolo. Muzica si arta video din spectacol sunt semnate de Mircea Chiraly.

– Care e &quotprofilul&quot necesar al spectatorului care &quotgusta&quot un spectacol one-man-show de poezie?

– Este un spectator cu sensibilitate speciala. Aici nu e vorba de public cultivat sau mai putin cultivat. Oamenii foarte concreti, pragmatici s-ar putea sa nu inteleaga. Ci acei oameni carora le plac contrastele, accidentele – suprizele, cere un tip special de sensibilitate.

– Cum comentati ideea bacauanilor de a initia Gala Star, un festival de teatru one-man-show?

– E o idee foarte buna. Din cate stiu, nu mai exista un astfel de eveniment in tara. In general, actorii sunt tentati de a-si expune singuri interiorul, sensibilitatea, fara a fi in contact cu altii. Actorul isi doreste o comunicare cu publicul, fara a avea parteneri de scena.

– E un gest egoist?

– E si un grad de egoism. E o expunere personala, un act de bravada, de a transmite si primi energie. In urma unui astfel de festival, publicul are de castigat, cunoscand niste identitati artistice foarte direct, nu printr-un spectacol mai mare. Cred ca un astfel de festival e si greu de organizat, toate egourile sunt foarte puternice. Scris de Laura Huiban



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img