Raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu va fi de 1 la 15 fata de 1 la 70 sau 100, cum este acum. Vor creste exponential salariile mici iar cele mari vor fi inghetate. Sporurile nu vor reprezenta mai mult de 30 la suta din salariul de baza. Unele sindicate sunt nemultumite.
Principiile salarizarii in sistemul bugetar au fost aprobate deja de catre Guvern in aceasta saptamana. Proiectul de lege a salarizarii unice, elaborat in conformitate cu noile principii, ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010. Potrivit noilor reglementari, salariile mici vor avea o crestere mai accelerata (exponentiala) iar retributiile mari vor fi inghetate pentru un timp. Raportul intre salariul de baza minim brut pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fondurile publice va fi de 1 la 15, la aceasta ajungandu-se pe parcursul a trei ani. Astfel, bugetarii care au in prezent un salariu de 600 lei ar putea avea 1.200 sau chiar si 1.800 lei, in 2012, promite actualul Guvern. Salariul de baza va fi principalul element de castig salarial, acesta incluzand si sporurile cu caracter general. Dar aceste sporuri nu vor avea o pondere mai mare de 30 la suta din salariul de baza. Proiectul de lege este, insa, vehement criticat de catre unele sindicate, acestea considerand ca se vor mentine inechitatile. Potrivit proiectului, un medic primar de clinica va avea un salariu la fel cu al unui conferentiar universitar, capitan de armata, consilier superior din minister si al unui artist liric de opera. In schimb, un profesor cu gradul I, cu vechime maxima de 10 ani, ar urma sa aiba acelasi salariu ca si un sublocotenent, un muzeograf sau farmacist.
aTraim in tara lui Papura-Voda”
Totusi, reprezentantii unor institutii bugetare opineaza ca initiativa Guvernului este binevenita. Gheorghe Apostu, directorul Directiei de Munca si Incluziune Sociala, declara: aPractic, se va elimina discriminarea dintre sistemele bugetare. Inainte de „90, un inginer, de exemplu, in orice domeniu ar fi lucrat, era salarizat in functie de pregatirea lui profesionala. Este foarte bine ca salarizarea in sistemul bugetar se aduce pe principiile prin care se elimina discriminarea”. In schimb, Dragomir Dulcescu, liderul sindicatului SED LEX al functionarilor publici, nu e multumit de viitoarea lege a salarizarii unitare: „Eu am participat, in urma cu trei ani, la discutiile privind legea unica a salarizarii, pentru care Guvernul Tariceanu a platit 400.000 de euro. Nu s-a pus in aplicare, dar banii au fost cheltuiti. S-au trezit acum, cand e criza, ca vor sa faca alta lege. Traim in tara lui Papura-Voda. Se pierd niste sporuri care au fost castigate prin lupta sindicala, lucru cu care nu putem fi de acord. Daca va fi cazul, vom trece la proteste”. „Noi dorim o lege a salarizarii unice, dar nu stim cum se va aplica, ne-a declarat Aurel Cretu, liderul Sindicatului Sanitas. Ne intrebam daca puterea judecatoreasca va avea rabdare sa astepte 3-4 ani, pana cand bugetarii de la baza piramidei, cu salarii mici, vor ajunge la nivelul estimat. Raportul de 1 la 15 mi se pare multumitor. Din pacate, nu stim acum prea multe despre lege. Pe 29 aprilie, voi participa la intalnirea Biroului Executiv al Sanitas cu ministrul Sanatatii. Ne va prezenta legea si vom vedea cum ne afecteaza”.
Elena Tintaru
Silvia Patrascanu
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.