25 noiembrie 2024

„Sala Ateneu este o bijuterie”


Afirmatia ii apartine violonistul Sherban Lupu, fost elev al lui Yehudi Menuhin si actual profesor la Universitatea din Illinois, una dintre cele mai mari universitati americane, care a sustinut primul sau concert in Bacau. Evenimentul a fost organizat de Filarmonica „Mihail Jora” si de Grupul „Dialoguri culturale”, prezidat de Elena Bulai. Cu aceasta ocazie, marele violonist ne-a acordat, in exclusivitate, un scurt interviu.



Redactor: Cum vi s-a parut publicul bacauan si, pe aceeasi linie, cu vi s-a parut sala de concerte „Ateneu”?

Sherban Lupu: In primul rand trebuie sa spun ca sala aAteneu” este o bijuterie, auzisem multe lucruri bune despre ea. Are o acustica minunata, o ambianta placuta, publicul este foarte aproape si pot sa comunic usor cu el. In consecinta, a fost o convorbire directa intre mine si public, i-am simtit pe oameni foarte aproape sufleteste. In timpul pauzei auzeam le auzeam respiratia, parca asteptau urmatorul moment cu nerabdare. Deci, intr-un fel, ne-am unit toti in slujba unui act muzical care ne-a atins inimile.

Red.: Apropo, exista vreo diferenta intre publicul romanesc si cel american sau asiatic?

Sh.L.: Sigur ca fiecare cultura isi are temperamentul si obiceiul sau. Publicul roman este un bun cunoscator al muzicii clasice si participa mult cu sufletul la concerte. In alte locuri, sunt poate mai putin implicati sufleteste dar se bucura mai mult de actul artistic si aplauda gestica, de exemplu… Fiecare cultura este impresionata de altceva. Publicul romanesc se transpune mult in opera interpretata de muzician.

Red.: Alaturi de sala Ateneu functioneaza Liceul de arta aG. Apostu”. Credeti ca se mai cultiva astazi performanta in muzica?

Sh.L.: Da, muzica inca este cultivata cu profesionalism in institutiile muzicale din Romania. Ca pedagog am venit pentru studentii de la Cluj cu o bursa Fullbright, iar acelasi lucru il voi face pentru studentii din iasi. Multi elevi romani dovedesc seriozitate si dedicatie pentru muzica clasica.

Red.: Sunteti unul din artistii care cultivati intens muzica enesciana. Cum este perceput, in lume, marele nostru compozitor?

Sh.L.: Enescu e din ce in ce mai apreciat. Daca acum trei decenii muzica sa era ascultata ca pe o curiozitate aproape exotica, acum muzica sa este din ce in ce mai audiata. Dovada succesul operei Oedip in America. Creatia lui Enescu va fi tot mai populara.

[ad#stire] Red.: Pe ce vioara cantati?

Sh.L.: Este o vioara italiana marca Nicolo Galiano, din 1756.

A consemnat Gabriel Pop



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014