19 noiembrie 2024

„Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara”; / Pericol de fraudare a alegerilor

De fiecare data, in preajma alegerilor incep discutiile legate de fraudare. Cum batalia este foarte grea, iar miza foarte mare, fie si daca ne gandim la fondurile europene, atunci discutiile pe marginea acestui subiect sunt intemeiate.

In toata istoria postdecembrista a alegerilor romanesti, fie ele locale sau generale, au existat discutii aprinse legate de fraudarea alegerilor. Romanii au fost inventivi si au brevetat aturismul electoral” sau au folosit urnele mobile pentru a ajuta un candidat sau altul. Situatia actuala de la Bacau nu are cum sa fie diferita de experientele anterioare. Orgoliile sunt mari, ciolanul puterii imbie pe multi dintre politicieni, partidele mari sunt interesate sa castige cat mai multe voturi. Si peste toate acestea mirosul banilor europeni infierbanta tot mai multe minti. In poll-position-ul fraudarii se afla PNL, PSD si PD-L. Adica partidele mari, dispuse sa arunce sume mari pentru a castiga.



Buletine de vot liberale

Anul acesta, tiparirea buletinelor de vot a fost o afacere liberala suta la suta. Castigatoarea licitatiei a fost firma Interprint, controlata de candidatul liberal Lucian Ciubotariu. Primele semne de intrebare vizavi de o eventuala fraudare apar de aici. Cum Interprint nu putea asigura spatiul minim necesar pentru depozitarea hartiei si a buletinelor de vot, s-a gasit o solutie: incheierea unui contract intre Interprint si Vinalcool. Care Vinalcool il are in frunte pe acelasi Ciubotariu. Si mai interesant este faptul ca cei care vegheaza la legalitatea alegerilor, in speta prefectura, a fost de acord cu aceasta miscare. Lucrul acesta nu trebuie sa mire pe nimeni, din moment ce prefectul Claudiu Serban a fost pana inainte cu cateva zile de a fi numit in functie, un activist liberal de vaza. Ba mai mult, a facut parte din grupul din interiorul partidului condus de Lucian Ciubotariu.

Conflict de interese mascat

Intreaga afacere cu tiparirea si depozitarea buletinelor de vot se poate incadra in ceea ce este denumit de lege, conflict de interese. Ce-i drept, mascat. Lucian Ciubotariu se afla intr-o situatie ce poate ridica multe semne de intrebare. Candideaza la functia de consilier local, in vreme ce firma controlata de el tipareste buletinele de vot, iar cea in care este actionar majoritar depoziteaza hartia si buletinele.

Metode de fraudare

De-a lungul vremii, s-au folosit mai multe metode de fraudare a rezultatelor alegerilor, indeosebi de catre partidele mari. aSuveica”, votul multiplu, urnele mobile, turismul electoral, dubla votare (anularea buletinului de vot), listele suplimentare sunt doar cateva dintre metodele folosite cu succes in trecut. Dar care, evident ca nu au fost dovedite. Poate si pentru ca nu a fost vointa politica pentru asa ceva. Un exemplu elocvent este cel al presedintelui Basescu, care imediat dupa aflarea rezultatelor la alegerile parlamentare din 2004, a iesit la televiziuni si a declarat ca au fost fraudate alegerile. De la acea declaratie nu s-a mai intamplat insa nimic.

Pierzatori, castigatori

Ca in orice afacere, trebuie sa existe si castigatori, si pierzatori. In cazul fraudarii votului, castigatorii sunt partidele mari. Ele au infrastructura si forta necesara de a-si capacita membrii aflati in sectiile de votare. De pierdut, pierde in primul rand electoratul, iar in al doilea rand partidele mici, neparlamentare si candidatii independenti.Scris de Ionut Avram




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014