@ 50 de miliarde pentru transformarea adãposturilor pentru animale
Grajdurile fostului CAP din Rãchitoasa au ajuns un imobil de lux pentru bãtranii de la Centrul de Ingrijire si Asistentã. Lucrãrile de transformare a adãposturilor pentru animale au inceput in urmã cu sase ani, iar investitia s-a ridicat la 50 miliarde. Pentru cã viitorul complex de servicii este cel mai modern din tarã si beneficiarii vor fi alesi pe spranceanã.
Nu-ti crezi privirilor cum au putut fi transformate fostele grajduri ale CAP-ului din Rãchitoasa. Adãposturile pentru animale au ajuns niste clãdiri cochete si moderne, iar interiorul este de neinchipuit. Holuri mari, spatioase, camere aerisite cu termopane, mobilier nou si maxim trei paturi. Totul dã senzatia de confort si intimitate. La fel, bãile sunt utilate cu tot ce trebuie: gresie, faiantã, dusuri si cãzi mari. Un adevãrat lux pentru bãtranii de la Centrul de Ingrijire si Asistentã Rãchitoasa, care se vor muta aici in cateva luni. „A fost multã muncã ca sã se ajungã la acest stadiu, spune Gheorghe Bratu, seful muncitorilor. Mã amuzã cã in urmã cu 20 de ani tot eu am ajutat la construirea acestor grajduri. Nu m-am gandit insã niciodatã cã dupã douã decenii, tot eu voi coordona lucrãrile pentru transformarea adãposturilor pentru vite intr-un cãmin de bãtrani. Dar sincer sã fiu, n-am crezut nici cã Ceausescu va cãdea vreodatã Si iatã cã s-a intamplat…. Ne-am apucat de lucru in urmã cu sase ani”. Douã imobile sunt deja finalizate, iar la al treilea muncitorii lucreazã din plin. Dar ce a fost mai greu s-a fãcut. „Eu cred cã in maxim o lunã de zile vom inaugura unitatea”, este de pãrere Ion Zorilã, primarul din Rãchitoasa. Directorul Centrului de Ingrijire si Asistentã, Vasile Grecu, este insã mai retinut in ce priveste transferul beneficiarilor in noua locatie. „Anul acesta sigur ne mutãm, dar in nici un caz mai devreme de luna august-septembrie”, spune Grecu.
Ultimul pavilion a fost fãcut cu banii lui Sturdza
Transformarea fostelor grajduri ale CAP-ului din Rãchitoasa in complexul de servicii a necesitat o investitie de 50 miliarde de lei. Anul acesta insã lucrurile s-au miscat mai bine ca niciodatã. „Printr-un proiect Phare am obtinut o finantare de 400.000 de euro, care vor fi folositi pentru dotare, precizeazã primarul Ioan Zorilã. Probleme erau cu pavilionul trei, pentru care nu gãseam fonduri. Celelalte douã erau gata, in timp ce ultimul rãmãsese in stadiul de inceput. Dar am avut noroc. Printul Dimitrie Sturdza ne-a scos din impas. Se pare cã sotia dumnealui este din zona Tutovei si s-a gandit sã ne dea o manã de ajutor. Am primit de la el suma de 13 miliarde cu ajutorul cãrora am demarat lucrãrile si la pavilionul trei. Pot spune cã acesta a fost fãcut doar cu banii lui Sturdza”.
Bãtranii vor locui ca la hotel
Viitorul Centru de Ingrijire si Asistentã va fi cel mai modern din tarã. Cele trei pavilioane au o capacitate de 120 de locuri, iar beneficiarii vor sta cate doi sau trei in camere. „Nu toate persoanele aflate in momentul de fatã in unitatea de la Rãchitoasa vor fi transferate in noua locatie, precizeazã directorul Vasile Grecu. Se va face o selectie a celor
98 de beneficiari. De fapt, Centrul de Ingrijire si Asistentã se va transforma intr-un complex de servicii. Se va pune accent pe terapie ocupationalã. Vom infiinta niste ateliere de lucru si nu vã ascund faptul cã vom folosi asa cum se cuvine cele sase hectare de teren agricol si un hectar de livadã. Ne gandim la o fermã proprie, pentru cã avem tot ce ne trebuie: spatiu si furaje”. O datã cu asistatii, se va transfera in noua locatie si personalul de la centrul Rãchitoasa. Cum altele sunt conditiile de muncã, va fi nevoie de mai multi oameni calificati, pe care conducerea unitãtii sperã sã-i gãseascã fãrã probleme. „Avem nevoie de asistenti sociali, asistenti medicali, medici si stomatologi, afirmã Vasile Grecu. Vrem sã avem propriul cabinet stomatologic”.Scris de Lili Adochitei