E pe faras acum. Schimbarea guvernului il poate duce cine stie unde. E inalt functionar public si-i place sa glumeasca spunand ca-i inalt si la propriu si la figurat. A fost sef la administratia pietelor, mai apoi viceprimar, un timp suspendat, apoi iar vice, acum este subprefect de Bacau. Se considera un om care spune lucrurilor pe nume, iar prietenii il caracterizeaza drept apainea lui Dumnezeu”. Nu a vrut sa mai rascoleasca anumite amintiri. Insa nu s-a ferit sa raspunda. Molcom, cum ii este felul.
Reporter: Cine e Constantin Scripat?
Constantin Scripat: Un om care traieste in Bacau. Vremelnic pe o functie, asta o stiti si voi ziaristii, normal la cap (rade – n.n.), un politician functionar care nu stie unde o va apuca.
R: Cum adica?
C.S.: Pai gata, acum este alt guvern, se schimba garnitura. Poate ca mai raman in corpul inaltilor functionari publici, dar nu cred ca voi mai fi subprefect. Pana la urma e normal, alta politica, alta idee, alt program.
R: Pai nu sunteti apolitic?
C.S.: Teoretic da, dar cand cineva te trimite acolo in functie, e greu sa te bati cu pumnul in piept ca gata, nu mai ai nicio legatura cu politica. Eu sunt constient de ce zic acum. Poate ca la nivel declarativ sa zici, da, mai, sunt apolitic, ca asa-i modelul. Realitatea insa sta cam asa. Ai plecat dintr-un partid ce te-a pus pe functie. Si faci politica guvernului in teritoriu. Pleaca guvernul, pleci si tu. Depinde de cum stii ca om sa-ti faci treaba.
R: A stiut Scripat?
C.S.: Depinde. Daca intrebi politicienii, nu a stiut Scripat. Daca intrebi oamenii, cred ca mi-am facut treaba. Vezi tu, intotdeauna am considerat ca trebuie sa fac administratie si nu politica. De fapt, cred ca nici nu sunt un mare politician. Cineva imi spunea odata ca nu stiu sa mint, ca ma inrosesc imediat dupa ce spun o gogonata. Asa ca prefer sa fac administratie. Si cred ca am facut bine.
aSunt mandru de ce am facut la primarie!”
R: De aia nu mai sunteti viceprimar…
C.S.: (ofteaza) Ce-i in sufletul meu… Am facut parte dintr-o echipa. Am muncit la primarie asa cum am stiut s-o fac cel mai bine. Iar oamenii pot spune asta. N-au mai spus-o colegii mei de partid. Am fost, ca sa zic asa, eliminat.
R: V-au lucrat bine!
C.S.: Fii atent. Am facut campanie electorala cu echipa, am fost pe locul 1 pe lista de consilieri, am castigat alegerile. Firesc, toti imi spuneau dom” vice. Chiar am crezut ca voi ramane in continuare. Chiar pregatisem un sprit pentru colegi. Cu 10 minute inainte de sedinta (de constituire a Consiliului Local – n.n.) am fost anuntat ca nu mai corespund.
R: Cine a fost mesagerul?
C.S.: Nu mai conteaza acum. Colegii nu mi-au reprosat vreodata ceva oficial sau barbateste. Pur si simplu am fost instiintat ca nu mai corespund.
R: V-au lucrat fin!
C.S.: M-au! Imi aduc aminte ca am plecat nervos. Apoi, ca sa indulceasca pilula, m-au anuntat ca ma vor propune subprefect. Sincer, mi-a parut rau. Cred ca in timpul petrecut la primarie mi-am facut treaba.
R: Daca ati fost asa de bun, de ce nu ati mai corespuns?
C.S.: Initial, am fost avertizat de anumite persoane ca trebuie sa-mi masor atent pasii.
R: Adica?
C.S.: Adica au fost semnale. Fosti prieteni au crezut ca daca sunt vice inchid ochii la anumite lucruri.
R: Ce anume?
C.S.: Unii, nu dau nume, credeau ca se poate lucra de mantuiala, ca se pot face acte aditionale la contracte, ca se pot aranja licitatii.
R: Si nu s-au facut?
C.S.: (rade) In parohia mea, nu. Sau cel putin cu voia mea.
R: Ati fost fraier, va imbogateati.
C.S.: Nu-mi trebuie. Nu sunt un om sarac, nici bogat. Am tot ce-mi trebuie si vreau sa dorm linistit.
R: Linistit, dar scos din prim-plan.
C.S.: Asta nu se stie. Deocamdata.
aPostul de subprefect mi-a dat satisfactii”
R: In doua cuvinte, caracterizati activitatea de subprefect.
C.S.: Inundatii si reconstructie.
R: Tot la munca de jos.
C.S.: Evident, intre oameni ma simt cel mai bine. Sa-ti spun un secret: nu sunt un functionar de birou. Dupa inundatii, cand nimeni nu credea ca o sa facem 403 case la rosu, am zis ca se poate. Nu-ti spun cate discutii au fost. Daca e sa plec, o fac cu inima usoara, mi-am tinut cuvantul.
R: Dar au fost discutii, ba cu constructorii, ba cu fondurile, ba ca unii au furat…
C.S.: Hai sa-ti spun ceva. La Saucesti au muncit oamenii asa cum nu au facut-o niciodata. Si presiunea a fost mare, trebuiau terminate casele repede, ca venea frigul. Nici tu nu ai crezut ca o sa reusim. Chiar spuneai in emisiune ca nu o sa fim in stare.
R: Spuneam ca ma scarbeau vizitele de partid si incercarea unora de a-si face campanie electorala pe spinarea sinistratilor.
C.S.: Ei veneau, pozau la camera si plecau. Ne-au ajutat, nu zic nu. Durerea mea cea mare este alta. Firmele de constructii care lucrau de zor in Bacau cand eram viceprimar au refuzat sa ajute.
R: Cine?
C.S.: Toti. Cel mai mult m-au suparat cei de la Arcada Galati (firma ce a construit podul de la Serbanesti – n.n.). I-am rugat, faceti si voi o casa. Nimic. Si i-am tolerat atata cu podul ala. Ba intarziau, ba se faceau ca lucreaza, mi-au scos peri albi. Si cand le-am zis sa ajute si ei cu ceva… A trecut totul, ma bucur acum ca oamenii aia au acoperis deasupra capului.
aMai vedem in 2012!”
R: Unde pleaca Scripat?
C.S.: Nu stiu ce va fi, asteptam. Poate raman intr-un post de inspector guvernamental, nu stiu.
R:a Politica?
C.S.: Nici asta nu stiu.
R:a Pana la urma stiti ceva?
C.S.: Vreau sa fac administratie. Ma pricep la asta si am sa fac. Mai vedem in 2012!
Laurentiu Botin