19 octombrie 2024
Actualitate"Doar 10 la suta din romani sunt asigurati"

„Doar 10 la suta din romani sunt asigurati”

@ interviu cu Ghiorghe Carlan, directorul Sucursalei Bacau a ASIROM

– Domnule Carlan, sunteti directorul unei societati de asigurari din Bacau. Cate asigurari personale aveti?



– Eu sunt directorul acestei sucursale de mai multi ani si, de-a lungul anilor, am inteles ca fara macar trei asigurari nu se poate. Eu am sase si veti vedea ca sunt putine. Am asigurare la masina, la cladire, la bunuri, mai am o asigurare de despagubiri civile, de viata si de pensie privata.

– Pentru cititorii nostri ar fi interesant si util sa le detaliem putin.

– Vorbind despre asigurarea obligatorie pentru masina nu mai trebuie sa intram in amanunte. As face doar un mic comentariu. In Occident, neasigurarea masinii este fapta penala. In nicio tara nu se mai admite ca o masina sa nu fie asigurata, fie ea prin efectul legii sau asigurarea generala, cum este la noi CASCO. Sa mergem mai departe.

Orice persoana ar trebui sa aiba macar trei asigurari”

Orice persoana ar trebui sa aiba trei asigurari foarte importante. In primul rand, daca ai o masina este bine sa o ai asigurata CASCO. Este mai scumpa, insa te salveaza din multe incurcaturi. Esti pus la adapost, indiferent daca cel care a produs accidentul este sau nu asigurat. Daca ai un apartament sau o casa este recomandat sa fie asigurate. Stiti urmarile inundatiilor din anii 2004 si 2005, din cartierele CFR, Nord, apoi din multe comune de pe Valea Trotusului. Au fost pagube extrem de mari. Daca tii la cladirea ta, la locuinta ta, este bine sa faci asigurare pe ele, dar si pe bunuri. Este, de fapt, un pachet complet (cladire, bunuri si raspundere civila). Sa va dau un exemplu. Stau la bloc si ii inund sau ma inunda vecinii. Eu sunt vinovat, insa daca am asigurare de raspundere civila, din vinovatia mea se platesc celorlalti despagubiri si, uneori, nu sunt mici. Foarte multi se feresc de asigurari invocand ca sunt scumpe. Nu este adevarat. Este metoda primului risc. Nu este nevoie sa fac asigurare la valoarea integrala a bunului, pot alege o varianta, in functie de banii pe care ii am si ii pot suporta. La persoanele fizice nu este la fel ca la cele juridice, unde asigurarea este foarte aproape de valoarea bunului asigurat.

Asigurarea de viata este in top in Occident”

Din punctul meu de vedere, foarte importanta este si asigurarea de viata, combinata cu asigurare suplimentara de accidente, boli profesionale, de cheltuieli medicale si, nu in ultimul rand, de pensie privata. Acest tip de asigurare se adreseaza, mai ales, celor tineri. Cu cat ai perioada mai mare si costurile sunt mai usor de suportat. Este nevoie de cel putin 10-15 ani ca sa ai timp sa platesti o prima de asigurare si la pensie sa-ti vina o renta lunara indestulatoare. Se poate, de asemenea, incheia o polita de asigurare viagera. Doua lucruri sunt aici: poti sa &#8222pacalesti” o societate de asigurare sau societatea sa te pacaleasca. Viagera inseamna pe timpul cat traiesti, dupa ce ai iesit la pensie, sau din momentul din care ai spus ca poate sa-ti vina pensia lunara si daca tu mai traiesti 30-40 de ani, primesti, an de an, pensia respectiva. Dar se poate sa traiesti mai putin, numai 2-3 ani, Doamne fereste!, si atunci se intrerupe plata, nu mai beneficiaza si alte persoane mostenitoare. Sunt avantaje si dezavantaje. Vedeti ca la sistemul pensiilor de stat, banii se aduna greu, pe cand aici, cotizezi si banii se aduna la tinerete si la batranete poti avea o pensie frumoasa.

Asigurarea de viata privata cu acumulare de capital pentru pensie castiga teren”

– Sa insistam mai mult asupra acestei metode de asigurare. Spuneati si dumneavoastra ca este un sistem nou, introdus dupa revolutie.

– Da. Sa nu credeti insa ca numai noi promovam acest sistem. Aproape toate societatile de profil au in portofoliu aceasta asigurare. Cine doreste o asigurare de pensie, ia legatura cu noi sau cu oricare alta societate si poate incheia o asigurare de viata privata cu acumulare de capital pentru pensie. Este un model si poate fi discutata in amanunt cu reprezentantii societatilor. Depinde de varsta si de suma lunara platita. Ea poate fi indexata si combinata cu asigurarea de accidente, de boala, de deces, de deces prin boala, de invaliditate etc. Suma poate fi platita total, la care se adauga rata dobanzii, inflatia, de modul cum au fost investiti banii asiguratilor si suma se aduna an de an, la suma asigurata. Societatea poate sa investeasca banii sau sa-i tina intr-un depozit, cu dobanda. Mie imi revin cinci milioane normal, insa dupa toate cele spuse, suma poate fi mult mai mare: sapte sau 10 milioane de lei. Asigurarea se poate imparti in doua, ca investitie sau pot sa o dau unui copil.

Asigurarea de viata dupa 65 de ani se face cu avizul medicului”

– Revin la asigurarea pe viata. Pot sa-mi fac o asigurare pe ce suma doresc eu?

– Da. Ea poate incepe de la 16 ani si pana la 65 de ani. De la 64 de ani si 11 luni, mai puteti face o asigurare pe inca 10 ani, insa numai cu avizul medical. De la o suma de 3000 de dolari neaparat va cer avizul medicului de familie ca sunteti perfect sanatos. Altfel, nu… Dumneavoastra puteti sa faceti o asigurare si de 10 miliarde de lei, cu plata lunara a cinci sau 10 milioane de lei. Noi avem oameni care platesc si 25 de milioane de lei lunar pentru o asigurare de viata. Se poate stabili si cine poate sa beneficieze de asigurare dupa ce eu nu voi mai fi. Calculele sunt simple si noi dorim ca tot mai multi oameni sa se asigure. Indiferent de ce sistem alege si care societate.

– Spuneati ca, la noi, asigurarea de raspundere civila nu se prea practica. Nu este avantajoasa sau nu este cunoscuta?

– Poate lumea nu stie despre ce este vorba. Am sa va dau un exemplu. Eu sunt obligat sa curat zapada din fata casei. Sunt obligat sa dau zapada de pe casa. Si eu nu o fac, iar un cetatean sufera un accident prin caderea unui turtur, aluneca in fata casei mele, daunele lui se pot plati din asigurarea mea. In Romania, doar 10 la suta din proprietarii de case sau apartamente sunt asigurati. Este foarte putin. Inainte se platea prin taxa impozitului, insa aceasta forma s-a desfiintat si lumea trebuie sa stie acest lucru.

In Occident, nimeni nu sta de vorba cu tine daca nu esti asigurat”

In tarile Europei Occidentale nu exista asigurare obligatorie, insa gradul de cuprindere in sistemul de asigurare este de 98 la suta. Este obligatorie numai asigurarea de raspundere civila. Nimeni nu sta de vorba cu tine, daca nu esti asigurat. Este vorba de civilizatie si de raspundere. La noi, statul a facut foarte putin in acest domeniu si poate si societatile de asigurari. Nimeni nu-ti face casa daca au venit inundatii sau imobilul a fost distrus de un incendiu. Functioneaza asigurarea. La noi, se sta cu mana intinsa si, normal, se descurajeaza asigurarile. Lasa ca vine statul si imi da! Eu am un exemplu din Polonia. Sigur ca noi suntem societati private si trebuie sa ne promovam serviciile, insa seful statului din Polonia a iesit si a spus pe televiziune si pe radio: de la data de, orice proprietar, daca nu stie sa-si puna la adapost bunurile printr-o asigurare, statul nu mai intervine. Si nici nu a mai intervenit, doar cu apa, paine etc., in caz de catastrofe.

Ascunderea unor vicii se pedepseste”

– Sunt restrictii la asigurarea caselor, a apartamentelor?

– Normal, ca sunt. Depinde de materialul folosit, de finisaje, de modul in care a fost construita, are autorizatie, este pe construita legal. Normal ca trebuie sa analizam fiecare caz in parte. Se face inspectia de risc. Sa va mai dau un exemplu. Este vorba de blocurile de pe Marasesti, de cele cu bulina. Nicio societate nu asigura aceste locuinte, daca ele nu sunt consolidate. Pot sa-i fac celelalte asigurari, de bunuri, de incendiu, de raspundere civila. Mai ales ca ascunderea unor vicii se pedepseste prin lege. La noi legile sunt facultative. Se construieste si in zone periculoase si acum vin sa faca asigurare. Nu se poate.

– Sper ca bacauanii au inteles cate ceva din politica societatilor de asigurare. Eu revin la acel procent de 10 la suta. Care ar fi cauzele: lipsa unei informari, lipsa banilor sau educatia?

– Eu as combina motivele invocate de dumneavoastra. Nu este o cultura a asigurarilor (si aici nu mai insist, este vorba de traditie, de interventia statului intr-o anumita perioada etc). Este vorba apoi si de lipsa banilor, insa daca facem un calcul intre prejudiciu si suma platita lunar pentru o asigurare, se va vedea clar ca varianta asigurarilor este cea mai profitabila.

– Banii, bijuteriile, tablourile se pot asigura?

– Este o categorie speciala de bunuri. Ele se pot asigura, insa in conditii speciale. Seifuri, sisteme de alarma, contract cu o societate de paza si protectie. Ele se pot asigura si prin banci. Oricum, noi platim pana la suma asigurata. Foarte important, repet, foarte important este ca oamenii sa se informeze. Sa vina la societatile de asigurare, avem consilieri si pot afla toate informatiile. Si noi trebuie sa intram in normalitate. Maine intram in Europa si va trebui sa ne aliniem si in acest sector, domeniu, cum vreti sa-i spuneti. Poate ca nici noi nu am facut destul pentru informare, insa usile noastre sunt deschise.

– Domnule director, eu pot sa-mi asigur mana, piciorul, capul, nasul, catelul, pisica, papagalul etc.?

Informarea corecta este primul pas spre o asigurare”

– Sigur. Sunt variante de asigurari si pentru parti ale corpului. Si pentru animale de companie. Noi nu avem inca, in Bacau, asemenea asigurari, insa la Bucuresti, da. Se stabileste valoarea, perioada si in caz de accident, in 24 de ore, persoana primeste suma. Ele sunt asigurari de exceptie, fotbalistii, artistii, vocile unor actori, mainile sau chiar degetele unor violonisti. Am avut si noi asigurat un strut, pe care l-am platit cu 25 de milioane de lei. A murit si medicii veterinari, specialistii s-au miscat foarte repede si am platit asigurarea. Se poate asigura orice, cu respectarea legislatiei in vigoare. Cu 100-200 de euro pe an, se pot face asigurari de orice fel. Trebuie sa stii si sa fii informat. Stiti ca proiectantii, arhitectii, constructorii au obligatia sa aiba asigurare. Daca se prabuseste o casa? La noi, inca nu este obligatie. Noi avem legi foarte bune, insa nimeni nu le mai urmareste daca ele se aplica. Se cauta in primul rand ocolirea ei, si nu respectarea. De ce?

Biletul de autobuz poate fi o asigurare”

– Biletul de calatorie pe tren, pe avion, pe autobuz, pe taxi constituie o asigurare?

– Da. Fiecare societate care are in obiectul de activitate asemenea servicii ar trebui sa aiba asigurare. Nu este polita nominala, societatea se asigura si poate plati despagubiri. Se procedeaza in acest fel? Se poate verifica. Revenim din nou la raspunderea civila. Este obligatorie in tarile europene si in America. Sa speram ca si la noi se va face ordine in asigurari. Si noi vom specializa promovarea asigurarilor pe produse, nu numai la general, pentru imagine.

– Spuneati ca ar trebui sa avem cel putin trei asigurari. Va rog sa le reluam.

– Asigurarea pentru masina, obligatorie si CASCO, asigurarea de viata (combinata) si asigurarea de bunuri. De ce sa lasam pe cei de dupa noi sa sufere, deoarece noi nu am putut sa rupem din castigul nostru o suma infima pentru o anumita asigurare?Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img