Dupa ce s-au vazut cu centrale de apartament, unii bacauani nu s-au mai gandit la vecini. Au taiat tevile comune, lasandu-si vecinii fara caldura. Ei invoca dreptul sfant la proprietate si trantesc usa in nas vecinilor si administratorului de asociatie. Sefii asociatiilor se declara neputinciosi in fata usilor inchise.
Ce se poate spune despre proprietarii de apartamente care se debranseaza, isi monteaza in casa centrala termica proprie si apoi taie tevile comune care nu le mai sunt de folos lasandu-si vecinii fara caldura in toiul iernii? „Nu au suflet, raspunde la intrebare Alexandru Munteanu, locatar intr-un bloc de pe strada Republicii. Am ramas singurul fara centrala individuala de pe tronsonul acesta si, iata, inghet de frig din cauza vecinilor. De cand s-a dat caldura in oras, caloriferele mele tot reci sunt. Am aflat ca vecinii au taiat tevile, dar nu pot verifica”. Alexandru Munteanu este pensionat pe caz de boala, are proteze metalice la ambele picioare si stimulator cardiac. Zilele acestea va mai fi supus unei interventii chirurgicale pe cord, iar frigul este dusmanul sau de moarte. Doarme invelit cu plapuma si doua paturi, dar tot nu reuseste sa se incalzeasca. Multumeste lui Dumnezeu ca nu a dat inca un ger puternic, dar asteapta cu groaza ziua cand iarna va veni cu adevarat. Sprijinindu-se in carje, bate drumurile pana la punctul termic, la asociatie si la usile vecinilor. „Nimeni nu pare sa poata gasi o rezolvare pentru problema mea, mai spune Alexandru Munteanu. Am lasat o cerere la asociatia de proprietari si mi s-a promis ca se va lua legatura cu cei de la CET”.
Asociatia arata „mainile legate”
Administratorul Asociatiei de proprietari „Aeroportului 4G” se arata neputincios in fata acestei probleme care, in fond, e de competenta sa. „Ce sa fac daca locatarii nu ne permit accesul in apartamente?, intreaba Mihaela Ilies. Sunt proprietari si spun sa vina cine vrea si sa ia tevile, ca ei nu au nevoie de ele. A mai fost un caz ca al domnului Munteanu, pe aceeasi scara, dar pe alt tronson. Acolo, proprietarul care taiase tevile a fost om de inteles si le-a montat la loc. Eu cred ca ar trebui sa ne ajute si cei de la CET sa rezolvam problema, ca pe noi nu ne baga in seama locatarii”. In cazul in care conducerea asociatiei a uitat prevederea din Legea locuintei care ii permite rezolvarea disputei, i-o reamintim: „Cu un preaviz de 15 zile, proprietarul este obligat sã accepte accesul an apartamentul sãu al unui reprezentant al asociaþiei, atunci cand este necesar sã se inspecteze, sã se repare sau sã se anlocuiascã elemente din proprietatea comunã la care se poate avea acces numai din respectivul apartament. Fac excepþie cazurile de urgenþã cand nu este necesar nici un preaviz”.
CET nu se implica in conflictele dintre locatari
Directorul CET, Vasile Dragusanu, ne-a declarat ca rezolvarea situatiilor de acest gen este strict de competenta asociatiilor de proprietari, fiind vorba de instalatiile comune, care apartin locatarilor. Managerul de la CET da totusi o solutie pentru asemenea cazuri: reclamatia la Inspectoratul in constructii. „Prin desfiintarea tevilor comune se incalca disciplina in constructie. Este ca si cum s-ar darama un perete comun fara aprobare. Noi dam proces verbal de debransare, dar nu verificam daca se taie sau nu tevile, acestea fiind proprietatea locatarilor. Debransarile executate necorespunzator au iscat tot felul de situatii de disconfort in apartamente ramase in sistem si de conflict intre vecini. Avem semnale, dar nu este treaba noastra”.
Asteptand sa-l ajute cineva, Alexandru Munteanu a ajuns sa verifice de mai multe ori pe zi caloriferele, dar acestea se incapataneaza sa ramana inghetate. „Si am mai facut si impumut la CAR pentru repartitoare. Aproape patru milioane m-au costat. Am o pensie de un milion sase sute si uite cum am aruncat banii pe fereastra”.Scris de Doina MINCU