20 septembrie 2024
Actualitate„Bolnavii romani duc boala pe picioare"; / interviu cu dr. Adrian Cotarlet,...

„Bolnavii romani duc boala pe picioare”; / interviu cu dr. Adrian Cotarlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti

– Ultimele trei luni au fost cu adevarat pline pentru colectivul medical al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti. Cate lucrari accpetate la congrese nationale si internationale ati avut?
– In perioada aprilie-iunie am avut sase participari la congrese din tara si trei la congrese din strainatate. Pentru prima data avem lucrari accptate peste Ocean. Glumim la Moinesti si spunem ca numai in Australia nu am prezentat lucrarile noastre. “Piata” americana este foarte exigenta in acceptarea lucrarilor. De aceea, participarea la congresul de la Philadelphia, din aprilie, este o incununare a muncii noastre. S-au trimis 3.000 de lucrari din intreaga lume, dar au fost selectionate 200. A noastra a fost printre cele acceptate. Au urmat congresele de la Stockholm si Quebec, in iunie.
– Recent v-ati intors din Franta.
– Am participat timp de cinci saptamani la un proiect al Federatiei europene a spitalelor HOPE. Aceasta a organizat o actiune in mai multe tari, cu scopul evaluarii sistemelor de sanatate.
– Cati medici romani au facut parte din echipa si cine a evaluat sistemul romanesc?
– Echipa a fost formata din 19 manageri din 19 tari. Eu am fost singurul roman si am facut parte din grupul care a monitorizat spitalele din regiunea centrala a Frantei. Sistemul nostru nu a fost evaluat. Se pare ca au fost impedimente de limba. Evaluarea realizata va fi urmata de o rezolutie a Consiliului Europei, probabil in toamna. Se tinde spre o uniformizare a serviciilor medicale in tarile UE.
– Aceasta inseamna ca romanii ar putea avea acces cand doresc la servicii medicale in orice tara a UE?
– Va fi dificil de implementat medicina transfrontaliera. Fiecare cetatean UE ar trebui sa aiba un card medical, care exista in unele tari. Pacientul il poarta asupra lui, iar medicul ii citeste astfel tot istoricul medical. Am discutat cu ministrul francez al Sanatatii cu privire la costurile serviciilor medicale din tarile noastre. Pentru o colecistectomie, un spital romanesc primeste de la bugetul de asigurari 300 euro. In Franta, este vorba de 1.000 euro. Daca un roman solicita o asemenea interventie in Franta, va plati diferenta.
– Ati avut din nou prilejul sa observati cum functioneaza sistemul sanitar francez. Seamana cu cel romanesc?
– Sistemul romanesc merge brat la brat cu cel francez. Inclusiv Legea 95, a reformei sanitare, este de inspiratie franceza. Si noi, si francezii ne plangem de finantare. Si ei au criza de medici in spitale. Numai ca numarul medicilor care au plecat din Romania si lucreaza in Franta a crescut cu 320%! Franta duce lipsa de absolventi de medicina. Salariile nu sunt foarte mari acolo. Si in spitalul nostru, un medic va ajunge in scurt timp la 2.000 de euro pe luna, ca in Franta. Numai ca acolo viata este mai costisitoare, iar polita de malpraxis este de 8-10 ori mai scumpa. Medicii nu vor mai pleca atat de usor sa lucreze la ei.
– Pacientii francezi seamana cu bolnavii romani?
– Au o educatie medicala solida. Vin la doctor pentru fleacuri, in timp ce la noi duc boala pe picioare pana este prea tarziu. Asta ne deosebeste de multe tari ale lumii. Am uimit auditoriul la Congresul de la Quebec, vorbind despre zecile de cazuri de ulcer perforat pe an, la un spital municipal. Asta spune mult despre nivelul de trai al bolnavilor.
– Va multumesc.

Scris de A consemnat Doina Mincu





spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img