9 ianuarie 2025

„Bacaul a pierdut primul loc in Moldova”

– interviu cu prof.univ.dr. Eugenia Harja, directorul Directiei Judetene de Statistica Bacau

– Este vreme bilanturilor, numai ca, la Statistica, radiografia anului 2009 se finalizeaza in februarie-martie. Totusi, cum se vede anul 2009 din biroul directorului de la Statistica?

– Intr-adevar, anul 2009 va fi vizibil in datele statistice cel mai devreme in partea a doua a lunii februarie, cand vom avea primele estimari operative la nivel national. Sa nu uitam ca statistica inregistreaza fapte deja produse. Mai intai simtim fenomenul economic sau social, apoi il consemnam in statistici cu un anumit decalaj in timp, lasand pagini istorice de date construite in serii de timp. Din datele operative estimate pentru primele 10-11 luni, anul 2009 nu se arata a fi fost un an prea bun pentru economia tarii, iar judetul Bacau nu este o exceptie in aceasta directie. Ba dimpotriva, indicatorii de pana acum ne indica o soarta mai putin buna decat media nationala per ansamblu.



Bacaul a pierdut locul intai pe regiune la multi indicatori

– Lucrati cu cifre, indicatori, procente. Care este indicatorul „spune tot” despre un judet, despre o localitate, la prima vedere?

– Indicatorul macroeconomic care surprinde practic toate domeniile de activitate ar fi Produsul Intern Brut, insa, din pacate, se estimeaza doar la nivel de an in profil judetean, potrivit sistemului conturilor nationale. Sunt necesare multe informatii pentru estimarea acestui indicator, multe cercetari statistice, precum si surse administrative de date. Or, cercetarile statistice detaliate au in general esantioane reprezentative doar in profil regional pentru raportarile trimestriale care stau la baza estimarii acestui indicator, costurile construirii de indicatori judeteni fiind mult prea mari. Dar, revenind la PIB, ultimele date pe judet care ne-au fost furnizate de Institutul National de Statistica chiar la inceputul acestui an, vorbesc de anul 2007, cand judetul Bacau era pe locul 2 in regiunea Nord-Est, dupa Iasi atat ca valoare absoluta cat si ca PIB/locuitor. Eram invatati sa fim pe primul loc, iar acum trebuie sa ne multumim la cei mai multi indicatori cu un loc 2 in varianta optimista.

– Dar cel care ne spune cum traim: mai bine sau mai rau fata de o perioada trecuta…

– Cel mai aproape de noi si mai frecvent calculat operativ este castigul mediu salarial net. Comparand dinamica acestuia cu dinamica preturilor medii de consum aflam practic dinamica reala a castigului nostru mediu lunar. Altfel spus, putem vedea daca cu ceea ce castigam in medie pe luna, putem sa cumparam mai multe produse si servicii pentru consumul nostru, sau dimpotriva, mai putine. Castigul mediu salarial net al bacauanilor a fost de 1.214 lei, cu 161 lei sub media nationala (-11,7%) si in scadere reala cu 5,3% fata de cat era cu un an in urma. Deci, daca in medie un roman a trat mai bine din acest punct de vedere in octombrie 2009 decat in octombrie 2008, un bacauan a dus-o mai prost. Daca pana nu de mult judetul Bacau era mereu in fruntea clasamentului la castiguri salariale in cadrul regiunii si, uneori aproape de media nationala, acum, judetul Iasi ne-a luat-o mereu inainte si din acest punct de vedere.

A disparut indicele productiei industriale la nivel de judet

– Industria in Bacau, asa cum o percepem noi, pare a fi inexistenta. Cine si ce se mai produce in judetul Bacau ?

– Din pacate, incepand cu anul 2009, nu s-a mai putut estima un indice al productiei industriale la nivel de judet, nemaiavand elemente clare de construire a acestuia in profil teritorial. Se calculeaza un indice doar la nivel national. Dar, din ceea ce simtim, din datele pe care le furnizam colegilor de la I.N.S., putem aprecia doar, ca industria bacauana este sub nivelul avut in anii anteriori. Unele societati mari de productie merg la limita existentei, altele au redus cate putin, constant, din personal dar ca cifra de afaceri se mentin ca si in anul anterior, cu siguranta cu mari eforturi. Sunt si firme mari care au reusit sa obtina contracte pe termen lung catre exterior si care merg la ora actuala destul de bine. Inca mai merge binisor activitatea in lohn la confectii textile, activitatea in prelucrarea lemnului, cum ar fi cea de obtinere a parchetului, a hartiei, spre exemplu.

La export, judetul Bacau se afla pe locul doi, de data aceasta dupa judetul Neamt, pe cand cu ceva timp in urma eram in permanenta primii.

– Consumul in ultimii ani a crescut. De unde avem bani, daca „banii noi” sunt tot mai putini ?

– Intr-adevar, consumul in ultimii ani a crescut. Dar, am aratat mai inainte ca salariile reale au crescut. Cel putin pana acum. Pe de alta parte, mai exista venituri si din alte surse, nu doar salariale. Sa nu uitam si de o importanta sursa de bani pentru unii bacauani, stiind ca multi din familii au migrat la munca in exterior, o mare parte din venituri fiind dirijati catre casa, fiind investiti in special in bunuri de consum de folosinta indelungata. O parte din bani au provenit din credite de consum, pana cand s-au impus restrictii in acordarea acestora. Acum, creste in schimb datoria populatiei la banci, valoarea creditelor anterioare corelata cu devalorizarea monedei nationale din partea a doua a anului conducand la poveri mari ale gospodariilor.

– Eram printre judetele dezvoltate echilibrat in anii trecuti. Ce s-a intamplat?

– Pe tara, in anul 2008, dupa datele definitive care vor fi incluse in anuarul din acest an, judetul Bacau era pe locul 5 dupa numarul populatiei stabile, pe locul 16 dupa numarul mediu de salariati, pe locul 11 dupa castigul mediu net salarial, pe locul 14 dupa numarul de societati comerciale active, pe locul 14 la locuinte terminate, pe locul 5 la numarul total de elevi inscrisi. Din principalele produse industriale, in 2008 judetul Bacau ocupa locul 2 la titei extras, locul 4 la hartie dar si la ingrasaminte chimice, locul 6 la energie produsa in hidrocentrale, dar si la cherestea-total, locul 8 la incaltaminte. Probabil, pentru 2009 vom cadea in clasament la acesti indicatori.

– Cate locuinte noi s-au construit in ultimii cinci ani?

– In perioada 2005-2008, au fost date in folosinta 4.993 de locuinte noi, iar daca le adaugam si pe cele din primele 9 luni ale anului 2009, numarul acestora se ridica la 5.778. Din total, 85,5% au fost construite din fonduri private si doar 14,5% din fonduri publice. Din cele private, 98,1% au fost construite din fondurile populatiei. Din total, pentru cei 4 ani si 9 luni, doar 1.694 locuinte au fost finalizate in mediul urban, cele mai multe (70,7%) fiind din mediul rural.Iin primele 9 luni din anul 2009, numarul locuintelor terminate in judet a fost de 785, cu 30 mai putine decat in perioada similara din 2008, 95,7% din acestea fiind in mediul rural si, din total, doar 34 fiind din fonduri publice.

Politica nu are ce cauta in statistica

– Statistica mai este influentata politic? Se mai construiesc analize si indicatori care sa placa conducerii?

– Din punctul meu de vedere, pot afirma fara niciun fel de rezerve ca nu este influentata politic statistica in judetul Bacau. Sunt de peste 28 de ani in statistica si de multi ani la conducerea acestei institutii. Cunosc bine problemele cu care s-a confruntat si se confrunta aceasta la nivel national. Nu este usor deloc sa tii statistica departe de politica. in cazul nostru totusi, asa s-a intamplat. Am format un colectiv mic, dar cu buni specialisti in acest domeniu, mai greu accesibil. Iti trebuie multi ani sa te formezi ca statistician, notiune cu totul diferita de conceptiile celor care ne cred doar oamenii care „aduna cifre”. Este foarte important sa nu se amestece statistica cu politica, caci si asa exista suspiciuni asupra datelor furnizate, ca sa nu mai spun de momentele alegerilor cand toti ne privesc ca pe „cei care fura cu calculatorul.

Frica de soft

– Ati influentat rezultatul alegerilor? Se tot vorbeste ca una intra in calculator si alta iese…

– Noi, Statistica, cu mana pe inima spun NU. In decursul anilor tot am explicat ca Statistica face doar centralizarea proceselor verbale venite de la Birourile Electorale ale Sectiilor de Votare, prin urmare nu avem cum sa influentam in vreun fel rezultatul. Nici nu ne implicam politic, nu facem propaganda, tinem pentru noi, fiecare, ceea ce am dori ca rezultat, nu ne implicam in comentarii de acest gen. Asa am fost invatati si asa ne-am format. Tot se spune ca se fura cu softul, cu calculatorul, …iar eu tot am explicat ca cine nu are incredere in noi, sau in instrumentele inteligente ale tehnicii, poate sa verifice oricand adunarea unor numere pana la urma, fie manual, fie cu un calculator de buzunar.

– Schimbarile politice din ultima perioada nu au lovit si conducerea de la Statistica…

– Dar ar fi trebuit sa loveasca? Codul de Bune Practici in Statistica implementat si in Romania de curand, ca in toate Statele Uniunii Europene, mentioneaza clar acest aspect, al independentei Statisticii fata de orice implicare politica, fata de orice suspiciune. Acolo unde s-au produs schimbari pe criterii politice inseamna ca nu s-au respectat aceste principii, ca au fost ignorate si nu cred ca fac bine imaginii Statisticii si nici productiei de statistici calitative. Indiferent ca voi mai fi eu sau nu in viitor la conducerea statisticii in judet, sper sa nu asist la o politizare a acesteia care sa-mi rastoarne toate ideile despre aceasta stiinta si despre ceea ce ar trebui sa fie ca institutie in folosul Statului si al guvernelor, care sa reflecte cat mai veridic realitatea.

– Cui mai folosesc analizele si starea indicatorilor statistici?

– Analize se mai fac, se publica, se dau interpretari strict profesionale, fara conotatii si interpretari politice. Fiecare utilizator isi ia din analizele sau din anuarele noastre ceea ce doreste si, bineinteles ca le interpreteaza dupa propriul interes, scotand in evidenta ceea ce-i intereseaza. Statistica isi da cu parerea strict profesional atunci cand autoritatile locale o solicita. Statistica iti dezvolta in primul rand gandirea, logica, te invata sa fii mai disciplinat in ceea ce faci, te invata sa analizezi si sa sintetizezi problemele economice, nu doar sa calculezi mecanic un indicator pe baza unei formule, care celor mai multi li se par foarte complicate. Eu personal am imbinat activitatea practica statistica cu cea teoretica si am deja 13 ani de cand transfer o parte din cunostintele mele studentilor de la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau.

Gheorghe Baltatescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img