11 ianuarie 2025

„Au luat pensiile alimentare ale copiilor” / Revolta la Metalurgica

Peste 300 de angajati ai societatii Robinete Industriale au protestat, ieri, in fata Prefecturii Bacau, revoltati ca nu si-au primit salariile din octombrie. Ei au adus acuzatii grele patronatului, afirmand ca li se retin sume pentru asigurari si pensii alimentare, dar banii lor nu ajung la copii. Protocoalele incheiate de sindicalisti cu directorii fabricii au fost incalcate: &#8222Suntem mintiti mereu”, strigau, ieri, muncitorii. Liderii lor s-au intalnit cu subprefectul Nicolae Olaru, care a promis sa medieze conflictul.

Din sutele de muncitori adunati ieri la Prefectura Bacau, 23 au urcat sa discute cu Nicolae Olaru, subprefectul judetului, in sala mica a institutiei. La discutii a participat si Gheorghe Huluta, presedintele filialei CNSRL Fratia. Liderii de sindicat au acuzat patronatul ca le-a incalcat sistematic drepturile si ca nici un protocol nu a fost respectat. &#8222Sunt interese din spate, sunt interese din fata, se semneaza acte, iar noi nu stim nimic, a afirmat Stefan Laslau, fost presedinte de sindicat. Am ajuns la concluzia ca rechinii cei mari ii mananca pe pestii mici”. Patron al fabricii e Perino Baraga, iar director, Coca Gheorghiescu. Ultimul protocol a fost incheiat pe 25 noiembrie si prevede ca banii pe octombrie vor platiti pana pe 15 decembrie, iar cei pentru noiembrie, pana pe 27 decembrie. Laslau sustine ca firma a incasat cotizatiile membrilor de sindicat pe statul de plata si refuza sa le restituie. &#8222Avem decese, avem probleme, nu putem sa-i ajutam pe oameni. Eu nu pot sa ma descarc de gestiune. Sunt acuzat de oamenii si amenintat cu moartea ca am furat eu banii. Din cauza tensiunii am facut comotie cerebrala si am demisionat. Nu am luat nici un leu, sunt la ei”. Sindicalistii au spus ca Perino Baraga, actionar majoritar, a faramitat intreprinderea in patru, dupa care a infiintat alte cinci firme capusa ai caror angajati isi iau salariile 100 la suta. &#8222S-au schimbat 16 directori, dar niciodata n-a mers asa prost ca anul acesta”, afirma oamenii. Muncitorii nu au vrut ca Robinete Industriale sa dispara, deoarece &#8222exista comenzi” si sunt &#8222cautati din strainatate”. E nevoie de infuzie de capital si de management bun. Ca Robinete Industriale sa se puna pe picioare, muncitorii au acceptat ca trei luni sa fie platiti cu 3,7 milioane lei pe luna. &#8222Dar nici pe astia nu i-am primit, acuzau ei. Avem copii la liceu, la facultati, ce facem? Am imprumutat bani pe 15 septembrie, vine si la noi Craciunul!” Nemultumirile erau strigate ieri si afara, in fata Prefecturii, si inauntru, ca sa le auda subprefectul. Oamenii au declarat ca sunt &#8222flamanzi” si &#8222disperati” si au amenintat ca vor merge la Bucuresti, daca nici Nicolae Olaru nu face nimic. &#8222Din munca lor se achita datoriile istorice, esalonarile s-au pierdut, acum platim penalitati”, a afirmat Laslau. Si actualul lider, Vasile Birgau, a adus acuzatii grele conducerii: &#8222Au luat pensiile alimentare, au retinut banii, dar nu i-au dat copilului, au retinut asigurarea la ADAS si nu au virat sumele. Vrem ca Baraga sa raspunda!”.



Protocoalele sunt &#8222momeala” pentru muncitori

Nicolae Olaru le-a explicat ca Perino Baraga e proprietar, ca el decide ce face cu proprietatea lui, pe cine numeste director, daca investeste sau nu. &#8222Solutia e la patronat si la executiv, a spus Olaru. Voi incerca sa-l invit pe Baraga aici. Repet cuvantul &#171invitatie&#187, caci alta cale nu exista. Am sa-l rog sa vina aici si sa spuna cat se poate, cinstit, poate sau nu poate sa redreseze intreprinderea”. &#8222Domnul Baraga nu vrea sa dea oamenii in somaj, vrea sa plece asa, fara nici un drept”, au sarit sindicalistii, tot mai revoltati de &#8222minciunile” directorilor, pentru care protocoalele &#8222sunt o momeala” de pacalit muncitorii. In caz de reorganizare, contractul colectiv de munca nu prevede decat trei salarii compensatorii. &#8222Ce am incercat cu doamna Gheorghiescu sa punem pe hartie era un protocol bun pentru fabrica, nu pentru sindicalisti, dar nici asa nu l-a respectat”, a explicat si Gheorghe Huluta, liderul CNSRL. Subprefectul le-a promis protestatarilor ca la discutia cu patronul vor fi de fata directorii ITM, Directiei Muncii si Casei de Pensii pentru a afla exact ce restante si penalitati are fabrica si cum pot fi rezolvate lucrurile asa incat drepturile banesti ale angajatilor sa fie respectate. Dialogul e solutia, a afirmat subprefectul. &#8222Dialog a existat si pana acum, a spus expresedintele Laslau. Birgau a ramas in locul meu, a stat patru ore pe scari ca sa discute cu directoarea, ea a promis, a pus o hartie la poarta ca da salariile, insa nu le-a platit. Au stat oamenii pana la ora 10 langa bancomat”. Oamenii sustin ca sunt satui de minciuni si ca vor acei 59 la suta din salariul lor. In finalul intalnirii de ieri, muncitorii au primit de la Coca Gheorghiescu, sunata de subprectul Olaru, o noua promisiune: ca luni, 19 decembrie, pana la ora 18 isi vor primi banii pe octombrie, iar cei pentru noiembrie, conform protocolului, adica pe 27 decembrie.

&#8222Sa plece sa lucreze la spatii verzi&#8221

De cealalta parte, patronul afacerii cu robinete, Perino Baraga, se arata scandalizat de reactia muncitorilor. „Domnilor, eu am cumparat firma la Bursa. Eu sunt doar proprietarul afacerii. De ce se intampla acolo raspund cei din administratia uzinei. Pe de alta parte, daca oamenii nu mai vor sa munceasca, pot sa plece sa lucreze unde vor, la Prefectura, la spatii verzi, oriunde. Eu nu-i tin aici. Daca asa au inteles ei sa-si faca treaba!!! De exemplu, pentru ca am intarziat sa platim salariile, oamenii nu au vrut sa mai munceasca si, ca urmare, am intarziat exportul cu doua saptamani. Intarzieri la plata salariilor sunt peste tot, la multe firme. Acum cu totii parem neseriosi in fata strainilor. Asta este metalitatea romanilor&#8221, a replicat Perino Baraga. Sa mai spunem ca, prin luna septembrie, metalurgistii mai incercasera sa sensibilizeze autoritatile, cerandu-le ajutorul. Si atunci, rabdarea angajatilor de la fosta Uzina Metalurgica ajunsese la limita suportabilului. In incercarea de a rezolva odata si o data spinoasa problema a salariilor, liderii de sindicat, impreuna cu o parte din salariati si cu reprezentantul local al CNSLR Fratia, cerusera o intalnire, in cadrul Comisiei de Dialog Social, cu subprefectul Constantin Avram si ceilalti responsabili ai judetului. Muncitorii acuzau „genocidul de la Robinete Industriale&#8221. Din pacate, situatia metalurgistilor nu s-a imbunatatit deloc, dovada stand revolta de ieri din fata Prefecturii.Scris de Silvia PATRASCANU Florentin RADU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img