22 ianuarie 2025

E pandemie, dar la Spitalul de Pneumoftiziologie investițiile continuă

Primul proiect vizează „Modernizarea, dotarea și extinderea corpurilor ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău”, cu o durată de realizare de 44 luni. Prin această investiție se urmărește crearea unei infrastructuri adecvate și îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate populației din municipiul Bacău și nu numai, având în vedere că Spitalul de Pneumoftiziologie (cunoscut ca Spital TBC) este singurul din județ monospecialitate. Clădirea actualului ambulatoriu a fost construită în 1958, iar primul pavilion modern, în 1972. Cu banii din acest proiect, aici se vor realiza o serie de lucrări necesare aducerii în starea de funcționalitate deplină a imobilului, fiind cuprinse lucrări de reabilitare a instalațiilor, amenajarea cabinetelor, dar și de dotare cu echipamente: se va achiziționa un computer tomograf (absolut necesar pentru a crește viteza de reacție în orice situație, a evita întârzieri legate de diverse relații contractuale, dar și pentru a genera noi surse proprii de venit, inclusiv un aparat de pletismografie. Se are în vedere și modernizarea centralei termice, dar și a circuitelor electrice. Valoarea totală a proiectului este de circa 11 milioane de lei.

Soluția propusă pentru ambulatoriul de specialitate în proiectul tehnic

Proiectul a fost depus de conducerea spitalului la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Programul Operațional Regional (POR) AXA 8.1A „Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”.



Un alt proiect, aflat deja pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții, în Subprogramul „Unități sanitare din mediul urban”, se referă la „Consolidare, reabilitare, modernizare, dotare și extindere pavilion tuberculoză și pavilion pneumologie” a spitalului, inclusiv a blocului alimentar. Urmează ca studiul de fezabilitate să fie prezentat zilele acestea în comisia de la CNI, dar și în cea interministerială. Practic va fi și o extindere pe verticală a întregului spital cu un etaj, pe un deviz parțial de circa 35 de milioane de lei.

O altă investiție, pe un proiect lansat încă de anul trecut, are la bază o solicitare către Ministerul Sănătății pentru finanțarea (pe o procedură de achiziție deja încheiată) a unul aparat nou de radiologie, cu expunere digitală, pentru dotarea completă a laboratorului de analize, inclusiv cu alte echipamente necesare, în condițiile în care deja există aprobare a cofinanțării (de 10%) din partea Consiliului Local pe această investiție, de circa 3,3 milioane de lei. În prezent, spitalul dispune de trei astfel de aparate, însă cel mai vechi este din 1977, altul din 1997, iar încă unul, din 2007.

Mădălin Pârâianu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău: „Sunt proiecte mult aşteptate, depuse chiar și din octombrie 2018. După implementare, vom fi și mai pregătiţi în faţa oricărei boli care este tratată în spitalul nostru. Am certitudinea că, împreună cu toţi factorii implicaţi, cărora le mulţumesc, vom reuşi şi vom finaliza la termen aceste noi investiţii în unitatea noastră medicală, una dintre ele, cel de modernizare a ambulatoriului de specialitate și a centrului radiologic, fiind cu fonduri europene.”

Proiecte finalizate deja anul trecut și anul acesta:

– stație de oxigen, care asigură independență întregului spital;

– modernizarea spălătoriei cu circuite separate septic și aseptic;

– construirea unui nou sediu administrativ în sistem modular;

– construirea a două lifturi externe, la cele două pavilioane ale spitalului;

– reabilitarea a 30 de saloane, atât pe Secția TBC, cât și pe cea de pneumologie;

– modernizarea sălilor de mese;

– schimbarea structurii de paturi, prin care se oferă acum noi servicii medicale, inclusiv un Compatiment de paliație, cu 12 paturi, dar și a Secției de recuperare respiratorie, de la 6 la 12 paturi,  absolut vitală, în acest context pandemic, pacienților cu sechele post-COVID;

– sală de haloterapie, benefică afecțiunilor respiratorii.

Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău este acum spital suport pentru pacienții cu diferite patologii specifice non-coronavirus pentru întreg județul. Aici sunt preluate toate cazurile cu infecții pulmonare acute și insuficiențe respiratorii, fiind singurul spital monospecialitate din județul Bacău, dar și unul dintre puținele din zona Moldovei. În total, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău are 170 de paturi și 153 de salariați (din care 12 medici pneumologi, dar și medici radiologi și de laborator, precum și 65 de asistenți medicali). Obiectivul primordial al acestei unități medicale este de implementare, coordonare și control a activităților de combatere a tuberculozei, cât și tratamentul patologiei pulmonare netuberculoase.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img