Discuția a fost deschisă deja în Occident. Deși Germania spune că nu, Franța zice că da. Că s-a trezit cu o populație de domnisorici care nu mai sunt în stare de nimic deși se numesc bărbați. Și nu e vorba că se epileaza, își dau unghiile cu lac și beau apă în loc de clasicul molan, e vorba despre lipsa responsabilităților.
Să ne uităm și la noi. Într-un termen foarte scurt, am ajuns să avem o societate confuză, în care tinerii sunt cocoloșiți să nu cumva să li se rupă o unghie sau să se streseze prea tare dacă iau o notă proastă. Dar nu numai asta este problema. Faliile care se cască în societate între diversele sale segmente ne despart; se creează segmente artificiale prin introducerea unor criterii artificiale de genul „eu am haine de firma, tu nu”, „eu am dreptul să votez pentru că știu ce e bine pentru țară, tu nu, pentru că votezi cu cine nu trebuie”.
Au fost create nenumărate bule în care trăiesc, izolae unele de altele, grupuri care împărtășesc idei și valori similare dar care nu doresc și nici nu acceptă să interacționeze cu celelalte grupuri, pe care le desconsideră. La 100 de ani de la Unire suntem o societate mai divizată ca oricând pentru că refuzăm să ascultăm și opiniile celorlalți, socotind că numai noi deținem adevărul absolut.
Ar putea rezolva serviciul militar obligatoriu aceste probleme? Poate că nu, dar ar fi un început pentru spargerea bulelor. Băiatul ăla care a fost adus la școală numai cu masina de tăticu’ poate să interacționeze cu tânărul care a muncit de mic la câmp pentru că familia sa nu avea ce pune pe masă. Ambii ar putea învață ce este aceea o ierarhie și ce înseamnă responsabilitatea. Ar putea primi, așa cum se propune in Franța, lecții de cultură civică, să învețe ce e ăla Parlament, care sunt Puterile statului și așa mai departe…