22 noiembrie 2024

E bine de știut: Amenzile se prescriu în cinci ani

În ultima vreme, există numeroase situații în care contribuabililor li se solicită de către Direcțiile Economice din cadrul primăriilor plata unor datorii mai vechi de 5 ani, multe dintre acestea fiind reprezentate de amenzi contraventionale aplicate de autoritățile și instituțiile administrației publice locale și amenzile privind circulația pe drumurile publice.

În majoritatea cazurilor, cetatenii preferă să achite aceste debite, fără a mai supune analizei legalitatea demersurilor din partea autoritatilor locale, vechimea amenzilor sau chiar posibilitatea ca acestea să fi fost deja plătite cu ani în urmă.
Conform prevederilor legale, amenzile aplicate contribuabililor se prescriu în termen de 5 ani, termen calculat de la data de 1 ianuarie a anului următor aceluia în care a fost aplicata sanctiunea.



Astfel, potrivit art.215 Cod procedură fiscală,

” 1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.

2) Termenul de prescripție prevăzut la alin.1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.”
Prescriptia semnifică, în fapt, că după împlinirea acestui termen, debitorul nu mai poate fi obligat, în mod legal, la plata datoriei fiscale ori a amenzii contravenționale prin acte de executare silită.

De reținut este faptul că prescriptia își produce efectele doar dacă în interiorul acestui termen contribuabilul nu a efectuat o plată voluntară a respectivei sume, fie ea și parțială, ori dacă organul de executare nu a îndeplinit vreun act de executare comunicat debitorului. În acest caz, termenul de 5 ani urmează a fi calculat avându-se în vedere data ultimei comunicări sau plăți.

În situatia in care contribuabilul a efectuat plata unei datorii fiscale dupa ce aceasta s-a prescris, nu va mai putea beneficia de restituirea sumei achitate, intrucat Codul de procedura fiscala in vigoare instituie regula potrivit careia „Sumele achitate de debitor in contul unor creante fiscale, dupa implinirea termenului de prescriptie, nu se restituie”.

Deși prin art.218 din Codul de procedură fiscală, autoritățile fiscale sunt obligate să procedeze la încetarea măsurilor de realizare și la scăderea acestora din evidența creanțelor fiscale, dacă a intervenit prescripția, în practică însă, s-a constatat că unica modalitate de ștergere a acestor datorii este cea pe cale judecătorească.

Este esential ca, atunci când vi se comunică o somație, un titlu executoriu ori o notificare de instituire a popririi sau chiar a unui sechestru imobiliar, să vă adresați judecătoriei în a cărei rază teritorială aveți domiciliul, urmând ca pe calea contestației la executare, instanța să pronunțe o hotărâre judecătorească ce va constata dreptul de a cere executarea silită ca fiind prescris pentru debitele fiscale mai vechi de 5 ani.

avocat Oana Ivașcu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014