Durerea de sold este o suferinta care poate fi întâlnita la toate categoriile de vârsta. Din acest motiv este important sa stim câteva lucruri care sa ne orienteze spre calea adecvata de urmat. Fara îndoiala, durerea de sold este mai frecvent întâlnita la vârstnici, de cele mai multe orica urmare a unui proces degenerativ, de uzura a cartilajului articular, in contextul unei coxartroze primare. Pentru fiecare categorie de vârsta exista cauze specifice si abordari diferite. Pâna a discuta despre cauzele acestei suferinte, trebuie sa stim modalitatile de manifestare.
O durere pe fata laterala soldului, la nivelul fesei, sau inghinal, cu sau fara iradiere pe coapsa pâna la nivelul genunchiului si niciodata mai jos de acesta. Ea poate fi resimtita si in interiorul soldului. Se poate manifesta sub forma de presiune, arsura, durere ascutita, jena, junghi, initial doar la anumite miscari cum ar fi fandarea, aplecarea, miscari de rotatie, urcatul pantelor s scarilor. Ulterior ea se poate manifesta si la mers obisnuit pe teren plat si în final poate fi prezenta si in repaus, în pozitie culcat mai ales pe partea respectiva. Debutul poate fi lent, treptat, insidios, dar exista situatii când debutul este brusc, violent, sau cu evolutie rapida spre schiopatare. In evolutia suferintei de sold apare o limitare în miscarea de aplecare pentru legarea siretului la pantofi. Un alt semn este dificultatea, durerea sau jena aparuta la pozitia picior peste picior.
Daca durerea este de intensitate mare, persistenta, prezenta si in repaus, cu limitare de miscare, mers schiopatat, este cazul sa ne prezentam la medic pentru o evaluare clinica si imagistica completa si rapida.
Sa trecem in revista cauzele specifice fiecarei etape de vârsta. In copilarie, cauzele cele mai frecvente sunt infectia, inflamatia si consecintele modificarilor înnascute de forma si pozitie ale structurilor articulatiei soldului, cu alte cuvinte, displazia congenitala.Orice durere de sold, dificultate la sarit, alergat, mers trebuie investigate, deoarece acestea pot fi manifestari din cadrul altor boli severe sau grave, cu determinari articulare.
Indiferent de vârsta, cauzele principale ale suferintei de sold sunt infectia, inflamatia, traumatismele, întrerupere avascularizatiei (necroze). Leziunile se pot localiza la nivelul tesuturilor moi sau la nivelul oaselor. Aceste principale tipuri de leziuni se întâlnesc în artrite (juvenila, reumatoida, psoriazica), artritele septice virale sau bacteriene specifice sau nespecifice. Inflamatiile din bursite, tendinite, sinovite. Traumatismele care produc subluxatii, luxatii, fracturi. Anumite boli cu determinari generale, cum ar fi osteoporoza, boala Paget, cancerul osos, metastazele osoase, leucemii.
Cele mai frecvente manifestari sunt în cadrul suferintelor de uzura, aparute cu înaintare în vârsta. Acestea sunt mai precoce, sau mai intense, sau mai rapid evolutive daca au in istoric un traumatism, o infectie, sau o malformatie congenitala.
Localizarea durerii la nivelul soldului ne poate induce în eroare, deoarece ea poate avea o cu totul alta cauza, cum ar fi o hernie de disc, o sciatica, o lombalgie de cauza vertebrala, o hernie inghinala, o sacroileita sau o suferinta în micul bazin, în sfera genitala. Dupa cum vedeti, nu este usor de disecat o durere de sold. Din acest motiv, persistenta unei dureri trebuie sa ne îndrume spre medic.
Dupa stabilirea diagnosticului, se face un plan de tratament, sau de recuperare daca sunt deja instalate deficiente functionale. Tratamentul este medicamentos, conservator si chirurgical. Tratamentul conservator consta în numeroase proceduri de fizioterapie pentru combaterea durerii, inflamatiei, cresterea mobilitatii restabilirea echilibrului muscular, corectarea mersului.
In cadrul cabinetului PhysioKinesis se face o evaluare clinica si functionaa completa. Cu ajutorul echipamentului de posturologie globala se evalueaza pozitia bazinului, statica membrelor inferioare, amprenta piciorului. Kinetoterapia precedata si ajutata de proceduri de termoterapie, electroterapie vor imbunatati starea functionala a articulatiei.
Talonete personalizate si insertii adecvate in pantofi vor corecta viciile de pozitie si mers. Este important sa avem o abordare precoce, este mai bine sa prevenim decât sa ajungem la modificari articulare mari, care limiteaza sever mobilitatea, mersul. In cazul instalarii acestor deficiente severe, tratamentul este chirurgical, cu montarea unei proteze de sold. Si in aceasta eventualitate, tratamentul de recuperare pre- si postoperator este extrem de important pentru a pregati musculatura.
Preventia, abordarea profesionista, echipamentele moderne, programul bine condus si supravegheat, monitorizarea atenta si îndrumarea competenta la PhysioKinesis este solutia suferintei dumneavoastra.
Dr. Iulia Belc
Medic Primar Recuperare Medicala, Medicina Fizica si Balneologie
Director Medical Bio Ortoclinic, Bucuresti.
Physio Kinesis, Bd. I.S. Sturza, nr.52, Kinetoterapeut principal Catalina Marchis. Telefon 0744.541.501