22 ianuarie 2025

După trei luni

Scriam, pe 25 februarie, că „După cum văd lucrurile, Putin s-a înțeles cu americanii «să-i facă» la bani pe europeni. Europenii salută bucuroși „eliberarea” de sub dominația gazelor rusești, cu aceeași bucurie cu care românii sărbătoreau abrogarea ordonanței care limita creșterile de prețuri la gaze. […] Rusia va primi teritorii sau influență în anumite teritorii și va recupera anumite industrii care-i lipsesc și care rămăseseră la Ucraina.  Va vinde gazul mult mai scump Europei.  SUA va vinde armament expirat statelor europene speriate de „agresiunea rusească” și gaz lichefiat la suprapreț. Costurile mai mari ale gazelor scot de pe piața mondială produsele europene. Europa rămâne râzând că proasta, fără să știe ce a lovit-o. Va plăti toate oalele sparte și va mânca salată de greieri”.

La trei luni de la începerea ostilităților singurul lucru încă nedemonstrat este că Putin s-a înțeles cu americanii. Restul celor proorocite se confirmă la virgulă.



Rusia a ocupat o mare parte din Ucraina, teritorii  populate majoritar de ruși și nu pare dispusă să cedeze ceea ce a cucerit. E drept că o parte dintre fabrici și uzine au suferit diferite avarii, dar, per ansamblu, multe pot fi repuse în funcțiune. Cu excepția celebrei Azovstal din Mariupol. Mai mult, Rusia a blocat accesul Ucrainei la Marea Neagră și a lăsat-o fără acces la Marea Azov, ceea ce înseamnă foarte mult din punct de vedere al transporturilor. Prețul gazelor livrate Europei a crescut pe măsură ce unele țări au refuzat să plătească în ruble, ceea ce a însemnat deconectarea lor de la conductele rusești. Nenumărate companii europene au anunțat închideri parțiale sau totale din cauza creșterii prețului la gaze iar industria UE a trecut pe lângă Apocalipsă, după ce conducerea politică a Uniunii a încercat să interzică achiziția de către țările membre a petrolului  și gazelor rusești. În vreme ce economia europeană se duce de râpă, inflația galopantă amenințând pacea socială, SUA începe să livreze arme și să propună țărilor care au rămas fără gaze rusești să cumpere gaze americane.

Cât despre noi? Am stabilit în același articol: «Noi rămânem, la fel, și … și cu banii luați de toți. Dar, mândri ca bradul, îl vom înjura pe Putin pe după gard, în vreme ce mai punem două haine pe noi și ne organizăm să prindem greierii de prin tufișuri. Noi suntem cei mai deștepți!»

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img