19 ianuarie 2025

După recalculare, unii pensionari vor plăti mai mult pentru un bilet la tratament balnear

Pensionarii care vor avea, din septembrie, pensii mai mari după recalculare și care vor dori să meargă într-o stațiune vor trebui să scoată din buzunar bani mai mulți pentru biletul la tratament balnear distribuit. Și aceasta deoarece, potrivit criteriilor de acordare a biletului, criterii valabile de ani de zile, toți pensionarii beneficiari suportă 50 la sută din cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

50 la sută se determină din pensia brută, și nu din cea netă (suma luată în mână, rezultată după perceperea impozitului din ceea ce depășește 2.000 lei), din luna anterioară celei în care se acordă biletul. Așadar, din octombrie, pensionarii care vor primi o pensie majorată vor trebui să plătească mai mult pentru un bilet. Dar în cazul în care contribuția de 50 la sută din pensie depășește tariful biletului, cei în cauză vor achita prețul integral al acestuia. În ceea ce-i privește, ca și în prezent, asigurații ale căror venituri salariale brute sunt mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu brut pe economie (7.567 lei) vor suporta 50 la sută din prețul biletului de tratament.



Cei ale căror venituri salariale brute trec de câștigul salarial mediu brut pe țară vor plăti integral biletul. Șomerii vor contribui cu 50 la sută din indemnizația de șomaj, iar personalul didactic și didactic auxiliar, indiferent de venituri, va suporta 50 la sută din prețul biletului. Pentru anul acesta, în stațiunile unde baza de tratament aparține Casei Naționale de Pensii Publice, prețul unui bilet este de 2.968 lei, la un hotel de trei stele, și de 2.824 lei, la cel de două stele. Cât despre stațiunile unde au bază de tratament firme private, tariful variază de la 2.500 lei (Eforie Nord) la 2.968 lei, respectiv de la 2.248 lei la 2.824 lei.

Anul acesta, până acum, Casei Județene de Pensii (CJP) Bacău i-au fost atribuite 1.307 bilete din care au fost vândute (cele din seria a XI-a sunt în curs de valorificare) 1.129. Anul trecut, instituției județene i-au fost repartizate 3.044 bilete, din care au fost valorificate 2.740. La fiecare serie, mulți pensionari care au depus cerere și li s-a aprobat renunță la biletul alocat. Motivele renunțării sunt diverse.

Potrivit informațiilor furnizate de către conducerea CJP Bacău, unii invocă evenimente familiale neprevăzute, starea de sănătate (internare, afecțiuni acute etc.) sau faptul că trebuie să aibă grijă de nepoți. Alții, pur și simplu, nu mai doresc să meargă în stațiunea pentru care au optat ori vor în alta la care au mijloc de transport direct. Biletele care rămân de la cei cu repartiție sunt scoase la vânzare liberă, dar, după cum s-a văzut mai sus, anual, câteva sute nu se reușește a fi valorificate.

Cum cei care vor avea pensii mai mari din septembrie vor trebui să suporte o contribuție mai substanțială, este de așteptat să fie și cazuri în care, din acest motiv, pensionarii cu repartiție să renunțe la biletul alocat.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img