De ani buni, de când legislatia in domeniu le da dreptul la o pensie sociala (minim garantata) celor care au muncit foarte putin si, ca atare, au un stagiu de cotizare sub cel minim prevazut de lege, reclamatiile celor care au lucrat mult mai mult nu contenesc sa curga la redactia noastra. Ei se intreaba, vadit revoltati, de ce, dupa o viata de munca, primesc o pensie cu doar 50 sau 60 de lei mai mare fata de aceea de care beneficiaza cei cu o vechime mult mai mica.
Ca nemultumirile reclamantilor sunt pe deplin justificate o demonstreaza statistica privind cuantumul pensiei multora dintre cei pensionati pentru limita de vârsta, deci au o vechime in munca de zeci de ani. Din aceasta categorie, 4.461 persoane au o pensie de 351 pâna la 400 lei iar 7.023 primesc intre 401 si 450 lei. Bunaoara, o infirmiera care a lucrat in spital peste 25 de ani ia o pensie de limita de vârsta de numai 440 lei.
Si exemplele de acest fel ar putea continua. „Astfel de situatii se intâlnesc mai ales in rândul pensionarilor de limita de vârsta proveniti din mediul privat, deoarece au avut salarii foarte mici pe cartea de munca, ne-a spus Alina Iftode, directorul CJP Bacau. In mod cert, cât au lucrat ei au primit in plus bani, dar la stabilirea pensiei se ia in calcul salariul inscris in carnetul de munca. De aceea, pensia lor este aproape de cea sociala, desi au un stagiu de cotizare destul de mare.”
In schimb, nu mai putin de 16.882 persoane au o pensie sociala de 350 lei, desi au lucrat câteva luni ori câtiva ani. Pensia lor cuvenita, conform legii, pentru perioada cât au muncit si au cotizat la bugetul asigurarilor sociale de stat este mai mica de 350 lei. Unii ar avea dreptul la o pensie de 2 sau 3 lei, altii la 10 ori 100 lei etc. Dar aceeasi legislatie prevede ca venitul de subzistenta al unei persoane trebuie sa fie de 350 lei, astfel ca statul vine in completarea pensiei reale cu diferenta pâna la aceasta suma.
Pensionarii de limita de vârsta cu pensii foarte mici nu vor sa moara si capra vecinului. Ei spun numai ca este corect ca macar pentru cei care au muncit o viata intreaga si au pensia sub 1.000 lei, calculul acesteia sa porneasca de la venitul de subzistenta, adica de la 350 lei in sus.
„Foarte multe persoane vin si la noi sa reclame ca au o pensie foarte mica si, prin comparatie, se intreaba de ce ele, dupa 30 de ani de munca, au 400 de lei iar altii au cu doar 50 de lei mai putin pentru un stagiu de cotizare extrem de redus. Dar asa este Legea 263/2010, a pensiilor publice, si noi trebuie sa o aplicam. Noi, ca institutie judeteana, nu putem avea intiativa legislativa, in sensul de a propune schimbarea legii. Dar, in cele trei luni de când am preluat conducerea Casei de Pensii, am fost intrebata de catre multi parlamentari care sunt problemele pensionarilor, pentru ca, prin initiativele lor, sa vina in intâmpinarea doleantelor acestora. Avem, insa, incredere ca aceste probleme vor fi rezolvate”
– Alina Iftode, directorul Casei Judetene de Pensii Bacau.