După creșteri succesive în lunile aprilie și mai, creditele bancare ale băcăuanilor au fost, la finalul lunii iunie, din nou în scădere. După calculele făcute publice de Banca Națională a României (BNR), valoarea acestora a ajuns la aproape 89 de milioane de lei. Se văd efectele măsurilor luate în plan sanitar, social și economic la vreme de pandemie.
La finalul lunii iunie, valoarea creditelor bancare a ajuns, în județul Bacău, la 4,44 de miliarde de lei, față de 4,43 de miliarde la finalul lunii mai. Restanțele au ajuns la o valoare cam ca în octombrie-noiembrie 2019), iar depozitele bancare la aproape 14 miliarde de lei, față de 13,6 miliarde la sfârșit de mai.
Cu numai două săptâmâni înainte de declararea pandemiei de Covid-19, la început de martie, creditele bancare ale băcăuanilor au înregistrat un salt semnificativ, în timp ce economiile au scăzut, pentru prima oară din luna septembrie, cu aproape 30%. Restanțele bancare băteau, însă, pasul pe loc. Anul bancar 2020 al băcăuanilor începuse cu economiile bancare în creștere, dar și cu un volum al creditelor la cote ceva mai mari.
Pe locul al treilea la restanțe bancare, în regiune
Conform datelor BNR, în Bacău ponderea restanțelor în total credite a scăzut la 1,99% în iunie, față de 2,07% în luna mai și 2,03% în aprilie. Și în Regiunea Nord-Est ponderea a scăzut, în iunie, față de aprilie, la 2,71 față de 2,89%. În octombrie 2017, proporția depășise 4%. Acum, în Regiune ponderea cea mai mare a restanțele în total credite o are județul Neamț (5,43%). În valoare, cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 265,20 de milioane de lei.
Pe locul al doilea la credite
Județul Bacău are, în Regiunea Nord-Est, a doua cea mai mare valoare a creditelor bancare primite de populație, după județul Iași cu 10.512 milioane de lei. Însă, valoarea creditelor, în volum, pentru județul Bacău, este tot mai mult sub jumătatea celei din Iași. Pe ultimele locuri rămân județele Botoșani și Vaslui, urmate de Neamț și Suceava.