15 noiembrie 2024

Dumitru Sechelariu: „Nu am nicio legatura cu schimbul dintre Letea si Consiliul Local Bacau”

Fostul primar al Bacaului a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca nu a avut nicio legatura cu schimbul de bunuri imobile efectuat, in iunie 2003, intre CL Bacau si compania cu capital de stat Letea SA. Sechelariu a aratat ca proiectul privind schimbul a fost initiat de mai multi consilieri si aprobat, cu larga majoritate, in plenul CL. Omul de afaceri a afirmat ca dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bacau, vizând schimbul amintit, este fabricat de la un capat la celalalt.

Dumitru Sechelariu a precizat ca schimbul de bunuri imobile a fost realizat in iunie 2003, pe vremea când fabrica Letea apartinea inca statului. Omul de afaceri a aratat ca actele privind privatizarea fabricii au fost semnate abia in septembrie 2003, astfel incât schimbul dintre Letea si CL Bacau s-a derulat intre doua entitati ale statului (fabrica de hârtie si forul deliberativ local). Fostul primar a declarat ca nu a avut niciun amestec in schimbul de bunuri, proiectul fiind promovat de mai multi consilieri locali, unii dintre ei aflati si astazi in functie.
"Sunt convins ca nu exista nicio problema in acest schimb. Ca principiu si eu as fi procedat la fel ca domnul viceprimar Dragos Benea, presedintele de sedinta de atunci, si consilierii locali care au aprobat schimbul. Durerea mea cea mare este ca eu nu am nicio legatura cu acest schimb. Nu inteleg unde se doreste sa se ajunga cu aceasta expertiza care s-a facut in dosar. Expresia acelui schimb este ca astazi baza sportiva Letea este o baza pe care Primaria Bacau a modernizat-o si pe care joaca o echipa de Divizia C. Sa nu uitam ca Strandul Letea a ramas singurul strand public din municipiul Bacau. Nu am avut legatura cu acest schimb, dar ca primar l-am agreat. Municipiul Bacau a câstigat o baza sportiva in plus", a spus Sechelariu.



"Letea a dat mai mult decât a primit"

Potrivit HCL nr. 209 din 30 iunie 2003, CL Bacau primea din partea fabricii Letea aproximativ 6 hectare de teren plus cladirile din componenta bazei sportive Letea, Strandul Letea si terenul de fotbal al bazei. La schimb, fabrica de hârtie a primit din partea CL Bacau 3,2 hectare de teren situate in municipiul Bacau. Juristul Dumitru Popa, secretarul municipiului la acea data, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca municipiul Bacau a primit mai mult decât a dat catre Letea. Popa a aratat ca proiectul de hotarâre promovat in CL Bacau a fost realizat in conformitate cu prevederile legale. "Totul a fost legal si, la acel moment, s-a incheiat si un raport de expertiza. Ce a dat Letea la Primarie, si valoric si ca suprafata, a fost mai mult decât a primit. Schimbul a fost si verificat de catre DNA si nu s-au constatat probleme", a aratat Popa.
In 2008, pâna si procurorii DNA si-au dat seama ca schimbul de bunuri imobile dintre Letea si CL Bacau a fost legal. Printr-o rezolutie semnata de procurorul Petru Narita, institutia dispunea scoaterea de sub urmarirea penala a fostului primar, Dumitru Sechelariu, dar si a altor functionari din Primaria Bacau (Dorinel Ifrim, Loghin Achilov, Laurian Lucas, Dumitru Popa), pe motiv ca faptele invocate de procurori nu existau. Asta dupa ce, in prealabil, Curtea de Conturi nu evidentiase nicio paguba in dauna municipalitatii Bacau in urma celor doua mandate de primar ale lui Sechelariu.

Ce spun consilierii din 2003: "Schimbul s-a facut intre stat si stat"

Jurnalistii Desteptarii au luat legatura si cu doi dintre consilierii locali care, in 2003, au promovat proiectul privind schimbul dintre Letea si CL Bacau. George Bogatu, consilier local din partea PSD, a declarat ca schimbul s-a realizat cu o societate a statului. "Când am initiat noi schimbul, Letea SA era societate de stat si la acel moment legea iti permitea sa faci asemenea schimburi. Societatea nu se privatizase", a declarat Bogatu. El a precizat ca investitiile facute de administratia Stavarache in baza sportiva Letea sunt firesti, pentru ca baza apartine municipalitatii. "S-a investit pentru ca era singura baza care mai ramasese in Bacau. Nu putea fi lasata in paragina", a spus consilierul PSD. Vasile Dragusanu, la acea data consilier independent, a declarat ca schimbul a fost determinat de ideea de a construi un mall in centrul Bacaului.
"S-a votat cu unanimitate, din câte stiu a fost o singura abtinere. Era doar o propunere si am considerat noi in CL ca era o propunere care face bine Bacaului. Consider ca, la momentul respectiv, schimbul a fost just. Faptul ca s-a investit in baza Letea demonstreaza ca schimbul a fost in regula si util", a afirmat Dragusanu. Schimbul a fost aprobat si de Ilie Birzu, ales local din partea PSD la acel moment. Birzu a ramas, in continuare, consilier local, facând in 2008 trecerea la PNL.

Linsaj mediatic in 2004: Schimbul Letea – CL Bacau, subiect de campanie electorala

Pe parcursul lui 2004, presa locala partizana si-a facut un obicei din a infiera schimbul de bunuri derulat intre Letea si CL Bacau. Fostul primar al Bacaului a fost acuzat ca si-ar fi insusit, in mod ilegal, terenuri aflate in proprietatea municipiului. Vârf de lance al campaniei de defaimare a lui Sechelariu a fost cotidianul “Monitorul de Bacau”, publicatie disparuta de mai multi ani din peisajul media local. Investigatiile DNA s-au bazat, in exclusivitate, pe articole de presa. Fost viceprimar la data efectuarii schimbului, Dragos Benea (PSD) – in prezent presedinte al Consiliului Judetean Bacau – a afirmat ca nu doreste sa faca declaratii pe marginea acestui subiect din motive… electorale. “Eu zic ca nici eu, nici primarul de atunci nu am initiat acel proiect. Chiar nu imi mai aduc aminte cine l-a initiat. Va propun sa ma intrebati peste trei luni despre acest subiect, ca sa nu fie interpretate declaratiile mele in campania electorala. Va rog sa ma intrebati peste exact doua luni despre acest schimb”, a spus Benea. Colegul din USL al lui Benea, Romeo Stavarache – primarul Bacaului – a pus in circulatie, in ultima saptamâna, zeci de mii de scrisori in care foloseste in scop electoral schimbul derulat intre Letea si CL Bacau. “Spuneam in 2004 ca doresc sa traiesc intr-un oras (…) in care relatiile mafiote, regasite in schimburile de terenuri (…) sa inceteze (…) Le este teama ca vor pierde ce si-au insusit abuziv din domeniul public”, sta scris in epistola electorala semnata de primarul Stavarache.
In 2007, acelasi Stavarache afirma intr-un comunicat de presa ca dupa “3 ani de procese” baza sportiva Letea a revenit in proprietatea Primariei Bacau. In realitate, aceasta se afla in proprietatea municipalitatii inca din 2003.
Lucian Bogdanel




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014