23 decembrie 2024

Dumitru Sechelariu: „Bacauanii sa nu-si piarda speranta. Impreuna reinviem orasul”

Reporter: V-ati inscris in cursa pentru functia de primar al municipiului Bacau din postura de candidat independent. In aceasta batalie electorala se confrunta doua blocuri politice USL, adica PSD + PNL, respectiv „Alianta pentru Bacau”, formata din PDL + UNPR. Ca independent nu aveti sustinerea unei grupari politice, a unei infrastructuri de partid. Pe ce va veti baza in campania electorala?
Dumitru Sechelariu: La prima vedere, intrebarea dumneavoastra pare intemeiata. Pe ce se poate baza un independent politic in lupta cu intreaga clasa politica locala? In realitate, mi-as permite sa nuantez aceasta chestiune. Se stie ca electoratul s-a saturat de politicieni. Sub 10 la suta dintre romani mai au incredere in clasa politica. Exista o mare masa de nemultumire acumulata in ultimii ani, pe fondul neajunsurilor intampinate de romani, dar si a nereusitelor contabilizate de clasa politica in ansamblul ei. Aceasta nemultumire se traduce prin absenteismul la urne, care a devenit un risc la adresa democratiei. Din ce in ce mai putini votanti hotarasc, prin votul lor, soarta marii majoritati a populatiei, fie ca ne referim la tara sau strict la municipiul Bacau. Eu insumi am facut parte dintr-un partid – PSD – insa asa cum am spus-o de atatea ori m-am preocupat sa fac politica administratiei locale, nu politica de partid. Poate de aceea eu n-am fost un bun politician. Nu mi-au placut niciodata lucrurile neclare. Mie mi-a placut politica lui “DA” sau “NU”, adica politica cuvantului dat, politica faptelor, nu a vorbelor. La noi se vorbeste prea mult si se face prea putin. Revenind la intrebarea dumneavoastra, este clar ca din postura de candidat independent singurii mei aliati sunt bacauanii. Metaforic vorbind, bacauanii sunt partidul meu. Sa nu se uite ca la locale omul conteaza mai mult ca partidul. Se voteaza oameni, nu sigle de partid. Ma voi baza pe sprijinul lor, dar si pe cunostintele administrative pe care le-am acumulat, pe experienta de manager al municipiului Bacau. Cunosc foarte bine particularitatile si problemele cu care se confrunta acest oras. Mai bine ca oricine.

R.: Sunt vorbe frumoase, dar bacauanii au nevoie de certitudini…
D.S.: Bacaul nu mai este orasul care era odata. Marele pariu pe care-l propun bacauanilor este ca, impreuna, sa readucem acest oras la statutul pe care il avea odata, acela de “capitala economica a Moldovei”. Bacauanii sa nu-si piarda speranta. Impreuna putem reinvia orasul nostru. Cand identifici problemele reale ale unei comunitati, ai in mod automat si certitudinea unor solutii care – in final – pot duce la rezolvarea acestor probleme. Problemele de zi cu zi ale Bacaului sunt lipsa curateniei in cartiere, cainii fara stapan, lipsa locurilor de parcare, lipsa calitatii apei, cheltuirea iresponsabila a banilor publici, lipsa de transparenta a administratiei Stavarache, lipsa unei protectii sociale reale si lista ar putea continua la nesfarsit. Acestea sunt marile probleme ale Bacaului pe care un primar gospodar trebuie sa le rezolve. Fara doar si poate, ele sunt rezolvabile.



R.: Cum definiti “cheltuirea iresponsabila” a banului public?
D.S.: Cheltuirea iresponsabila a banului public inseamna sa investesti sume de ordinul milioanelor de euro in lucrari ale caror beneficii nu se rasfrang asupra tuturor bacauanilor. Aceste lucrari, de altfel costisitoare, par a fi doar un pretext pentru finantarea unei anumite clientele politice. Sa luam, de pilda, borduriada din ultimul an. S-au cheltuit sume enorme care au intrat in contul unor firme din Suceava. Banii bacauanilor nu au ramas in Bacau, nu au ajutat firme din Bacau, ci au ingrosat conturile unor firme din Suceava. Ma gandesc ca acestia puteau fi folositi la anveloparea blocurilor, a tuturor blocurilor, intr-un program de dezvoltare urbanistica locala care ar fi dus la reducerea costului cu incalzirea cu peste 30 la suta. Daca luati toate licitatiile organizate de Primaria Bacau in ultimii 7-8 ani veti vedea un fenomen ingrijorator. 80-90 la suta din acestea sunt atribuite unor firme din afara judetului Bacau. Practic, banii bacauanilor nu raman in comunitate si nu ajuta la dezvoltarea unor societati din comunitate care ar fi putut sa se dezvolte, sa creeze noi locuri de munca. Fie ca vorbim de Podul de la Serbanesti, de pavele, de asa-zisele asfaltari, fie ca vorbim de construirea Spitalului Municipal, sute de milioane de euro din buzunarele bacauanilor s-au scurs catre firme din Galati, Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Brasov sau Bucuresti. Mai in gluma, mai in serios, administratia Stavarache o fi fost responsabila cu cheltuirea banului public, dar doar in ce priveste aceasta clientela politica de care vorbeam, nicidecum responsabila fata de comunitate, fata de mediul local de afaceri.

R.: Ati afirmat ca acest nou spital nu trebuia construit cu bani din bugetul local si nu in aceasta perioada…
D.S.: Eu nu am spus ca nu ar fi fost necesar un nou spital. Am spus si voi spune, in continuare, ca bacauanii au fost mintiti de actualul primar cand a afirmat ca va construi acest obiectiv cu bani de la Guvern. In realitate, Spitalul Municipal a devenit o povara in bugetul local si un generator de datorii catre banci. Administratia Stavarache a imprumutat zeci de milioane de euro pentru a finanta un spital construit de o firma din Brasov. Practic, bacauanii se vad amanetati la banci, iar banii imprumutati ajung in conturile unor firme care n-au nicio legatura cu Bacaul, cu comunitatea noastra. Ce le-a ramas bacauanilor? Sa plateasca datorii catre banci. Sa nu uitam ca in ultimii 8 ani, aceste datorii au crescut de 15-20 de ori. S-a ajuns la peste 100 de milioane de euro datorii, fara a pune la socoteala dobanzile sau comisioanele.
In sistemul medical romanesc, Ministerul Sanatatii antameaza proiecte de construire de spitale, nicidecum administratiile locale, cu bani din bugetele locale care si-asa sunt extrem de mici in raport de necesitati. Un primar gospodar ar fi realizat un parteneriat cu Guvernul, astfel incat sa se construiasca acest spital in Bacau dar cu bani din bugetul de stat. Pe de alta parte, in sistemul medical de la noi se fac restructurari de substanta, se inchid spitale neperformante, medicii si personalul de specialitate parasesc sistemul. Ce se va intampla la Bacau? Cine va lucra in acest spital? Cu ce costuri? La ce preturi? Aceastea sunt intrebari la care trebuia gasit un raspuns inainte de inceperea constructiei.

R.: Cainii comunitari au invadat municipiul Bacau. La fel si masinile, in lipsa unor locuri de parcare. Ce e de facut?
D.S.: Exista solutii, sa nu dezarmam. Ele trebuie puse in practica urgent. Sunt convins ca intr-un interval de 3-6 luni problema cainilor fara stapan se poate rezolva. Ma gandesc ca in rezolvarea acestei probleme pot fi implicate organizatii non-guvernamentale, primariile din comunele limitrofe municipiului Bacau, dar si fonduri din bugetul local, astfel incat sa dam o solutie umana problemei cainilor vagabonzi. Nu este posibil ca in 8 ani, mii de bacauani sa fie agresati de caini, iar Primaria sa nu faca nimic pentru a rezolva aceasta problema. Sunt de parere ca securitatea varstnicilor si a copiilor trebuie sa primeze, fara discutie. In privinta parcarilor, cred ca trebuie facuta – cat mai repede – o analiza pe cartiere, astfel incat sa identificam solutii pentru descongestionarea cartierelor aglomerate de masini. Nu e posibil ca in 8 ani o administratie locala sa nu fie capabila sa construiasca parcari subterane sau supraterane, dupa modelul celor existente in UE si care, daca sunt administrate judicios, pot aduce bani in bugetul local. Ce se face acum in Bacau este un atentat la sanatatea bacauanilor. Se distrug spatii verzi si se constuiesc asa-zise parcari ecologice. Un bun primar aduce in bugetul local bani din parcari si extinde spatiile verzi, nu le distruge si le inlocuieste cu betoane.

R.: Cum va apreciati sansele in competitia din aceasta vara? Sunt multe sondaje aruncate in piata, multa manipulare, scrisori, pliante, brosuri, multe dintre ele facute cu bani publici…
D.S.: Imi propun sa duc o campanie electorala civilizata. Sechelariu nu va trimite bacauanilor scrisori in care sa scrie, despre unul sau altul dintre contracandidati, ca este mafiot, hot si alte injurii de acest tip. Astfel de practici mizerabile nu fac parte din arsenalul meu de campanie. Vad ca primarul Romeo Stavarache nu reuseste sa iasa din logica acestor scrisori. A scris toata viata lui scrisori, in loc sa faca administratie, in loc sa imbunatateasca serviciile publice locale. Probabil, domnia sa are carente de comunicare, nu se poate exprima liber in fata oamenilor, a bacauanilor, si alege aceasta forma de a insulta contracandidatii prin scrisori. Este problema domniei sale, atat poate. Nu e intamplator ca sta baricadat in Primarie. Bacauanii stiu ca nu pot intra la primar, ceea ce mi se pare josnic pentru intaiul reprezentant al comunitatii care este primarul. Ceea ce vreau sa transmit bacauanilor este sa nu uite ca Sechelariu nu mai este primar de 8 ani si nu a facut politica in ultimii 8 ani. Dupa 2004 m-am retras din viata publica, din politica. Cel care trebuie sa dea seama la alegerile din iunie nu este Dumitru Sechelariu, ci Romeo Stavarache. El a fost primar in ultimii 8 ani, el a cheltuit banul public, sub administratia sa Bacaul a devenit Cenusareasa Moldovei. Prin scrisorile sale, prin actiunile sale, Stavarache vorbeste ca si cand nu el ar fi fost primar, ci altii. Complet fals, Stavarache trebuie sa dea raportul dupa doua mandate de primar. Evident, vorbim de o campanie electorala si e firesc sa existe zeci de sondaje, care de care mai mincinoase si false. Stiu ce inseamna implicatiile unei campanii, imi stiu contracandidatii, dar ma voi axa in campanie pe drumul meu, pe ceea ce am de facut si de transmis bacauanilor mei. Ma intereseaza mai putin ce fac ceilalti.

R.: Domnule Sechelariu, se spune despre dumneavoastra ca ati fost un om potent financiar, iar acum aveti probleme financiare. De unde aceasta perceptie?
D.S.: Ma bucur ca mi-ati adresat aceasta intrebare. Se impun aici mai multe clarificari. Aceasta zvonistica este lansata tot din zona Primariei Bacau, a administratiei Stavarache. Sa nu se uite ca atunci cand am venit in Primaria Bacau, in 1996, eram unul dintre cei mai avuti bacauani. Am muncit tot timpul si nu am primit nimic gratis. A trebuit sa muncesc pentru ceea ce am si am reusit ca prin munca sa-mi cresc afacerile, sa mi le diversific in timp. Afacerile merg, platim salariile angajatilor, achitam toate taxele si impozitele pana la ultimul cent. Nu pot sa spun ca nu am fost afectat de criza economica, asa cum cred ca au fost afectati si alti oameni de afaceri. Dar a spune ca am probleme financiare si vin sa le rezolv la Primaria Bacau, pe seama banului public, este o calomnie si o mizerie incalificabila. Afacerile mele au o anumita dimensiune si, foarte important, sunt la vedere, le stie toata lumea. Nu am afaceri si intelegeri ascunse.

R.: Care vor fi principalele teme electorale pe care va veti construi campania? Ce le veti transmite bacauanilor?
D.S.: Platforma program cu care voi intra in campania electorala va fi lansata la momentul potrivit. In interviurile sau declaratiile pe care le-am dat deja presei am lasat sa se intrevada, in linii generale, care este viziunea de dezvoltare pe care o propun Bacaului si bacauanilor. Tema “Fabricat in Bacau” trebuie sa revina in prim-planul vietii publice si a celei de afaceri. Prea multe firme au ajuns sa fie izgonite din Bacau, surghiunite in diferite colturi ale tarii in cautarea unui contract sau a unor lucrari. Eu cred ca mediul de afaceri din Bacau trebuie repus in drepturi si mai cred ca primarul Bacaului trebuie sa fie un partener al oamenilor de afaceri, nu un dusman al acestora. In prezent, primarul Bacaului este doar un prieten al afaceristilor din partidul pe care-l conduce, in speta PNL.
De asemenea, primarul trebuie sa fie un prieten de nadejde al categoriilor defavorizate, al paturilor sociale care duc – de fapt – greul crizei. Nu vad la nivelul Primariei Bacau,in acest moment, o politica de protectie sociala clara, coerenta. Aceasta este subordonata unor interese electorale tot mai evidente. Administratia Stavarache intelege ca prin ajutoarele pe care le ofera diferitelor categorii sociale se pot cumpara voturi. Oamenii cu dificultati, cu greutati sunt folositi pe post de masa de manevra electorala. Voi imprima o schimbare la fata a acestor masuri de protectie sociala si veti vedea, dupa 10 iunie, un primar si o primarie care au grija de batranii si pensionarii Bacaului, de elevi si studenti, de persoanele cu handicap si, in fond, de toti cei care au nevoie de o mana intinsa la greu.
Nu in ultimul rand, proiectul cu care voi veni in fata bacauanilor are drept scop readucerea in prim-planul vietii economice a Bacaului. Orasul trebuie sa redevina principalul pol economic al Moldovei. Prima masura pe care o voi lua ca primar va fi deschiderea Primariei catre bacauani. Este inadmisibil ca in 2012, intr-un oras din Uniunea Europeana, la primar sa poata ajunge doar cine este pe placul acestuia. Asistam la o bataie de joc care trebuie sa inceteze rapid, iar oamenii cu probleme sa nu mai fie tinuti pe la usi, ca niste caini. Intre administratia locala si cetateanul contribuabil trebuie sa existe o relatie de normalitate care in acest moment lipseste cu desavarsire. Bacauanii nu vor intra la primarul Sechelariu doar daca au cartele magnetice, sa fim bine intelesi.

R.: Credinciosii ortodocsi sarbatoresc Pastele, cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii. Dumneavoastra sunteti credincios, mergeti la biserica?
D.S.: Nu sunt un fariseu sa afirm ca alerg din biserica in biserica, asa cum am observat ca fac, de o bucata de timp, Dragos Benea si Romeo Stavarache, aliatii din USL Bacau. A dat credinta peste ei, chiar acum in prag de alegeri locale. Nimic nu e intamplator! Ma consider un bun crestin, dar si un om norocos, binecuvantat de Dumnezeu cu o familie dupa care tanjesc multi. Am incercat tot timpul sa imprim copiilor mei o educatie aleasa, de care eu poate n-am avut parte, un cult al muncii, dar si al credintei. Copiii sunt cea mai mare bucurie din viata mea. Familia a fost pentru mine suportul moral, sprijinul de nadejde in tot ceea ce am intreprins in viata. De aceea, onoarea familiei mele si nu in ultimul rand onoarea mea sunt prioritare ca si concept de viata pentru mine. Ca sa inchei pe un ton de umor, nu pot sa nu amintesc ca unii s-au referit la aceasta familie a mea ca si cand ea ar fi o mafie, un grup de profitori. Eu pot sa afirm, glumind, ca familia mea, “mafia” de care vorbeste Stavarache prin scrisori, e alcatuita din sotie si 4 copii, din care 3 minori. Daca asta e mafia de care vorbea calomniatorul Stavarache, nu pot sa afirm decat ca ma mandresc cu ea. E bunul meu cel mai de pret!
A consemnat Gheorghe Baltatescu

Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului sa va implineasca gandurile si sperantele, sa va aduca liniste in suflete, sanatate si puterea de a va ajuta semenii!  Dumitru Sechelariu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img