24 decembrie 2024

Dumitru Sechelariu: „Am fost si voi fi un primar responsabil fata de bacauani”

Reporter: Ati fost primar al Bacaului timp de 8 ani, 1996-2004, dar ati mai candidat la alegerile din 1992 si 2004 pentru aceeasi functie. Ce va determina sa fiti consecvent in a participa la scrutinul pentru alegerea edilului sef al municipiului, cand puteati opta – avand in vedere experienta in administratie acumulata – la un post de senator ori de deputat sau, de ce nu, conducator intr-o institutie publica deconcentrata?
Dumitru Sechelariu: Intr-adevar, experienta mea cu adevarat importanta are legatura cu administratia si mai putin cu politica. N-am fost niciodata un politician stralucit, un politician in adevaratul sens al cuvantului, chiar daca intre 2000 si 2004 am activat in randurile unui partid – PSD. Am fost si raman o fire independenta, cu opinii si idei proprii. Alinierea sau incolonarea presupuse de afilierea la un partid nu sunt pentru mine. Se stie ca trecerea mea prin PSD s-a datorat, in principal, faptului ca doream sa am sustinerea unui guvern, la acea vreme guvernul Nastase, ca sa reusesc sa atrag cat mai multi bani pentru dezvoltarea municipiului Bacau. A fi senator sau deputat, ca sa revin la intrebarea dumneavoastra, implica o afiliere politica. Incepand cu 2004, eu am ales sa ma retrag din viata publica si din politica, dezgustat de practicile unora dintre politicieni si de compromisurile meschine ale acestora. Pe de alta parte, consider ca experienta si cunostintele pe care le-am acumulat in toti acesti ani ma recomanda, fara discutie, pentru functia de primar. Municipiul Bacau, condus de Dumitru Sechelariu intre 1996 si 2004, a fost un oras invidiat de o tara intreaga, un oras care se afla cu 4 ani inaintea celorlaltor capitale de judet din regiune. Astazi situatia Bacaului este cu totul alta.

Orasul a pierdut aproximativ 50.000 de locuitori in ultimii 8 ani, avand o populatie stabila de doar 133.000 locuitori. Dintre acestia, aproape 40.000 sunt pensionari. Perspectivele Bacaului nu par cele mai fericite in acest moment…
Intuiti, pe undeva, adevaratul motiv pentru care mi-am depus candidatura ca independent la functia de primar. Calea pe care a apucat-o Bacaul in ultimii 8 ani este una a pierzaniei. Ca oras vom ajunge, destul de curand, intr-o fundatura. Va spun ca cei 50.000 de bacauani nu au parasit municipiul din cauza ca nu mai puteau de bine. De mai multi ani, Bacaul nu mai ofera nicio perspectiva de dezvoltare. Clasa de mijloc a disparut, odata cu depopularea masiva a orasului. Foarte multe familii tinere, dar si mana de lucru calificata si-au luat „zborul” spre orase sau tari mai primitoare, mai deschise. Aproape o treime din populatia orasului este alcatuita din pensionari. Din discutiile pe care le-am avut cu diferiti oameni de afaceri, dar si cu cetateni obisnuiti, s-a conturat tot mai clar imaginea unui blocaj generalizat in care se afla, astazi, Bacaul. Am auzit, de foarte multe ori, expresia „Bacau – oras mort”. Asta e imaginea de azi a orasului nostru.



Care sunt cauzele care au dus la retrogradarea Bacaului din pozitia de capitala economica a regiunii? Cum am ajuns codasii Moldovei?
Exista mai multi factori care ne-au adus in punctul in care ne aflam. Cert este ca nu mai suntem ce am fost odata. In principiu, as spune ca in ultimii 8 ani, municipiul Bacau s-a confruntat cu o gestionare frauduloasa a bugetului local. Printr-un concurs de imprejurari care, zic eu, va trebui elucidat de catre organele abilitate ale statului, zeci de contracte publice au fost dirijate cu bunastiinta catre firme din Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Brasov, Galati si asa mai departe. Sute de milioane de euro au disparut din Bacau, in loc sa ramana in municipiu si sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri local, la crearea de noi locuri de munca. Au existat si o serie de oportunitati ratate. In 8 ani, administratia Stavarache nu a reusit sa finalizeze noua aductiune de apa a Bacaului, proiect lasat in Primarie de Dumitru Sechelariu, in 2004. Proiectul soselei de centura a fost abandonat inexplicabil, desi era pregatit de finantare. „Bacaul Mare” sau Zona Metropolitana, marele meu pariu administrativ, a ajuns – de asemenea – un proiect abandonat. Un municipiu Bacau marit, incluzand 17-20 de comune limitrofe, ar fi putut atrage fonduri europene de pana la 10 miliarde de euro in vederea dezvoltarii infrastructurii rutiere, a retelelor de utilitati, a dezvoltarii urbanistice etc. Zona Metropolitana exista doar pe hartie. In realitate, este vorba despre un alt mare esec al administratiei Stavarache care si-a batut joc si de aceasta initiativa.
Sa ne amintim ca in urma cu cativa ani s-a tot vorbit despre parteneriate cu orasul Torino, cu un oras din Filipine. Delegatii italiene si filipineze au vizitat Bacaul. Primarul Stavarache a facut, pe bani publici, nenumarate excursii la Bruxelles. Va intreb pe dumneavoastra, ce s-a realizat – concret – in urma acestor vizite? Va raspund tot eu, nimic. Au fost doar exercitii de imagine si nimic mai mult. As aminti aici, apropo de excursiile costisitoare ale lui Stavarache, ca pe vremea cand am indeplinit functia de primar nu am decontat nimic din Primarie si nici nu mi-am ridicat salariul de primar. Sunt curios cati bani din bugetul local s-au scurs cu plata excursiilor actualului primar. Actuala administratie nu a inteles sa intinda covorul rosu in fata oamenilor de afaceri, a investitorilor. Afaceristii bacauani au fost haituti in permanenta de administratia Stavarache, iar firmele de constructii – si nu numai ele – au fost alungate de acasa. Somajul a crescut vertiginos in acest domeniu, iar astazi numarul persoanelor care lucreaza efectiv in municipiul Bacau este mai mic decat cel al pensionarilor. Bacaul sta sa ajunga un oras de pensionari si nepoti, parintii fiind plecati la munca in tara sau peste hotare.
Nu puteam sta indiferent la situatia in care se afla orasul in care m-am nascut, mai ales ca anticipez ca perioada care va urma va fi din ce in ce mai dificila din punct de vedere social si economic. Am decis, prin urmare, sa candidez independent la functia de primar.

Care considerati ca sunt atuurile dumneavoastra in competitia electorala din aceasta vara? De ce ar trebui sa tina cont alegatorii cand se raporteaza la candidatul independent Dumitru Sechelariu?
Bacauanii ar trebui sa tina cont de faptul ca Sechelariu a fost un primar responsabil fata de oras si cetateni. In mandatele mele, 1996-2004, Bacaul insemna ceva. Fara falsa modestie, consider ca atunci s-a trait mai bine decat se traieste acum, iar calitatea vietii in municipiu era cu totul alta. Bacaul lui Stavarache este invadat de caini maidanezi si capuse, dar si de diversi taietori de panglici de profesie. Cetatenii n-o duc mai bine. Ba din contra, o duc mai rau decat acum 8 ani si asta nu doar din cauza crizei economice. In ciuda controverselor fabricate in jurul numelui meu, bacauanii nu trebuie sa uite ca Dumitru Sechelariu a fost un primar responsabil. Am fost un primar pentru care apa potabila, iluminatul public, modernizarea strazilor sau rezolvarea problemelor sociale nu au avut culoare politica.
Faptul ca sunt candidat independent consider ca reprezinta un atu intr-o tara in care politicienii se bucura de o mare cota de neincredere. Bacauanii, ca si romanii, s-au saturat de politicieni si de minciunile lor sfruntate, de promisiunile fara acoperire facute. E foarte interesant cum o data la patru ani politicienii vor binele cetatenilor, dupa care uita de ei! Un alt atu este faptul ca sunt un om curat, care a fost verificat pana in cele mai mici detalii de organele abilitate ale statului. Averea mi-a fost verificata dupa model american. Am justificat, cu acte si dovezi, fiecare cent pe care-l am. As fi curios sa stiu daca politicienii de azi ai Bacaului ar putea sa faca acelasi lucru – sa-si justifice averile detinute. Eu spun ca nu! Statul roman, prin structurile sale, a cheltuit aproape 10 milioane de euro cu verificarea si anchetarea lui Dumitru Sechelariu. Dupa 8 ani nu s-a gasit nimic, pentru ca nu era nimic de gasit. Pot privi in ochi pe oricine pentru ca ma consider un om curat, un om onest.

Sunteti acuzat, si acum, de primarul Romeo Stavarache ca ati fi furat terenuri, ca ati fi lucrat doar pentru interesele dumneavoastra personale. Cum comentati?
Stavarache duce o campanie incredibil de murdara la nivel de culise. Duce o campanie dupa chipul si asemanarea lui. In toate intalnirile pe care le are prin cartiere, pe la firme, in toate discutiile cu cetatenii, el vorbeste – si astazi – tot despre Sechelariu Dumitru. Stavarache nu scoate o vorba despre cele doua mandate ale sale de primar. Nu explica cum a reusit performanta de a transforma Bacaul, din capitala economica a Moldovei, intr-un oras de provincie posomorat si fara vlaga. Nu spune de ce apa din Bacau nu este potabila, de ce serviciile publice sunt la pamant, de ce CET Bacau a ajuns pusculita personala a familiei sale, prin cumnatul Marius Stanila, maestrul de ceremonii din termoficarea bacauana. El incearca, din rasputeri, sa intoxice electoratul dupa modelul 2004-2008, ca si cand nu el ar fi fost primar in ultimii 8 ani. Daca ati observat, fuge cu disperare de orice confruntare cu cel pe care-l acuza de vrute si nevrute. De ce oare?
Pentru ca Stavarache minte. Mai pot fi eu acuzat de ceva, in conditiile in care am fost verificat si rasverificat, vreme de 8 ani, si nicio institutie, nici DNA, nici vreun procuror nu au gasit nimic ilegal? Toate afacerile mele au fost luate la puricat si intoarse pe toate fetele. Verificarile s-au incheiat cu NUP (n.r. – neinceperea urmaririi penale) pentru ca faptele nu existau. Daca as fi furat ceva mai stateam astazi de vorba cu dumneavoastra? Mai puteam candida la alegerile locale? Nici vorba.
Nu Dumitru Sechelariu este problema alegerilor locale din acest an. Problema localelor sunt cele doua mandate falimentare ale lui Stavarache. Pe el au obligatia sa-l traga la raspundere alegatorii. Din cauza lui Bacaul se afla unde se afla. Bacauanii au nevoie la conducerea Primariei de un om cu suflet si as zice eu de un om al locului, nu de un venetic. Impreuna avem obligatia de a salva ce mai poate fi salvat. Bacaul trebuie repus, urgent, pe un alt drum, pe drumul de odinioara al al bunastarii.

Cu ce prioritati ati intrat in cursa electorala? Care va sunt obiectivele si ce intentionati sa puneti in practica, cu prioritate, dupa preluarea mandatului de primar?
Mi-am expus filozofia administrativa atat in platforma program, cat si in diverse emisiuni de televiziune. Voi incerca in urmatorii 4 ani ca din pozitia de primar sa promovez mai multe proiecte menite a reintoarce jumatate din bugetul local catre cetateni. Nu este vorba despre faimoasele pomeni electorale, ci despre un set de masuri bine gandite de care – spun eu – bacauanii au foarte mare nevoie in acest moment. Prin diferite servicii publice locale si facilitati economice, contribuabilii dar si firmele din Bacau vor avea in administratia Sechelariu un sustinator in aceste vremuri de restriste. Intentionez si voi reusi sa introduc transportul in comun gratuit pentru mai multe categorii sociale, incepand cu pensionarii, elevii si studentii si terminand cu persoanele cu dizabilitati, asistentii lor personali, persoanele si familiile sarace sau donatorii de sange. De asemenea, persoanele cu varsta peste 70 de ani vor fi scutite de la plata taxelor si impozitelor locale. Legislatia in vigoare nu interzice implementarea acestor masuri si va spun, cu toata increderea, ca deoarece legea o permite, voi merge pana la capat cu ele.
Propun doua mari proiecte bacauanilor, care vor duce la schimbarea la fata a orasului: reabilitarea termica a blocurilor pe banii Primariei, respectiv achizitionarea – la pretul pietei – a 1000 de apartamente pentru redimensionarea fondului locativ al municipalitatii. In acest fel vom reusi sa deblocam piata imobiliara, cumparand apartamente la pret de criza. Ele vor fi modernizate pe banii Primariei si transformate in locuinte pentru tineri, respectiv pentru cei care doresc sa-si intemeieze o familie, cu optiunea ca intr-un orizont de timp stabilit acesti chiriasi sa aiba posibilitatea de a-si cumpara locuintele. Intr-o etapa ulterioara, daca va exista cerere pe piata, voi demara un proiect privind construirea de locuinte ieftine pentru tineri, dupa modelul campusurilor sociale inaugurate la Constanta de primarul Radu Mazare. Municipalitatea trebuie sa gaseasca solutii pentru a-i pastra acasa pe tineri, pentru a valorifica inteligenta si competenta lor. In ultimii ani, Bacaul s-a transformat intr-un exportator de materie cenusie si forta de munca calificata. Sustin, neconditionat, infiintarea unui serviciu SMURD integrat in Bacau, intr-un sistem unitar alaturi de pompieri si ambulanta. Voi scuti de la plata impozitului pe teren pe toti proprietarii care, din cauza Primariei, nu au putut sa beneficieze de acele proprietati asa cum si-au dorit, nu au putut sa le valorifice intr-un sens sau altul.
Am demonstrat ca pot fi un bun gospodar, iar pentru primarul Dumitru Sechelariu serviciile publice locale vor reprezenta o prioritate. Calitatea acestor servicii trebuie sa justifice taxele si impozitele pretinse populatiei. Intentionez ca in cel mult 6 luni de la preluarea mandatului de primar sa rezolv problema cainilor fara stapan, in parteneriat cu ONG-urile de prestigiu din domeniul protectiei animalelor. Nu in ultimul rand voi pune in aplicare un program de investitii vizand modernizarea tuturor strazilor din municipiul Bacau, dar cu precadere a celor neasfaltate. Nu este corect ca toti bacauanii sa plateasca taxe si impozite, dar doar unii sa beneficieze de investitii din partea municipalitatii. Aceasta discriminare trebuie sa inceteze odata pentru totdeauna.

Presa a iscat controverse, inca de cand erati primar, cu privire la sumele de bani date de Primarie – cu titlu de subventionare a transportului in comun – catre firma Transport Public. Cum veti reusi sa aplanati aceste discutii, in contextul introducerii transportului in comun gratuit?
Simplu, voi renunta la societatea Transport Public SA. Am conceput deja un plan in acest sens. Dupa finalizarea tuturor litigiilor fabricate de administratia Stavarache impotriva societatii, aceasta va reveni in proprietatea bacauanilor. Vom scoate la vanzare actiunile companiei, dupa o evaluare prealabila a lor. Bacauanii le vor putea cumpara dar, atentie, de maniera in care niciunul sa nu poata deveni actionar majoritar. Fiecare actionar va putea sa detina maxim 1 la suta din actiuni, dar nu mai mult. In fiecare an, bacauanii, care prin actiunile cumparate vor fi proprietarii Transport Public SA, vor primi acasa dividende, in acord cu principiul „profitului rezonabil” stipulat de Legea 92/2007. Astfel voi pune punct tuturor speculatiilor privitoare la banii dati de Primarie societatii de transport in comun. Ea nu va mai fi a mea.

Ati anuntat o regandire a sistemului de impozitare, dar si o serie de masuri vizand sustinerea mediului de afaceri. In ce constau ele?
Voi fi, cu siguranta, un primar care nu va sta cu spatele la mediul de afaceri. Administratia Sechelariu va regandi, in profunzime, intregul sistem de impozitare. Vor fi sustinute, cu prioritate, societatile din productie care vor avea cele mai mici taxe si impozite. Primaria va acorda scutiri la plata impozitului pe teren pentru societatile care decid sa investeasca in municipiul Bacau. De asemenea, va fi regandita politica de stabilire a cuantumului chiriilor si redeventelor, avand ca obiectiv sustinerea investitorilor si atragerea lor inspre municipiul Bacau. Imi propun sa infiintez un Consiliu Consultativ care sa includa reprezentanti ai mediului de afaceri local, ai institutiilor abilitate ale statului, ai universitatilor, respectiv ai Primariei. Consiliul va stabili directia de dezvoltare a municipiului Bacau, dar si prioritatile administrative. Urmatoarele 4 bugete care vor fi aprobate de Consiliul Local in legislatura 2012-2016 vor fi concepute pornind de la doleantele oamenilor de afaceri, dar si ale populatiei. Nu va spune Sechelariu ce trebuie facut cu bugetul local; vor spune locuitorii Bacaului si mediul de afaceri. Sa nu uitam ca multumita oamenilor de afaceri putem constitui bugetul local. Pentru mine, orice afacerist care a depasit criza este un performer si are dreptul sa stea alaturi de primar si de oras. In municipiul Bacau, primarul Dumitru Sechelariu va administra banul public cu publicul, intr-o totala transparenta si onestitate administrativa. Va asigur ca vom fi un model pentru o tara intreaga.
Ce solutii aveti pentru rezolvarea problemei invatamantului prescolar si cum veti aborda problema sigurantei cetateanului?
Municipiul se confrunta cu o grava criza a locurilor in gradinite si crese. Ultimele gradinite inaugurate in municipiul Bacau dateaza din timpul administratiei Dumitru Sechelariu, 2003-2004. De atunci si pana astazi, primarul Stavarache n-a fost in stare sa construiasca o noua gradinita, chiar daca in 2008 spunea ca ar avea in constructie vreo 4. A mintit si atunci, minte si acum. Curios lucru, n-a facut gradinite pentru copiii bacauanilor, dar isi gaseste mereu timp sa vobeasca despre Sechelariu!
Pentru a rezolva aceasta problema delicata, am in plan ca Primaria sa achizitioneze – la pretul pietei – spatii pentru amenajarea unor gradinite cu dotari si personal de nivel european. In plina criza, este mai ieftin sa cumperi imobile care sa fie convertite in gradinite, decat sa construiesti de la zero, cu costuri apasatoare pentru bugetul local, noi unitati prescolare. Filozofia care va guverna acest proiect vizeaza aducerea gradinitelor mai aproape de copii si nu plimbarea copiilor, pe strazile aglomerate ale orasului, pana la gradinita. Vom face o analiza serioasa si unde va fi cerere, acolo vom amenaja astfel de gradinite. Va fi un mare pas inainte, care va duce la deblocarea acestei probleme cronice.
Voi fi foarte scurt in ceea ce priveste subiectul sigurantei publice. Politia Locala trebuie sa fie o politie a bacauanilor, nu garda de corp a primarului, asa cum este acum! Politistii locali trebuie stimulati pentru ca au salarii de mizerie, dar isi asuma riscuri mari. Nu poti risca prea mult cand stai cu buzunarele goale. M-am gandit la o solutie vizand stimularea politistilor care aduc bani la bugetul local prin activitatea pe care o desfasoara. Nu spun mai multe, dar lucratorii Politiei Locale sa stie ca vor trai mai bine sub conducerea primarului Dumitru Sechelariu.

Aveti in vedere sa accesati fonduri europene pentru proiecte? Cum vedeti eficientizarea acestei activitati cruciale in contextul european in care traim?
Fara doar si poate. Fondurile europene sunt unul din instrumentele care pot sustine dezvoltarea Bacaului, dar doar daca sunt atrase in cadrul unor proiecte de care sa beneficieze cat mai multi contribuabili. Nu e un secret, in platforma mea program am spus ca la nivelul Primariei Bacau voi impulsiona activitatea serviciului specializat pe elaborarea de proiecte cu finantare europeana, dar si pe atragerea de investitori din tara si strainatate. Aceasta structura va promova peste hotarele Romaniei oferta investitionala a municipiului Bacau. Daca nu ne facem cunoscuti, daca nu reusim sa atragem investitori potenti din Uniunea Europeana, degeaba mai suntem membri ai Uniunii. Destinul Bacaului nu este acela de a trai, la nesfarsit, din supermarketuri. Proiectul meu de suflet, Bacaul Mare – Zona Metropolitana va fi revigorat in regim de urgenta. Avem nevoie de un numar mai mare de locuitori, pentru ca proiectele europene se adreseaza marilor comunitati. Un Bacau extins, comasat cu 17-20 de comune limitrofe, ne va permite sa accesam fonduri europene pe cele mai diverse domenii de dezvoltare, dar in primul rand pe infrastructura rutiera si utilitati. Sa nu uitam ca multi bacauani si-au construit locuinte in comunele din jurul orasului si este clar ca aceste localitati au facut pasi mari pe drumul urbanizarii. Aceasta va fi si directia pe care va merge administratia Sechelariu in urmatorii ani.

Veti ramane independent odata ajuns primar sau, dupa modelul 1999-2000, veti incerca sa intrati intr-un partid politic aflat la guvernare?
Pentru mine politica este un subiect definitiv inchis. Asta nu inseamna ca voi fi un haiduc in aceasta lume. Voi construi parteneriate cu factorii politici care inteleg sa-si insuseasca punctele „tari” din platforma program a lui Dumitru Sechelariu; voi construi parteneriate cu cei care inteleg ca interesul bacauanilor este mai important decat interesul de partid si de grup. Am o relatie buna cu actualul premier, Victor Ponta, dar si cu liderul PNL Crin Antonescu. Ne cunoastem de multi ani si – asa cum am mai spus-o – nu vad de ce domnul Ponta nu ar ajuta Bacaul condus de independentul Dumitru Sechelariu. Pot spune, fara teama de a gresi, ca Bacaul condus de independentul Sechelariu va avea, tot timpul, o usa deschisa la Guvern. Primarul Sechelariu nu va pactiza cu clientele politice, cu profitorii din partide care abia asteapta sa intre la ciolan. In ultimii 8 ani, administratia Stavarache a secatuit Bacaul prin incurajarea si cultivarea clientelismului politic, care a fost ridicat la rang de mare arta. Resursele municipiului au fost devorate si epuizate de aceasta clientela. Voi pune punct acestei practici paguboase.

In incheiere va propune sa adresati un cuvant bacauanilor cu ocazia Sarbatorii Inaltarii Domnului. Este un eveniment important, dar care are loc – iata – in plina campanie electorala…
Se cuvine sa spunem ca este vorba despre Inaltarea Domnului praznuita de credinciosii ortodocsi si in acest context de mare sarbatoare crestina as vrea sa fac un scurt remember. Bacauanii au uitat, poate, ca frumoasa Catedrala Ortodoxa „Inaltarea Domnului” este construita, de 20 de ani, de fratele meu Sergiu Sechelariu. Fratele meu a lucrat la aceasta monumentala biserica fara niciun profit. Sigur, pentru un constructor profitul nu va veni niciodata din construirea unui asezamant de cult, dar e important de stiut ca Sergiu Sechelariu, ca si mine de altfel, a avut o contributie esentiala la finalizarea acestui proiect de suflet. In 1990-1991, pe cand faceam parte din Delegatia permanenta a Consiliului Judetean, mi-a incoltit in minte ideea construirii unei catedrale, in centrul orasului, asa cum vedem ca exista in toate marile orase din Europa. Impreuna cu viitorul presedinte al Consiliului Judetean, Neculai Lupu, am pus pe picioare acest proiect si astazi il putem vedea aproape finalizat, in toata splendoarea. Amintesc aici ca Sergiu Sechelariu este titularul distinctiei „Crucea de Fier”, conferita de IPS Daniel, la acel moment Mitropolit al Moldovei. Fratele meu a construit biserica din Beresti Tazlau, implicandu-se – de asemenea – in sustinerea materiala a altor importante lacase de cult din Bacau, dar si din tara. In ceea ce priveste sarbatoarea Inaltarii Domnului, urez bacauanilor gandul cel bun, pace in familii si liniste sufleteasca. Biserica si cultele, in general, raman o constanta esentiala a vietii, chiar daca anumiti reprezentanti ai clerului au ajuns sa-L traficheze in interes electoral pe Dumnezeu. Este un fapt neplacut ca unele fete bisericesti inteleg sa se implice in campania electorala. Dumnezeu nu este membru de partid si nu are culoare politica.A consemnat Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img