Dumitru Macovei, pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, născut în Solonţ, cu domiciliul în Moineşti, absolvent al Şcolii de Artă Murală din cadrul Patriarhiei Române şi al Universităţii de Arte „Luceafărul” Bucureşti. A deschis numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate, fiind recompensat cu Premiul Naţional pentru Artă Sacră, acordat de UAP Bucureşti, Premiile UAP Bacău, fiind nominalizat la Bienala Naţională de Artă „Lascăr Viorel”. Lucrările lui Dumitru Macovei fac parte din colecţii particulare din Italia, Canada, SUA, Elveţia, Germania, Anglia, R.Moldova, Ucraina, Franţa.
Giulian Dumitriu, sculptor, născut în Bacău, într-o familie de artiști, absolvent al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. Este prezent în expoziții personale şi de grup la București, Milano, Amsterdam, Paris şi Toronto, iar lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din România, Italia, Franța, Canada, Statele Unite, Elveția. Artistul se poate mândri, printre altele, şi cu realizarea unor sculpturi monumentale din bronz, printre care cele ale lui Tristan Tzara, din Moineşti, şi Ion Ghica, contribuind şi la restaurarea celebrului Palat Ghica.
Sunt scurte repere din biografiile civile şi artistice ale celor doi artişti, care, pentru prima dată, expun împreună la Galeriile de Artă „Frunzetti” din Bacău, acum, la început de primăvară. Dumitru Macovei (MAC) este un artist extrem de activ, prezent în mai multe tabere de creaţie (Tescani, Moineşti, Râşca, Tohani, Bucureşti etc.), lucrările sale au impresioanat publicul iubitor de artă, prin spontanitate, culoare (mereu deschis, în care domină roşul, galbenul şi albastrul, dar şi frumoase griuri), pe suprafeţe mari, în care peisajul, portretul, autoportretul, ideile ni se dezvăluie într-o viziune aparte, pe care o recunoşti, o ştii: este Mac!
I-am văzut creaţiile la „personala”, din 2017, de la ALFA (80 de lucrări de o mare frumuseţe şi inteligenţă creativă), la Galeriile KARO, la Tescani, Moineşti, Centrul de Cultură „George Apostu”, iar acum, din nou, la „Frunzetti”, cu fix 40 de lucrări.
Giulian Dumitriu este mai puţin cunoscut băcăuanilor, activând mai mult în Bucureşti. Un sculptor din stirpea lui Brâncuşi şi Apostu, şi-a găsit propriul drum în arta plastică, iubind, ca şi precedesorii săi, verticala, „care leagă pământul de cer, iar arta sculptorului Dumitriu reprezintă o formă de căutare împreună a unei noi soluţii de descoperire a naturii noastre, care nu se erodează odată cu primul răsărit și cu primul avânt. Trăim într-o lume orizontală, o lume care a uitat verticalul”, a spus criticul de artă Pavel Şuşară, la vernisajul uneia dintre expoziţiile artistului băcăuan, din Bucureşti.
La vernisaj, despre arta celor doi artişti au vorbit Carmen Poenaru, gazda evenimentului, şi criticul Carmen Mihalache.
„Îl regăsesc pe Dumitru Macovei la fel de dezinvolt, un ludic serios, care m-a contaminat, aşa cum face şi cu poezia culorilor, esenţiale la el, o explozie de culoare, care îţi creează sentimentul uman al plenitudinii, care au o vibraţie anume, defamiliarizând banalul”, a spus Carmen Mihalache.
Despre Giulian Dumitriu, criticul a spus puţine cuvinte, care, însă, îl definesc pe artistul băcăuan: „Din ce vedem aici, ne arată un artist viguros, un explorator al interiorului obiectelor, lucrate în metal, impresionând, cu maniera sa şi publicul prezent la marea expoziţie Art Monaco, din 2015, sau la expoziţia din 2010, unde a surprins cu lucrarea «Lady Gaga», un portret în marmură, o lucrare de excepţie, care a fost solicitată şi la o expoziţie de la Roma. Aşadar, avem o expoziţie completă, în care temele general umane, frumuseţea şi complexitatea lumii îşi regăsesc locul în lucrările celor doi mari artişti ai noştri”, a conchis Carmen Mihalache.
Expoziţia este deschisă până pe 31 martie, accesul publicului fiind permis în limita numărului stabilit de Guvern.