29 septembrie 2024
Zona zeroCuvânt pentru sufletDuminica a XXVI-a din Timpul de peste An (B)

Duminica a XXVI-a din Timpul de peste An (B)

«Oricine scandalizează pe unul dintre aceştia mai mici care cred în mine, ar fi mai bine pentru el dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară trasă de măgar şi ar fi aruncat în mare. Dacă mâna ta te scandalizează, taie-o! Este mai bine pentru tine să intri ciung în viaţă decât, având amândouă mâinile, să mergi în Gheenă, în focul care nu se stinge» (Mc 9,42-43).
În fragmentul evanghelic al acestei duminici, Mântuitorul ne oferă o învățătură foarte dură și radicală. Oare chiar trebuie să ne tăiem mâna dacă ne duce la păcat? Sau să ne tăiem piciorul, ori să ne scoatem ochiul dacă ne îndeamnă să păcătuim?
Părinții Bisericii au văzut în aceste îndemnuri o referință la prietenii noștri cei mai apropiați. Cu alte cuvinte, acest text reprezintă un avertisment pentru oamenii care îi scandalizează pe cei apropiați sau îi determină să păcătuiască. Ne spune Isus că „ar fi mai bine să ni se lege o piatră de moară de gât şi să fim aruncați în mare” decât să determinăm pe cineva să păcătuiască.
Prietenii sunt de cele mai multe ori o binecuvântare pentru noi. Dar pot reprezenta și un prilej de păcat. Dacă un prieten caută în mod intenționat să convingă un alt prieten să păcătuiască, aceasta este o problemă gravă și este subiectul principal al mesajului lui Isus. El ne spune că, dacă avem prieteni care ne ispitesc și ne fac să ne îndepărtăm de Dumnezeu, este mai bine să renunțăm la acel „prieten”, să rupem legătura cu el.
Mâna, piciorul sau ochiul îi simbolizează pe acei prieteni care caută să ne îndemne la păcat. Și este mai bine ca aceste prietenii să se încheie decât ambele persoane să ajungă împreună în iad. Iar dacă noi suntem „prietenul” care îi atrage pe alții la păcat, este mai bine să rupem legătura cu cei pe care îi ispitim.
Prietenia este importantă. „Cine găsește un prieten fidel, a găsit o comoară”, ne învață Cartea lui Ben Sirah. Însă fiecare prietenie trebuie evaluată în lumina credinței și a adevărului. Uneori, prieteniile pot sta în calea credinței noastre și ne pot influența într-un mod negativ.
De aceea, să ne asigurăm că Isus Cristos este în centrul relațiilor noastre și, cu credință, vom putea descoperi prietenia adevărată.

Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img