18 noiembrie 2024

Duminica a XXVI-a din Timpul de peste an

Parabola lui Isus despre omul bogat și Lazăr cel sărac exprimă trei adevăruri.
Primul adevăr este acela că odată cu moartea nu se termină viața omului. Există o viață după moarte. Noi trăim numai o singură dată pe acest pământ și apoi intrăm în veșnicie. Pentru Lazăr și pentru omul bogat nu s-a terminat totul cu moartea. Așadar nu este o întoarcere în nimic sau o reîncarnare pentru a trăi o altă viață pe pământ. Greșesc cei care dau de știre la ziar sau la televizor spunând la moartea cuiva că „a trecut în neființă”. După moarte, omul nu rămâne singur. Lazăr este împreună cu Abraham. În cer vom trăi în comuniune cu multe alte persoane.
Al doilea adevăr e acela că după moarte se înfăptuiește o dreptate. Cea mai profundă dorință care se găsește în inima fiecărui om se va împlini. Dumnezeu este un Dumnezeu drept și el va înfăptui o dreptate veșnică. Oamenii se întreabă mereu: „Unde este dreptatea în această viață? De ce de multe ori învinge nedreptatea? Există crime care n-au fost clarificate. Există spărgători de bănci care n-au fost prinși. Există guvernanți care au furat din banii poporului și nu au pățit nimic”. Oamenii vor dreptate dar se simt fără putere să înfăptuiască dreptatea. Cine o va înfăptui? Parabola ne spune că dreptatea va învinge la sfârșitul timpului. Există o dreptate a lui Dumnezeu care este desăvârșită.Cei care se îndepărtează de Dumnezeu în această viață se îndepărtează prin voința proprie. Decizia de a nu-l iubi pe Dumnezeu înseamnă iad, deoarece omul a fost creat pentru iubire. Lipsa de iubire e un chin în care omul pășește prin libertatea sa.
Al treilea adevăr este acela că lumea de dincolo va fi diferită pentru fiecare în parte. Pentru unii va însemna Cer, iar pentru alții Iad. Acestea se hotărăsc în funcție de viața dusă pe acest pământ. Există un paradis care înseamnă o mângâiere veșnică. Există un iad care înseamnă o suferință veșnică.
Există din păcate oameni care protestează și nu vor să creadă în aceste realități. Conform parabolei, unii nu cred și nu ascultănici de cei din trecut (Moise și Profeți),nici de cineva din prezent, înviat din morți. Isus, cel înviat, ne pune în gardă din timp ca să nu riscăm veșnicia.

Pr. Eugen Budău(Director la Școala de Cântăreți bisericești „Sf. Cecilia”)




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014