22 ianuarie 2025

Duminica a XXIX-a din Timpul de Peste An

„Dați-i cezarului ceea ce este al cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu!” (Mt 22,15-21)
În fragmentul evanghelic din această duminică Isus le răspunde fariseilor la o întrebare care ne poate apărea adesea și nouă în minte: „Este permis sau nu a da tribuit cezarului?” Noi ne-am putea întreba: „Care trebuie să fie raportul corect între legile lui Dumnezeu și legile statului?”
Domnul ne oferă răspunsul: „Dați-i cezarului ceea ce este al cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu!” Prin acest răspuns, Isus le reamintește interlocutorilor săi că dacă sunt atât de preocupați și atenți în ceea ce privește plata impozitelor către stat, ar trebui să fie mult mai preocupați și mai atenți cu privire la slujirea lui Dumnezeu și la îndatoririle față de El ca Domn și Creator.
Isus ne amintește și nouă că putem fi buni cetățeni ai pământului dacă ne îndeplinim îndatoririle față de țară, respectând legile statului, atât timp cât nu intră în contradicție cu cele ale lui Dumnezeu. Dar mai important de atât, este să căutăm să fim buni ceățeni ai cerului prin cuvânt și exemplu, punând în practică legile lui Dumnezeu. Și cum putem face acest lucru?
O scriere creștină din secolul al II-lea, „Scrisoarea către Diognet” spune astfel: „Creştinii nu se pot distinge de ceilalţi oameni nici prin teritoriu, nici prin limbă, nici prin obiceiurile vieţii.
În timp ce folosesc obiceiuri din ţara lor în îmbrăcăminte, mâncare şi în toate celelalte, dau exemplul unui minunat mod specific lor de a trăi împreună… Locuiesc în ţara lor, dar ca străini, participă la toate activităţile ca buni cetăţeni şi acceptă toate datoriile ca oaspeţi în trecere. Trăiesc pe pământ, dar sunt cetăţeni ai cerului. Ascultă de legi, dar prin viaţa lor depăşesc legile. Într-un cuvânt, creştinii sunt în lume ceea ce este sufletul în trup”.
Așadar, Evanghelia din această duminică ne ajută să înțelegem cum trebuie să trăim ca cetățeni ai acestei lumi, fără a uita că suntem chemați să construim Împărăția lui Dumnezeu încă de pe pământ.
Faptul de a fi creștini nu ne scutește de datoriile noastre sociale și politice, ci ne îndeamnă să ne implicăm activ în aceste domenii, să fim responsabili de viața socială și politică a societății în care trăim.

Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img