În evanghelia duminicii a XVIII-a de peste an, observăm cum Isus ne invită în mod categoric să ne pregătim pentru întâlnirea neașteptată cu Dumnezeu, o întâlnire pe care nu o decidem noi, funcțiile sau „bogățiile” noastre: „Fiți atenți și păziți-vă de orice lăcomie, deoarece chiar și atunci când cineva este bogat, viața lui nu constă în ceea ce are”! (Lc 12,15)
Cei mai săraci oameni sunt „cei bogați”! Aceasta se întâmplă ori de câte ori suntem plini de noi înșine, refuzând slujirea aproapelui și încrederea în Dumnezeu.
Isus ne invită la o deschidere sinceră către Dumnezeu care ne oferă un exemplu strălucitor de dărnicie: a creat întregul Univers și l-a pus la dispoziția noastră ca pe un dar al iubirii și generozității sale infinite.
„Ce mă fac, pentru că nu am unde să-mi adun recolta?”, se gândea bogatul în inima sa, însă sfântul Vasile ne răspunde, învățându-ne astfel: „Omule, de ce te frămânți cu demolări și construcții inutile? Ceea ce-ți prisosește trebuie împărțit, iar cele mai eficiente și durabile hambare se găsesc în casele celor nevoiași”.
„Așa se întâmplă cu acela care adună comori pentru sine, dar nu este bogat înaintea lui Dumnezeu”. Într-adevăr, suntem și rămânem cu adevărat bogați doar dacă dăruim celor lipsiți. Iată de ce bogăția materială nu trebuie să fie un mijloc de a ne înfumura, de a ne deosebi de ceilalți, dar trebuie să ne încurajeze la acțiune, la caritate, un mod sublim de a ne implica pentru alții: „Isus, deși era bogat, s-a făcut sărac pentru ca noi să ne îmbogățim” (cf. Fil 2,7).
Dumnezeu nu se revelează cu mijloacele puterii și bogăției lumii, ci cu acelea ale slăbiciunii și sărăciei: Cristos, Fiul veșnic al lui Dumnezeu, egal în putere și glorie cu Tatăl, s-a făcut sărac; a coborât în mijlocul nostru, s-a apropiat de fiecare dintre noi.
Să medităm la o întrebare, la o constatare și la un îndemn: Așadar, dacă în noaptea aceasta ți se va cere sufletul, cele pe care le-ai adunat ale cui vor fi?(cf. Lc 12,20)
Căci, ce are (cu ce rămâne?) omul în toată truda lui de sub soare? (cf. Qoh 2,22)
Cugetați la cele de sus, și nu la cele de pe pământ! (Col 3,2)
Pr. Cristian Diacu, Ofmconv
Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” Luizi-Călugăra