23 decembrie 2024

Duminica a V-a din Postul Mare (B)

„Domnule, vrem să-l vedem pe Isus!” (In 12,20). Cu aceste cuvinte începe Evanghelia duminicii a V-a din Postul Mare. Această dorință simplă, exprimată de un grup de greci care probabil doar au auzit despre minunile sale, pare să fie în contrast cu atmosfera tensionată și ostilitatea crescândă din partea autorităților față de persoana lui Isus.
Isus se folosește de acest context pentru a vorbi despre pătimirea și moartea sa răscumpărătoare, cea mai mare minune săvârșită de Domnul.
Miracolele săvârșite de Isus au fost semne prin care el i-a pregătit pe ucenicii săi, și pe toți cei care aveau să-l urmeze, pentru ultimul mare semn: mântuirea adusă prin crucea și învierea sa.
Toate minunile săvârșite de Isus în favoarea oamenilor de-a lungul activității sale publice nu aveau o putere durabilă, o putere veșnică. Fără misterul pătimirii nu ar fi existat mântuirea. Orbul din naștere, căruia i-a fost redată vederea, avea să moară mai apoi, ceea ce înseamnă că avea nevoie de mântuire. Oamenii care au fost hrăniți cu pâinile înmulțite de Isus, au murit și ei la un moment dat, și au avut nevoie de mântuire. Leprosul care a fost vindecat de boala sa, tot avea să moară la un moment dat și avea, la rândul său, nevoie de mântuire. Lazăr, pe care Isus l-a înviat din morți, avea să experimenteze din nou moartea naturală și avea nevoie de mântuire.
Este un mare dar atunci când avem parte de un miracol din partea Domnului. Dar oare un astfel de semn ne ajutăm să începem un drum de convertire, să pornim mai mult în urmarea lui Isus? Sau ne mulțumim doar cu minunea și uităm de autorul ei?
„Vrem să-l vedem pe Isus!” Aceasta ar trebui să fie cea mai mare dorință a noastră. Unii oameni au parte de o vindecare miraculoasă în viața lor. Alții, la fel de credincioși, poate că nu o primesc. Nu putem găsi o explicație de ce unii sunt vindecați, iar alții nu. Însă, indiferent dacă avem parte de semne extraordinare în viața noastră sau nu, adevărata minune de care putem avea parte cu toții este minunea răscumpărării, este un suflet purificat, curățat și iertat prin sângele mântuitor al lui Isus Cristos, prin jertfa sa pe lemnul crucii.
Singura minune care are valoare veșnică este Moartea și Învierea lui Isus, care se actualizează la fiecare Sfântă Liturghie. Puterea acestei minuni, numită Răscumpărare, este disponibilă pentru noi toți.

Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img