Duminica a IV-a din timpul Paștelui este dominată de figura păstorului. Ea ne pune înaintea ochilor chipul blând și plin de iubire al lui Isus, Bunul Păstor.
Noi, creștinii de astăzi, când vrem să folosim o imagine pentru a scoate în evidență iubirea și bunătatea Domnului Isus, arătăm icoana Inimii sale. Biserica antică, în schimb, arăta icoana lui Isus, Păstorul cel bun, care își are originea în Vechiul Testament. Cuvintele păstor, oi și staul făceau parte din patrimoniul istoric al poporului ales și erau ușor de înțeles de ascultătorii lui Cristos. De aceea, Isus se prezintă pe sine ca fiind Păstorul cel bun, unicul păstor adevărat.
Isus este bunul Păstor vestit de profeți. În el se împlinesc toate profețiile. Profeții vestiseră, cu secole mai înainte, sosirea bunului Păstor, a lui Mesia, care avea să îndrume și să aibă grijă de turma sa cu iubire. El cunoaște și cheamă pe fiecare dintre oile sale pe nume.
Celebrând în timpul pascal misterul lui Cristos care ne-a răscumpărat și sfințit, liturgia cuvântului caută izvorul acestei mari generozități și îl indică tocmai în cuvintele cu care Isus se numește pe sine „Păstorul cel bun”. El își cunoaște și își iubește turma pe care o conduce la viața veșnică.
Pe vremea lui Isus, mai mulți păstori își adăposteau turmele în același staul care avea o singură poartă. Dimineața, păstorii ieșeau in fața porții și dădeau semnalul specific turmei lor. Oile, care noaptea s-au amestecat, acum se despărțeau și își urmau păstorul deoarece cunoșteau semnalul, glasul păstorului. Isus vrea să spună că semnalul oilor sale este iubirea. El a putut afirma că este Păstorul cel bun pentru că îşi iubeşte oile sale cu iubirea Tatălui ceresc. Astfel, devine purtătorul iubirii Tatălui. Noi putem spune că facem parte din turma sa numai în măsura în care pornim de la cunoașterea bunului Păstor, adică de la aceeași iubire.
Cristos, Păstorul cel bun, înălțându-se la cer, nu și-a părăsit turma ci rămâne în mijlocul ei și o cărmuiește prin cei chemați să fie păstori sufletești. De aceea, Biserica a orânduit ca în duminica aceasta, Duminica bunului Păstor, să se celebreze și Ziua mondială de rugăciune pentru vocații la preoție și viața consacrată.
Isus, după învierea sa din morți, continuă să fie prezent printre noi până la sfărșitul veacurilor ca un bun și blând Păstor care-și conduce turma la pășunile verzi ale mântuirii.
Pr. Petre Țîmpu, Parohia Catolică „Schimbarea la Faţă a lui Isus” Bacău
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.