Cea de-a doua duminică din Timpul Adventului ne prezintă figura emblematică a sfântului Ioan Botezătorul, alături de invitația de a ne pregăti pentru venirea Domnului: „Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările lui!” (Mc 1,3).
Ioan a fost cel despre care Isaia a profețit că va veni înaintea lui Mesia. Lui Ioan i s-a încredințat responsabilitatea, dar și privilegiul, de a fi cel care va pregăti calea pentru Mântuitorul lumii.
Și cum a făcut acest lucru? Poate că mulți oameni, dacă ar fi avut posibilitatea să-l instruiască pe Ioan cu privire la cel mai bun mod de a pregăti calea Domnului, i-ar fi spus să meargă mai întâi la liderii poporului, la autoritățile civile, la cei influenți pentru a câștiga bunăvoința lor. Dar Evanghelia ne spune că Ioan nu făcut acest lucru.
Sub inspirația Duhului Sfânt, Ioan Botezătorul a fost condus nu în casele celor mai influenți și mai bogați oameni, nici în sinagogi, nici în Templu. În schimb, Ioan a fost condus în pustiu. Și în pustiu, în acel loc sălbatic, a atras mulți oameni care au primit mesajul său și invitația la pocăință.
Dumnezeu continuă să cheme și astăzi oameni care să meargă pe urmele lui Ioan Botezătorul. Chiar dacă Ioan a trăit în urmă cu aproximativ două mii de ani, misiunea pe care a desfășurat-o este una care trebuie îndeplinită și astăzi în diferite moduri. „Calea Domnului” încă trebuie pregătită. Domnul încă dorește să vină în viața omului și are nevoie de profeți care să-i pregătească calea. Întrebarea pe care am putea să ne-o adresăm în această perioadă este următoarea: oare sunt și eu chemat la această misiune?
Fiecare dintre noi, bogat sau sărac, învățat sau mai puțin instruit, tânăr sau bătrân, este chemat de Dumnezeu să pregătească în fiecare zi calea pentru venirea sa prin intermediul harului.
Suntem chemați să pregătim calea chemându-i pe alții la pocăință sinceră și la convertire adevărată. Acest lucru îl putem face dând mărturie prin faptele noastre, prin cuvinte sau prin alte modalități prin care Dumnezeu ne cheamă să facem acest lucru.
Să căutăm acel „pustiu” în care Domnul ne cheamă să ascultăm glasul său, pentru a putea pregăti cât mai bine calea lui, asemenea sfântului Ioan Botezătorul, ca să putem trăi bucuria nașterii sale în lume.
Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău