24 noiembrie 2024

Dublul standard UEFA: românii sunt acuzați de sloganuri „discriminatorii”, albanezilor li se permit tatuaje cu liderii teroriști UCK

UEFA se confruntă cu critici și dezbaterea intensă cu privire la dublul standard în abordarea scandărilor și simbolurilor politice în timpul meciurilor internaționale. Incidentele recente din meciurile dintre România și Kosovo, precum și Albania și Polonia, au ridicat semne de întrebare cu privire la consecvența organizației în gestionarea acestor situații.



Meciul dintre naționalele de fotbal ale României și Kosovoului, două țări cu relații diplomatice tensionate, a fost întrerupt în minutul 18 din cauza scandărilor suporterilor români care strigau „Kosovo je Srbia” (Kosovo este Serbia). UEFA a intervenit și a suspendat meciul, menționând că acest comportament era „discriminatoriu”. După o pauză de peste 40 de minute, meciul s-a reluat.

Este important de menționat că sloganul strigat de suporterii români, „Kosovo e Serbia,” reflectă chiar poziția oficială a României în această problemă. Țara noastră nu a recunoscut niciodată Kosovo ca stat independent și continuă să îl considere ca parte integrantă a Serbiei. Din acest punct de vedere, interpretarea acestui slogan ca fiind discriminatoriu este abuzivă.

În paralel, meciul dintre Albania și Polonia, care s-a desfășurat la Tirana, a fost marcat de scandări similare din partea fanilor polonezi care au strigat „Kosovo este Serbia”. Aceasta a provocat tensiuni în tribune și a dus la o scurtă întrerupere a jocului.

Un moment controversat a avut loc și în timpul meciului Albania – Polonia, când fotbalistul albanez Mirlind Daku a arătat publicului tatuajul său, care includea cuvântul „Katana”, porecla comandantului armatei teroriste de eliberare a Kosovo, și numărul 138, referitor la brigada 138 pe care o conducea. Daku a declarat că dedică golul compatrioților din Kosovo și a vorbit despre unirea teritoriilor albaneze. Surprinzător, UEFA nu a reacționat la acest gest controversat.

Într-un alt incident, meciul dintre Armenia și Croația a fost întrerupt după ce peste teren a fost lansată o dronă purtând steagul Artsakh (Nagorno Karabah). Jocul a fost suspendat până când steagul a fost îndepărtat.

Aceste evenimente recente au adus la lumină problemele legate de dublul standard în aplicarea regulilor și sancționarea comportamentului discriminatoriu sau a simbolurilor politice în timpul meciurilor internaționale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014