în luna iunie, la nivelul judeţului Bacău, s-au înregistrat trei cazuri de intoxicaţie cu ciuperci
În această perioadă, în apropierea piețelor din municipiul Bacău, dar nu numai, comerțul ambulant de ciuperci a înflorit. Iar cei care vin la oraș cu bureţi adunaţi din pădure nu duc lipsă de clienți. Autoritățile sanitare le atrag însă atenția că cei care le cumpărăr se expun unor riscuri.
Numai în luna iunie, spun oficialii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău, la nivelul judeţului s-au înregistrat trei cazuri de intoxicaţie cu ciuperci, toate în zona Oneştiului. Dar şi la Spitalul Judeţean Bacău au ajuns săptămâna aceasta două persoane, un băiat de 17 ani şi un bărbat de 41 de ani, ambii din Mărgineni, care aveau simptomele unei intoxicaţii, ei declarând că au mâncat ciuperci.
După ce au primit îngrijiri medicale în camera de gardă, au cerut să plece acasă, iar în final medicii le-au pus diagnosticul de sindrom dispeptic acut, suspiciunea de intoxicaţie cu ciuperci nefiind confirmată.
„Recomandăm evitarea consumului de ciuperci/bureţi procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar și evitaţi culegerea și consumul acestora din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare”, spune Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău. Copiii de vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţie foarte grave, chiar letale, mai spun specialiştii, şi de aceea nu trebuie să-i hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci.
Autorităţile nu sunt de acord nici cu testele care se fac din bătrâni pentru a depista ciupercile otrăvitoare. Este vorba despre fierberea unei lingurii de argint sau a unor legume alături de bureţi. Se spune că astfel se poate afla dacă sunt sau nu comestibile, după cum îşi modifică sau nu culoarea, dar această metodă nu are o susţinere ştiinţifică.
„În cazul în care aţi consumat ciuperci/bureţi consideraţi comestibili şi după câteva ore constataţi apariţia bruscă a următoarelor simptome: colici abdominale, greţuri, vărsături, diaree, transpiraţii abundente, semne de deshidratare manifestate prin piele uscată și sete mare, alterarea stării generale, agitaţie, confuzie, halucinaţii, crampe musculare, micşorarea pupilei, prezentaţi-vă de urgenţă la cea mai apropiată unitate medicală.”
Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt DSP Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.