Presa occidentala si liderii politici au felicitat Ucraina pentru ca a ales ceea ce ei au numit „drumul european”.
Intr-adevar, la o prima vedere, pare ca alegerile pentru Parlamentul tarii au fost câstigate de fortele pro-europene, comunistii au ramas pe dinafara iar Partidul regiunilor, câstigator al tuturor alegerilor parlamentare si prezidentiale intre 2006 si 2014, a decis sa nu participe la acest scrutin.
Daca ne uitam mai atent, insa, fortele politice care au intrat in Parlament, desi au un discurs aparent pro-european, in realitate au o ideologie nationalist-extremista, chiar nazista, cum e cazul Sektor Dreapta.
In campania electorala, partidele câstigatoare au marsat pe ideea revansei fata de separatisti, pe reinceperea luptelor.
Cum nicio formatiune nu a obtinut majoritatea in Parlament, Guvernul va fi format de o coalitie. Presedintele Porosenko va trebui sa se alieze cu premierul Yateniuk, ceea ce va duce, sustin observatorii politicii ucrainene, la o situatie similara cu cea dintre Iuscenko si Iulia Timosenko: instabilitate politica si paralizie decizionala.
Din punct de vedere economic, situatia din tara se prezinta extrem de dificila: nu exista bani pentru plata gazelor iar pretul produselor de stricta necesitate este pe cale sa fie liberalizat.
In prezent, 21 de produse incluse pe o lista sociala, intre care pâinea, ouale, carnea de vita, orezul sau pastele, au preturi reglementate strict de stat. Insa, comerciantii au gasit deja mijloacele sa fenteze controlul preturilor, schimbând denumirea sau reteta.
Blocajul politic si cel economic sunt praguri psihologice care nu pot fi depasite asa usor. Prin urmare, pentru a putea guverna tara si a elimina posibilitatea unei noi revolutii, noua Putere are nevoie de un argument puternic.
Iar singurul argument care ar putea legitima Puterea si care ar oferi o perioada de respiro ar fi recuperarea teritoriilor din Est. Asadar, noul guvern va fi nevoit sa reia luptele cu separatistii din Lugansk si Donetk.