„Drumul Crucii” porneste de la „Masa tacerii” si se termina in vârful unui deal, unde, pelerinii au montat pe un platou câte o cruce personalizata, in mod simbolic
Putini bacauani au cunoscut linistea Manastirii Carmelitane de la Luncani, comuna Margineni, desi edificiul dateaza de mai bine de zece ani. Si mai putini stiu ca pe un deal din apropierea lacasului de cult, exista un „drum al crucii”, construit de pelerini si de calugarii din manastire. La poalele dealului situat in spatele manastirii a fost construita o masa a tacerii, unde, strajuieste impunator o replica a lui Isus Cristos rastignit pe cruce.
„Locul este destinat tuturor celor care vor sa se reculeaga aici – spune Marcel Ghiurca, de la Manastirea Carmelitana. Ideea amenajarii acestui loc ne-a venit in momentul in care pelerinii veneau la noi in numar din ce in ce mai mare, iar unii dintre ei cautau linistea padurii ca sa se reculeaga. Si cum manastirea dispune de spatiu suficient, oamenii de aici au defrisat o portiune de teren, am montat buturugi de lemn, banci si o cruce pe care este rastignit Isus Cristos, iar locul a devenit popas de rugaciune si relaxare in linistea padurii”.
Expozitie de cruci, in padure
De-a lungul timpului, pelerinii romano-catolici care au cautat linistea la Manastirea Carmelitana, au cutreierat dealurile din vecinatate si au venit cu propunerea sa faca un „drum al crucii”, purtând cu ei o cruce, pâna in vârful unui deal. La finalul procesiunii care simboliza drumul facut de Isus Cristos, crucea respectiva era „rastignita” pe un copac. „Printre pelerini s-au numarat de cele mai multe ori si elevii unor institutii de invatamânt romano-catolice care au organizat seminarii aici – declara Marcel Ghiurca.
Asa se face ca fiecare grup care a vrut sa urce drumul crucii, a lasat in vârful dealului câte o cruce, in mod simbolic”. Pe drumul de intoarcere, cei care ajung in zona au ocazia sa vada in natura, o alta expozitie cu tema religioasa, semnata de Marcel Ghiurca. Tablourile au fost facute dintr-o rasina speciala, insa, cât timp s-a scolit autorul prin tari straine invatând tainele sculpturii, oamenii locului le-au vopsit cu bronz. Vopseaua s-a scorojit, iar lucrarile vor fi reconditionate chiar de catre autorul lor.