24 decembrie 2024

Drumul catre primarie sau de la speranta catre succes

Dumitru Sechelariu, independentul care vrea sa reinvie Bacaul

Reporter: Descrieti-l în câteva cuvinte pe Dumitru Sechelariu!
Dumitru Sechelariu: Mi-e greu sa vorbesc despre mine la persoana a treia, dar daca ceva ma caracterizeaza cu adevarat este ca în tot ce am facut am pus mult suflet. Am facut totul cu suflet, cu pasiune si, poate, uneori am gresit. Sunt un om de cuvânt, un om al cuvântului dat. Ceea ce spun si fac, spre deosebire de foarte multi din ziua de azi care una spun si alta fac. Am spus si o repet, în 1990 am renuntat la cuvintele „daca” si „parca”. Pentru mine e „DA” sau „NU”, alb sau negru. Nu-mi place sa ma ascund dupa deget. Nu e stilul meu.



Rep.: De ce o noua candidatura independenta la Primaria Municipiului Bacau?
D.S.: Candidez cu un singur scop: Bacaul trebuie sa redevina ceea ce a fost, adica numarul 1 în Moldova si unul dintre primele orase din tara. Bacaul de astazi seamana tot mai mult cu un târg de provincie si tot mai putin cu o capitala economica de regiune. S-a încercat, în fel si chip, discreditarea mea, în special din zona administratiei Stavarache, zicându-se ca vreau sa vin la Primarie pentru a-mi rezolva afacerile. Nimic mai fals! Spre deosebire de actualii edili, Sechelariu nu si-a construit afacerile pe banii bacauanilor, pe seama bugetului local. Astazi, mai mult ca oricând, singura sansa a partidelor si a politicienilor este banul public. De aceea în jurul Primariei Bacau roiesc atâtea firme de partid, iar bugetul municipalitatii se vede capusat aproape în fiecare zi. Afacerile lui Sechelariu sunt transparente, la vedere. Nu am afaceri ascunse. Am venit în Primarie în 1996, din postura de potent om de afaceri. Eu nu am fost un patron de spalatorie, am fost patronul uneia dintre cele mai renumite companii din tara la momentul respectiv – Selena. Sa nu se uite acest adevar, aceasta realitate. În ultimii 20 de ani am demonstrat ca pot fi un administrator public de top. Bacaul merita sansa sa renasca, sa redevina ceea ce a fost si, îmi place sa cred, Sechelariu merita sansa sa demonstreze ca este capabil sa readuca municipiul Bacau pe locul 1. Daca nu o voi face eu, probabil ca nu o va face nimeni altcineva.

Rep.: Ati avut doua mandate ca primar, iar acum îl vreti pe al treilea. Care credeti ca sunt sansele reale pentru acest post?
D.S.: Alegerile într-un singur tur au tendinta de a avantaja candidatii aflati deja în functie, nu e un secret. Pe de alta parte, cred în sansa mea pâna la capat si mai ales în bacauanii care tin la orasul lor. Este foarte important ca în fruntea comunitatii sa se afle o persoana din acea comunitate, un om care sa simta pulsul comunitatii, sa stie care sunt problemele reale si solutiile la aceste probleme. În fruntea Primariei avem nevoie de un om cu o gândire constructiva, axata pe dialog si consens, nu de o persoana mânata de frustrari si care, în lipsa de ceva mai bun, scrie scrisori de dimineata pâna seara. Primaria si conducerea ei trebuie sa fie aliatul contribuabililor, nu dusmanul lor.

Rep.: Din activitatea de primar, ce regretati cel mai mult? Care este cea mai mare greseala a celor doua mandate?
D.S.: Departe de mine sa cred sau sa spun ca am fost perfect în mandatele mele de primar. Sunt si eu om si, ca orice alt om, am fost si sunt supus greselii. Una din greselile pe care le-am facut în acea perioada a fost ca nu am explicat, în detaliu, actiunile si deciziile mele astfel încât, în lipsa cunoasterii adevarului, multi bacauani au ajuns, foarte usor, victime ale manipularii facute în special prin presa. În primul tur al alegerilor locale din 2004 nici nu am mai iesit sa fac campanie electorala în municipiu si poate pentru multi acest fapt a semanat cu un fel de sfidare. În fine, ce-a fost a fost! Am gresit, poate, atunci când mi-am pus încrederea în oameni care nu s-au ridicat la înaltimea încrederii oferite de mine. Chiar si asa, în timpul mandatelor mele de primar, Bacaul era invidiat de o tara întreaga. Eram între orasele fruntase ale României, asta e clar. Acum pe unde ne aflam, ca oras? Va las pe dumneavoastra sa apreciati.

Rep.: V-ati legat în sloganul de campanie de cuvântul gospodar. De asta are nevoie Bacaul sau de un bun administrator?
D.S.: „Bacaul are nevoie de un gospodar” nu este un slogan de campanie, este o realitate pe care o vedem cu ochii nostri, o simtim pe pielea noastra. Daca ne referim la administratie, este clar ca un bun gospodar înseamna, de fapt, un primar care sa fie bun administrator public, lucru de care Bacaul are nevoie ca de aer în acest moment. Nicaieri în alta parte ca în serviciile publice locale nu se vede mai bine mâna unui administrator, a unui „gospodar” cum i-am zis eu. A se vedea cazul Bacaului, unde aceste servicii sunt la pamânt, desi taxele platite de bacauani sunt printre cele mai mari. Pe de alta parte, campania mea nu se va limita doar la acest slogan. Vor fi si alte mesaje pe care le voi transmite bacauanilor, la momentul oportun.

Rep.: Ati câstigat un tur de alegeri în functia de primar ca independent. Acum este mai greu decât în 1996?
D.S.: Singurul lucru care a ramas la fel, între candidatura mea din 1996 si cea de acum, din 2012, este ca sunt independent politic. Consider ca a candida acum este mai dificil ca atunci, mai ales prin prisma faptului ca legislatia electorala în vigoare, dar si jocurile politice de culise, au scopul de a micsora, cât mai mult posibil, sansele unui candidat independent. Partidele si politicienii si-au creat o lume a lor. Se înteleg între ei, se aleg între ei, multumita activelor de partid si mi se pare ca s-au cam rupt de problemele cu care se confrunta cei multi, grosul populatiei care da piept cu criza economica. Si eu am facut parte dintr-un partid – PSD – dar am încercat sa fac politica administratiei locale, nu politica de partid. Poate de aceea nici nu am fost un stralucit politician. Ca independent, sunt în elementul meu cum se spune. În plus, cred ca românii si, deci, bacauanii nu mai cred în politicieni, în partide. De aici si ideea de a veni din postura de independent politic în fata bacauanilor.

Rep.: În cazul în care veti ajunge primar, ce nu veti mai repeta din mandatele trecute?
D.S.: În ciuda declaratiilor politicianiste care vin mai ales din zona administratiei Stavarache, am convingerea ca bacauanii au trait mai bine în mandatele mele de primar, decât o fac acum. Raportat la nivelul economiei nationale de atunci, la puterea de cumparare si la nivelul bugetului local pe care-l administram, consider ca bacauanii au trait mai bine atunci decât acum. Revin si spun ca, în timpul administratiei Sechelariu, Bacaul era pe primele locuri în tara la foarte multe capitole: de la economie, la calitatea serviciilor publice locale. Erau locuri de munca, somajul era tinut în frâu, calitatea vietii era alta, superioara celei de acum. Bacaul de azi este aproape mort. Nu mi-e rusine cu mandatele mele si nu resimt vreo vinovatie ca sa va spun acum ce anume nu as repeta din ce am facut în mandatele trecute. Cu certitudine voi fi un primar al tuturor bacauanilor, indiferent de pozitionarea lor în societate.

Rep.: Va exista o colaborare politica în timpul si dupa campania electorala cu ceilalti contracandidati?
D.S.: Atâta timp cât mi-am anuntat candidatura la functia de primar din postura de independent politic, este clar ca Sechelariu nu va marsa pe niciun partipris politic. Voi fi independent pâna la capat, nu un independent de sezon, cum vad ca se arata unii sau altii. Sigur, odata ajuns primar voi lua în calcul orice forma de colaborare în interiorul Consiliul Local, dar pornind de la premisa ca interesul bacauanilor este suveran. Daca alesii locali vor întelege acest lucru vor putea colabora cu primarul Sechelariu. La urma urmei, sunt trimisi în Consiliul Local ca sa-i reprezinte pe bacauani, nu sa-si rezolve propriile afaceri sau mai stiu eu ce alte probleme personale.

Rep.: Care ar trebui sa fie, din punctul dumneavoastra de vedere, prioritatile viitorului mandat de primar?
D.S.: Prioritatile mandatului 2012-2016 ar trebui sa vizeze, în opinia mea, doua domenii extrem de importante – mediul de afaceri si economia locala, respectiv domeniul social. Municipalitatea trebuie sa se implice în cautarea unor solutii de redresare a mediului de afaceri bacauan. Multe firme bacauane au fost pur si simplu izgonite din Bacau, doar pentru ca nu au fost pe placul primarului. Actualii edili au actionat iresponsabil, au îngropat economia Bacaului trecând pe primul plan satisfacerea unei clientele politice tot mai lacome. Prin zeci de contracte publice, administratia Stavarache a scos din Bacau sute de milioane de euro, bani care ar fi putut sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri local, nu la îmbogatirea unor firme din judetele vecine. În ceea ce priveste domeniul social, municipalitatea trebuie sa fie mai prezenta în ajutorarea bacauanilor care se afla în situatii critice, a categoriilor defavorizate cum li se spune. În prezent, Primaria îsi aminteste de aceste categorii odata la 4 ani, când – în preajma alegerilor – ofera tot felul de ajutoare, asa-numitele „pomeni electorale” cum le spune presa. Onoarea bacauanilor, cred eu, nu poate fi cumparata nici cu tichete cadou, nici cu „atentii” de campanie.

Rep.: Care sunt atuurile dumneavoastra în raport cu ceilalti candidati pentru functia de primar?
D.S.: Atuul meu cel mai important este experienta. Niciunul dintre candidatii anuntati la functia de primar nu are experienta administrativa pe care am acumulat-o eu, dar si experienta de viata. Am trait multe si am vazut multe. Cunosc foarte bine orasul Bacau, orasul meu natal, cunosc problemele cu care el se confrunta. Daca ajungi sa cunosti problemele reale esti în masura sa identifici si solutiile cele mai eficiente pentru rezolvarea acestor probleme. De asemenea, consider un atu inclusiv independenta mea politica. Vin în fata bacauanilor pe propriile mele picioare, nesprijinit de vreun partid sau grupare politica. Repet ce am spus mai înainte, cred ca în fruntea comunitatii este nevoie, mai mult ca oricând, de o persoana din comunitate, care sa puna suflet si sa tina la acea comunitate.

Rep.: Unde credeti ca s-a gresit din punct de vedere administrativ în cei opt ani de când ati parasit primaria?
D.S.: În ultimii 8 ani, administratia Stavarache a facut un cumul de greseli care a dus Bacaul pe ultimul loc în regiune din punctul de vedere al puterii economice, al influentei. Mediul local de afaceri a fost pus pe chituci, firmele nu s-au mai dezvoltat, nu s-au mai creat locuri de munca. Orasul a intrat într-un blocaj. La asta se adauga politizarea excesiva a tuturor domeniilor din subordinea Primariei Bacau, de la Achizitii Publice, pâna la serviciul de salubritate. Administratia Stavarache a confundat interesul bacauanilor cu interesul de partid, crezând ca interesul PNL coincide cu al bacauanilor. O alta greseala esentiala tine de angajarea municipalitatii în proiecte care de care mai faraonice, mai nesustenabile din punct de vedere financiar. Va întreb, aveam nevoie de o noua sala polivalenta, în conditiile în care aveam deja una? Se întâmpla ceva iesit din comun în municipiul Bacau. Administratia Stavarache a crescut datoria publica de 15-20 de ori fata de 2004, bacauanii platesc din greu împrumuturile facute de Primarie, iar banii împrumutati ajung în buzunarele unor societati care n-au nicio legatura cu Bacaul, dar care – cum am spus – câstiga marile contracte scoase la licitatie de municipalitate. Mi se pare ca cineva vrea, de fapt, raul Bacaului promovând o asemenea politica.

Rep.: Numiti trei masuri esentiale ce trebuie luate pentru Bacau si pentru bacauani din punctul dumneavoastra de vedere!
D.S.: Prima masura, una cu tenta simbolica, este deschiderea Primariei catre bacauani. Nicaieri în tara nu se intra în Primarie pe baza de cartela magnetica. La Primaria Bacau usile sunt mereu închise. Ca sa ajungi la primar, ai nevoie de „pile”! Usile Primariei trebuie larg deschise. Contribuabilii vor avea în primarul Sechelariu un partener, un aliat nu un dusman cum se întâmpla cu actualul primar. Sechelariu nu va ridica ziduri între oameni, va construi punti între oameni. În interval de 3-6 luni, Bacaul trebuie sa rezolve problema câinilor fara stapân. Conform statisticilor, 2-3 bacauani sunt agresati zilnic de acesti câini ai nimanui. Nu e posibil ca într-un oras european cetatenii sa fie victimele unor animale care se înmultesc în voie, fara ca municipalitatea sa actioneze pentru a combate aceasta problema. Securitatea copiilor si vârstnicilor este pe primul plan si asta înseamna, între altele, rezolvarea problemei câinilor comunitari. Iluminatul public este o alta problema pe care intentionez sa o rezolv în cel mai scurt timp dupa sosirea în Primaria Bacau. Este inadmisibil ca becurile sa arda, pe cheltuiala bacauanilor, în plina zi, iar noaptea acestea sa stea stinse. Iluminatul public a fost uitat de administratia Stavarache, ca multe alte domenii – spatiile verzi, calitatea apei sau locurile de parcare. Am în vedere, de asemenea, o regândire a impozitelor si taxelor locale, astfel încât pe de o parte sa încurajam mediul de afaceri si dezvoltarea orasului, pe de alta sa eliminam dificultatile pentru cei care n-au posibilitati materiale sa le achite. Toata grila de impozitare va fi regândita în acord cu realitatile economice ale Bacaului. În prezent, bacauanii sunt sufocati de taxe si impozite, dar banii din bugetul local nu se vad în calitatea vietii din municipiu. Sunt multe alte masuri si proiecte pe care le voi initia, dar va invit sa asteptati cu încredere platforma program a candidatului Dumitru Sechelariu.

Rep.: În cazul în care veti câstiga alegerile, veti trece la un partid politic dupa preluarea mandatului?
D.S.: Exclus. Repet, voi ramâne independent pâna la capat.

Rep.: Care sunt trei asemanari între omul Sechelariu si primarul Sechelariu?
D.S.: Sechelariu nu este un om cu mai multe fete. Nu exista un om Sechelariu si un primar Sechelariu. Nu sunt un fatarnic, sunt o persoana sincera, iar în cazul meu omul se confunda cu primarul. Sunt eu însumi în tot ceea ce fac, si îmi place sa cred ca într-o lume ipocrita, mincinoasa – cum este cea de la noi – numele Sechelariu este un exemplu de autenticitate, cu bunele si mai putin bunele lui. Asta sunt! Nu sunt un om fals si poate de aceea locul meu nu a fost în clasa politica. Postura de independent mi se potriveste cel mai bine!

A consemnat Ovidiu Drug
Sursa: „Impartial de Bacau”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img