„Afacerile mortii” fac in continuare victime
Lacatul pus pe magazinele de vise din oras nu inseamna si eradicarea consumului de etnobotanice, care a facut sute de victime in rândul tinerilor din Bacau. Un adolescent ajuns in stare extrem de grava la Iasi, dupa o supradoza de plante psihotrope, demonstreaza faptul ca afacerea nu a murit iar cazul lui ar trebui sa trezeasca si autoritatile.
Afacerile cu droguri usoare s-au mutat, din gheretele in care sfidau autoritatile cu autorizatii eliberate legal, pe piata neagra. In urma cu trei saptamâni, legea care-i pedepseste cu inchisoarea pe cei care vând moarte la plic a aparut in Monitorul Oficial si tot atunci s-au grabit sa dispara din ochii politistilor si a celorlalte organe de control toti cei sase afaceristi care activau in Bacau. Se pare ca nu au disparut de tot ci s-au mutat pe o alta piata, ferita de ochii autoritatilor. De acolo, cel mai probabil, si-a cumparat plantele care ii aduceau fericirea pentru scurt timp, dar care l-au transformat si in infractor, un elev de liceu din Bacau, ajuns in stare grava la Iasi, zilele trecute, dupa o supradoza. Le-a marturisit medicilor de acolo ca pentru a face rost de bani pentru droguri s-a apucat de furat. Spusele lui au fost intarite de cele ale familiei care recunoaste ca duce o lupta inegala si ca s-a ajuns aici si pentru ca cei care ar fi trebuit sa faca ceva au stat si au privit.
Patruleaza prin zona
In municipiul Bacau s-au inchis cele sase magazine. Oficialii de la Politia Locala spun ca au luat in calcul faptul ca afaceristi vor incerca sa scape macar de marfa pe care o aveau pe stoc si ca tocmai de aceea mai trec din când in când prin zona magazinelor de vise. „Noi inca mai patrulam pe acolo pentru ca fostii vânzatori pot reveni sa racoleze clienti, sa stabileasca noi contacte. Pâna acum nu am prins niciun individ vânzând astfel de plante, dupa ce a aparut acea lege”, a spus Florin Podoleanu, purtatorul de cuvânt al Politiei Locale Bacau. Nici la Spitalul Judetean de Urgenta nu au aparut noi cazuri de tineri cu simptome asemanatoare consumatorilor de etnobotanice. „Din ce stiu eu nu s-au mai inregistrat alte cazuri in afara de cele luate in evidenta pâna la inceputul lunii noiembrie. Exista si posibilitatea ca ei sa nu mai recunoasca ce au consumat tocmai pentru a nu avea probleme cu politia”, a spus Mirela Romanet. purtatorul de cuvânt al SJU Bacau.
55 de cazuri in primele zece luni
In primele zece luni ale acestui an, 55 de tineri au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente dupa ce au consumat plante de tip spice. Erau confuzi, unii dintre ei violenti si inca de atunci medicii au spus ca sunt destui care refuza sa spuna ce au consumat. Unul dintre cazurile cele mai relevante este al celor patru tineri care s-au prabusit pe strada dupa ce au fumat o tigara cumparata de la un magazin de vise de pe strada Mihai Viteazu.
Geta Panaite
Noua lege aduce pedepse cu inchisoarea pentru comercianti
Daca pâna acum vânzarea etnobotanicelor sub paravanul unei autorizatii eliberate de primarie pentru comercializarea de mâncare pentru animale le aducea patronilor doar amenzi, noua lege prevede inchisoare de la 2 la 8 ani pentru comert fara autorizatie. Daca cel care a consumat substante psihoactive are nevoie de ingrijiri medicale de pâna la 60 de zile, pedeapsa este de la 6 la 12 ani pentru cel care i-a vândut produsul. Ce depaseste termenul de 60 de zile, pedeapsa este de la 7 la 15 ani. In caz de deces al consumatorului, pedeapsa este de la 10 la 20 de ani. In acelasi timp risca si pâna la 3 ani de inchisoare pentru impiedicarea autoritatilor de a efectua controale si pentru publicitatea oricaror produse care produc efecte psihoactive.